Page 29 - Tannlegetidende 3 2022
P. 29
innside (3). Han har flere sekundærkarieslesjoner, blant annet på pila- rene 21 og 22, men ellers ingen betydningsfulle orale problem (figur 1).
Mål med behandlingen:
Å bevare den gamle broen ved å lage retrograde rotstifter med ko- nus på tann 21 og 22 – fremstilt på en måte som gjør at disse tilpas- ses den opprinnelige konstruksjonen. Rotstiftene vil fiksere pilare- ne til de anteriore brofestene (tann 21 og 22).
Behandling
Broen ble fjernet ved hjelp av en kroneavløser. Sementen på de bakerste pilarene var intakt; på de løse pilarene var den ikke lenger til stede. De preparerte fortennene (21 og 22), var begge kariøse og lesjonene strakk seg inn under brofestene og et godt stykke nedenfor prepareringsgren- sen. Siden begge tennene var nekrotiske, ble de behandlet endodontisk.
Prepareringen ble utført i henhold til gjeldende prinsipper: En hovedregel er at den gingivale prepareringsgrense alltid skal avslut- tes i tannsubstans, det vil si at støpet skal dekke hele prepareringen. I rotfylte tenner skal det prepareres slik at konstruksjonen kan fremstilles med en cervical omfavning av roten for å redusere risi- koen for fremtidig rotfraktur. Omslutningen (tønnebåndet, det vil si klem/ferrule-effekten) skal gå rundt hele roten. For å få en god effekt bør prepareringen ha en høyde på minimum 1.5-2 mm og en så liten konvergensvinkel som mulig (4).
Avtrykket ble utført ved hjelp av plaststifter (burn-out post på- ført lim) i kanalene. Avtrykksmasse ble sprøytet inn i kanalene og stiftene plassert - samtidig som broen ble fylt med avtrykksmasse. Broen ble presset på plass på resterende, upreparerte pilarer. Bittet ble kontrollert mens avtrykksmaterialet ennå var plastisk, for å være sikker på at broen var på riktig plass (figur 2).
Tanntekniker fremstilte så de retrograde rotstiftene slik: 1. Med en konus som passet perfekt til brofestenes innside, 2. Med en cer- vikal kappe som omkranset roten og 3. Med en mindre skulder som broens kronekant kunne hvile på (figur 3).
Resementering av broen skjedde samtidig med sementering av rotstiftene (figur 4).
Diskusjon
Et løsnet brofeste kan ha mange årsaker – de vanligste er karies, utilstrekkelige retensjonsform, ugunstig sementeringsforhold, liten stivhet i konstruksjonen, varierende pilarmobilitet, ugunstige be- lastningsforhold og traume. Hel omgjøring av bro anbefales dersom en reparasjon ikke kan sies å ha en god prognose – eller forventet resultat ikke tilfredsstiller pasientens krav til estetikk. Dersom pro- blemet er at brofestene i den gamle broen ikke er tilfredsstillende retinert – som i dette tilfelle – kan fremstilling av en retrograd stift med konus gi en bedret retensjonsform. Broen kan dermed behol- des (5).
Figur1. Ved fjerning av løs bro, observeres sekundærkaries på pilarene 21 og 22.
Figur 2. Tann 21 og 22 er rotfylte, karies fjernet, prepareringsgrense justert og avtrykksmasse og plaststifter applisert i kanalene. Gingivaltråd fjernes og bro med avtrykksmasse settes på plass.
2021 · 131 · #3 251