Kariesbomben - finnes den?
Utvikling av approksimalkaries i perioden fra 18 til 25 år
Dersom den bedrede tannhelsen hos barn og ungdom de siste tiår i vesentlig grad skyldes langsommere karies- progresjon, kan det forventes at mange unge voksne går rundt med en tidsinnstilt kariesbombe. Hensikten med denne undersøkelsen var å kartlegge utvikling av primær approksimalkaries i sidesegmentene fra 18 til 25 år. Et utvalg på 131 25-åringer fra by- og landkommuner i Oppland ble innkalt til sin lokale tannklinikk for undersøkelse. Det ble tatt bite-wingbilder og approksimalkaries ble registrert etter et fem-gradert indekssystem. Tilsvarende ble approksimalkaries registrert på bildene fra dengang pasientene var 18 år. Funnene ble sammenlignet på individnivå og flatenivå.
I gjennomsnitt hadde 18-åringene 3,2 lesjoner (hovedsakelig i emaljen) som ikke var fylt. Over halvparten av lesjonene var blitt større, og omlag en tredel var fylte eller måtte fylles. Resten var stanset eller redusert. I sjuårsperioden hadde 2,6 nye lesjoner utviklet seg, mens totalt antall fylte lesjoner i perioden var 2,2 per pasient.
Selv hos individer med lav kariesaktivitet hadde nær halvparten av lesjonene progrediert. På den annen side var behovet for fyllingsterapi i perioden svært moderat. For et lite mindretall av pasientene som var særlig kariesaktive, kan kariesbombe være en riktig betegnelse. Denne undersøkelsen gir imidlertid ingen holdepunkter for en mer radikal behandlingsfilosofi enn den som praktiseres i dag.
Nøkkelord: Epidemiologi; Karies; Tannbehandling; Ungdom