Presidentens tale ved åpningen av landsmøtet i Trondheim 1997
DDS, MD, PhD, professor ved Odontologisk institutt for patologi, Universitetet i Oslo.
dr med, seksjonsoverlege ved Seksjon for cytologi, Avdeling for patologi, Det Norske Radiumhospital, Oslo.
dr odont, forsker ved Avdeling for patologi, Det Norske Radiumhospital, Oslo.
Det er en glede for meg å ønske velkommen til NTFs landsmøte, som i år er lagt til Trondheim. At vi befinner oss i denne byen er ingen tilfeldighet. Et 1000-års jubileum er noe som må feires både lenge og vel. Trønderne har hatt som mål å lage det beste landsmøtet noensinne, og deltagelsen er upåklagelig. Totalt er det påmeldt ca 2 400, derav 1 200 tannleger, 92 tannpleiere, 565 tannlegesekretærer, 85 av årets kandidater som er spesielt invitert, og 70 studenter.
Skandinavisk Tannlegeforening
Til årets landsmøte knytter det seg også en annen spesiell begivenhet. Vi markerer kongress i Skandinavisk Tannlegeforening, en forening de færreste kjenner. Skandinavisk Tannlegeforening er imidlertid en av de eldste tannlegeforeninger i Norden. Den ble stiftet i 1866 og har gjennom tidene spilt et stor rolle for tannlegene i Norden. Den ivaretok skandinaviske tannlegers interesser, spesielt på det faglige plan, og skapte sterke bånd mellom tannlegene i vår del av verden.
Etter 2. verdenskrig spilte foreningen en betydelig rolle i gjenforeningen av tannlegene i Norden. Med sine tre-årlige kongresser var den et bindeledd både faglig og sosialt. Det gikk gjetord om kongressene, og utallige er de bånd som ble knyttet.
Tiden har imidlertid løpt fra Skandinavisk Tannlegeforening. De faglige tilbud er blitt så mangfoldige i de nordiske land at en egen forening er blitt overflødig. De nordiske tannlegeforeninger er imidlertid enig om at foreningen skal bestå, ikke minst fordi den forvalter fond som betyr mye for odontologisk forskning.
Tannhelsen på den politiske dagsorden
I fjor ved åpningen av landsmøtet var det et hovedpoeng at tannhelse var i ferd med å bli satt på den politiske dagsorden. Hva har skjedd? En ting er sikkert at formuleringer i et partiprogram eller utsagn fra politikere er bare ett skritt på veien. Men vi er kanskje kommet et skritt i riktig retning. Vi har grunn til å tro at det kan skje noe. Tako-senteret ved fakultetet i Oslo kan bli permanent. Det samme gjør antagelig Bivirkningsgruppa ved fakultetet i Bergen. Den sistnevnte får trolig også midler til klinisk forskning på fyllingsmaterialer. Vi regner med at Folketrygden vil kunne få økt bevilgningene til implantatbehandling av spesielle grupper. De utfordringene som kommer med økende antall eldre, dvs syke eldre, med egne tenner, har også fått oppmerksomhet i år, ikke minst takket være professor Tony Axéll og hans landsomfattende prosjekt. Vi må kreve at noe av de økte bevilgninger til eldre blir øremerket for tannbehandling. Vi trenger ressurser for å møte disse utfordringene. Det er gledelig at byrådets forslag til budsjett i Oslo for 1998 inneholder økte bevilgninger.
NTFs systematiske etterutdanning
Et annet arbeidsområde som krever ressurser, er NSE, NTFs systematiske etterutdanning. Representantskapet vedtok i fjor en plan for det videre arbeid med dette prosjektet. Hovedstyret er styringsgruppe, men vi har nedsatt et fagutvalg som skal følge prosjektet sammen med fagavdelingen i sekretariatet. Fagutvalget består av NTFs fagnevnd, inkludert fakultetsrepresentantene, og representanter for henholdsvis Helsetilsynet, fylkestannlegene og hovedstyret. Vi har rettet en formell forespørsel til fakultetene om de kan påta seg oppgaven å utarbeide en forsøksmodul som vi planlegger å prøve ut neste høst. Forsøksmodulen skal omhandle oral medisin og gerodontologi. Dette er emner som vi regner med at mange tannleger føler behov for oppdatering i. Informasjonsteknologi vil være et viktig hjelpemiddel i dette opplegget som må foregå desentralisert. På dette området skjer det mye for tiden, og vi er nå i ferd med å knytte kontakter til miljøer som har erfaring med IT i undervisningssammenheng. Systematisk etterutdanning er også et element i kvalitetsutviklingen. NTFs kvalitetsprosjekt ble formelt avsluttet 31. desember 1996. Prosjektet hadde da pågått siden 1994. Arbeidet med NTFs kvalitetshåndbok ble prioritert i første del av perioden, og sendt medlemmene i januar 1996. Håndboken må ses på som et ledd i en dynamisk prosess. Det vil være behov for supplering og oppdatering av innholdet. Eksempelvis er oppdatering av kapittelet om journalføring utsendt i år fordi det har vist seg å være behov for en mer systematisk journalføring. En videre oppfølging er en ny journal som blir vist på NTFs stand på Nordental. Kvalitetsutvikling har dessuten vært et sentralt og stadig tilbakevendende tema i Tidende gjennom en «kvalitetsspalte». Det er oppnevnt kontaktpersoner for kvalitetsutvikling i alle lokalforeninger. Både i fjor og i år har NTF arrangert seminar for kvalitetskontaktene, hvor også fylkeskommunene er blitt invitert til å delta. De lokalt ansvarlige føler fortsatt stort behov for oppfølging og opplæring, og det har vært gledelig å se at fylkene og lokalforeningene ser nødvendigheten av å arbeide sammen på dette området. At kvalitetsutvikling som prosjekt er avsluttet, betyr ikke at hovedstyret mener at medlemmene nå må klare seg selv. Vi vil oppnevne et kvalitetsutvalg som skal ha i oppdrag å planlegge NTFs engasjement videre på dette området.
Obligatorisk ansvarsforsikring
Et «kvalitetsstempel» er noe man kan ønske seg, og vi mener at tannlege MNTF burde være det. Som et ledd i å nå dette målet har hovedstyret fremlagt et forslag om obligatorisk ansvarsforsikring for NTFs medlemmer, dvs at NTF tegner forsikring for alle sine medlemmer og premien betales sammen med kontingenten.
Den frie prisfastsettelsen
Vi er nå kommet igjennom drøyt 1 1/2 år med fri prisfastsettelse i privat tannlegepraksis. Konkurransetilsynets undersøkelser viser store variasjoner i prisene. Gjennomsnittlig prisøkning er større enn økningen i prisindeksen. Noe annet kunne vi ikke vente i og med at vi forkastet tariffen fordi den var for dårlig. Også Konkurransetilsynet har forståelse for at det kan ta tid før situasjonen har stabilisert seg. Prisvariasjonene viser i hvert fall at tannlegene ikke avtaler seg imellom. Prisopplysningsforskriften etterleves i stadig større grad av tannlegene, og Konkurransetilsynet er relativt fornøyd med utviklingen. Jeg vil imidlertid før jeg forlater dette temaet peke på det ansvar som påhviler den enkelte tannlege når det gjelder å fastsette priser. Vi må ikke bagatellisere den kjensgjerning at Konkurransetilsynets undersøkelser og også pressen mange steder i landet har avdekket at enkelte kolleger beveger seg mot de store høyder prismessig.
Trygde- og sosialkontorene
For trygdekontorene og sosialkontorene er det nye honorarsystemet blitt et frustrasjonsmoment som det foreløpig ikke er funnet noen løsning på. Enda mer frustrerende er det for mange å oppleve den forskjellsbehandling som de forskjellige instanser legger i forslag til behandlingsløsninger. Hva er forsvarlig og nødvendig tannbehandling? NTF ønsker å få i gang en diskusjon omkring dette spørsmålet.
Informasjon og rådgiving
Informasjon og rådgivning er tjenester som mange etterspør fra sekretariatet. Totalt sett brukes det mye ressurser på denne type tjenester. Til hjelp for den enkelte har vi i mange år hatt en håndbok basert på løsbladsystem som oppdateres stort sett én gang i året. Det har imidlertid vist seg at en slik bok kan være vanskelig å holde ajour. En gruppe nedsatt av hovedstyret har vurdert håndboken på nytt og kommet med forslag til hva som bør gjøres. Som et ledd i denne vurderingen er det foretatt en spørreundersøkelse blant et utvalg av medlemmene. På denne bakgrunn har vi besluttet å utgi håndboken i komplett utgave annet hvert år. Den første kommer i løpet av første halvår 1998. Vi håper at den vil være til bedre hjelp for den enkelte enn den gamle utgaven.
Lov om helsepersonell
Lov om helsepersonell vil dere alle etterhvert stifte bekjentskap med. Forslag til en slik lov er nå ute til høring. Meningen er at alt helsepersonell skal omfattes av én lov, og at bl a lov om tannleger skal bli erstattet av den nye loven. Det sier seg selv at en lov som skal omfatte alle kategorier helsepersonell må bli ganske generell i sin utforming, og må bli supplert med en rekke forskrifter. Hovedstyret er ikke enig i alt som fremmes i dette forslaget, og arbeider nå med et høringssvar i samarbeid med advokat Knut S Kjølstad i sekretariatet.
Spredningen av tannleger
NTF har lenge sett med bekymring på en økende geografisk ubalanse i tilbudet av tannlegetjenester. Dette gjelder både allmennpraktikere og spesialister, og vi har kommet med direkte innspill til Sosial- og helsedepartementets helsepersonellprosjekt. Det er foreningens syn at det er behov for positive stimuleringstiltak for spredning av tannleger, fremfor reguleringer. Vi har bedt departementet spesielt om å vurdere særskilte ordninger for studenter som kommer fra områder hvor tannlegedekningen er dårlig. Et viktig tiltak kan være ulike stipendier. Disse får imidlertid ikke ønsket effekt når de som tilfellet er i dag, blir samordnet med stipendordninger i Statens lånekasse. Når det gjelder opprettelse av et odontologistudium i Tromsø, har vi sagt oss positive til å delta i en utredning, som forventes å komme i gang neste år. Hovedstyret går dessuten i sitt forslag til arbeidsprogram for neste to-års periode inn for å utrede spredningsproblemene internt i NTF.
OTS fyller 100 år
Oslo Tannlegeselskap fyller 100 år i 1999, og en av markeringene er utvidelse av Tannlegemuseet på Norsk Folkemuseum. OTS arbeider med å finansiere dette prosjektet, bl a ved å selge fotokunst signert kollega Pål Hermansen, som er vel kjent for de fleste, bl a ved sine mange forsidebilder i Tidende.
Opplæring av tillitsvalgte
Skolerte tillitsvalgte er en viktig forutsetning for å vinne frem i lønnsforhandlinger og politisk påvirkning. Opplæring av tillitsvalgte er derfor en viktig oppgave for NTF. Spesielt de offentlig ansatte har et stort behov for opplæring fordi mye av lønnsforhandlingene foregår lokalt i fylkene. Derfor er den gamle opplæringsplanen gjennomgått og ny plan utarbeidet. Det første regionale kurset i det nye programmet ble avholdt for en knapp uke siden i Stavanger.