Landsmøtets informasjonsmøter

Landsmøtets informasjonsmøter

 

NTFs informasjonsmøte

Sted: Sonja Heniesalen, Radisson SAS Plaza Hotel, Oslo
Tid: Fredag 15. oktober 1999 kl 0900–1015

 

Forhandlingssjef Per Kristian Sundnes:
Hvor mange tannleger trenger vi og hvor skal de utdannes?

"Tannlegekrise" og Tromsø-utredningen var tema også på fjorårets landsmøte, men dette er ikke mindre aktuelt i år.

Ved årsskiftet var det vel 120 ledige stillinger i Den offentlige tannhelsetjenesten, og de fleste fylker melder om problemer. Siden den gang har vi fått i havn en særavtale som åpner for stabilitetstillegg og provisjonsstilling i de mest utsatte fylkene. Sentrale myndigheter har innsett at det ikke bare går an å legge ansvaret på fylkene, og takket være påtrykk fra NTF er det nå etablert kontakt og har vært avholdt møter mellom Sosial- og helsedepartementet, Kommunenes Sentralforbund og NTF. Statlige midler til stimuleringstiltak er tildelt de nordnorske fylkene, og NTF har kartlagt interessen for å delta i vikarordninger.

NTF har lenge påpekt at bemanningskrisen ikke løses utelukkende ved å utdanne tannleger i Tromsø. Stillingene må gjøres mer attraktive, og foreningen har foreslått en rekke økonomiske virkemidler, som kan settes i verk straks.

Når det gjelder behovet for tannleger, mener NTF at opptaket bør økes med 30–40 studenter per år, det vil si halvparten av det som arbeidsgruppen for Tromsø-utredningen foreslår. Foreningen går dessuten inn for en delt løsning med preklinisk utdanning i Tromsø og klinikken fordelt på Bergen og Oslo.

Per Kristian Sundnes, som har vært NTFs representant i referansegruppen for utredningen, vil drøfte ulike sider ved tannlegebehovet, rekruttering og stabilitet i Den offentlige tannhelsetjenesten og gi en begrunnelse for NTFs standpunkt til utdanning i Tromsø.

 

Hovedstyremedlem Liv Lyssandtræ:
Odontologiske spesialisttjenester

Her i landet er det fire godkjente spesialiteter innen odontologien: kjeveortopedi, oral kirurgi, pedodonti og periodonti. I tillegg finnes såkalt spesialutdanning i endodonti og protetikk og videreutdanning i kariologi og radiologi. Er dette tilstrekkelig for at befolkningen skal ha tilgang til ekspertise eller er det behov for spesialkompetanse også i andre disipliner? Eller er det kanskje for mange spesialiteter? Har vi en tilfredsstillende fordeling av spesialistene på landsbasis eller klumper de seg sammen i byene?

Utdanningen av spesialister skjer i dag ved de odontologiske lærestedene. Er det mulig å desentralisere denne utdanningen – eller deler av den – til regionale odontologiske kompetansesentre? Hvordan kan kompetansesentrene bidra til et bedre spesialisttilbud til befolkningen? Og kan slike sentre også være en positiv tilvekst til tannhelsetjenesten som gjør det mer attraktivt for allmennpraktikerne å reise ut til distriktene?

Disse og mange andre spørsmål ønsket Sosial- og helsedepartementet å få svar på da de ga Helsetilsynet i oppdrag å utrede saken. Oppdraget er organisert som et prosjekt med prosjektleder, arbeidsgruppe og referansegruppe. Hovedstyremedlem Liv Lyssandtræ som er NTFs representant i referansegruppen, vil orientere om arbeidet så langt.

 

Utreder Anne Berit Tandberg:
NTF – en organisasjon som "spiser" tillitsvalgte

Da NTFs nåværende struktur ble innført fra 1984, var målet å holde foreningen samlet ved å sikre at alle interesser skulle bli ivaretatt. Forholdene ble lagt til rette for å diskutere seg frem til konsensus i spørsmål der det kunne være motstridende syn mellom offentlig ansatte og privatpraktiserende tannleger. Det var enighet om at NTF måtte tale med "en stemme" utad hvis vi skulle ha mulighet til å bli hørt og tatt hensyn til.

Så langt er målet er nådd, og vi har unngått den splittelsen som har funnet sted både i Danmark og Sverige. Strukturen er imidlertid svært ressurskrevende, både økonomisk og personellmessig. Sentralt blir enkelte saker behandlet av tre organer: hovedstyret og begge gruppestyrene. Dette fører til omfattende saksbehandling og mange møter. I lokalforeningene begynner det etter hvert å bli vanskeligere å rekruttere tillitsvalgte når hver lokalforening skal ha tre forskjellige styrer i funksjon.

Totalt har til enhver tid 600-700 medlemmer tillitsverv, enten lokalt eller sentralt. Det er sagt at NTF ´spiserª tillitsvalgte og at vi "organiserer oss til døde".

Dette er bakgrunnen for at NTFs arbeidsprogram inneholder et punkt om å utrede NTFs organisasjon og struktur. Anne Berit Tandberg som er engasjert for å foreta utredningen, vil i foredraget presentere de forslagene som skal diskuteres av representantskapet i november.

 

Generalsekretær Eivind Karlsen:
Tannlegeforsikringen – et nytt medlemstilbud

NTF har i dag en medlemsoppslutning på 97 % av landets yrkesaktive tannleger. Dette gjør oss til en forbrukergruppe som er interessant for forsikringsselskapene. Vi har derfor oppnådd gode medlemstilbud. Sammenlignet med tegning av individuelle poliser, er det mulig for NTFs medlemmer å spare flere tusen kroner årlig.

For at medlemmene skal ha ett bestemt sted å henvende seg, har NTF i samarbeid med Vital og DnB etablert "Tannlegeforsikringen". Hensikten med Tannlegeforsikringen er at medlemmene skal få tilgang til et enkelt, helhetlig og rimelig forsikringstilbud.

Gjennom kollektive ordninger skal Tannlegeforsikringen kunne hjelpe til med å dekke ca 80 % av forsikringsbehovet. Det gjelder forsikring av hjem, familie, reise, kontor etc. Gjennom individuelt tilpassede forsikringsløsninger, som eksempelvis livsforsikring, barnekasko, bilforsikring og andre skadeforsikringer, skal Tannlegeforsikringen være konkurransedyktig også på de resterende 20 %.

Det som ytterligere gjør Tannlegeforsikringen attraktiv, er at den tilbyr gunstige fordelsprogrammer på en rekke andre individuelle forsikrings-, finansierings-, og investerings tilbud. Stikkordet er økonomisk trygghet hele livet, og hos Tannlegeforsikringen treffer du rådgivere som kan hjelpe deg med å velge de ordninger du er best tjent med.

Foredraget vil gi en nærmere orientering om dette nye medlemstilbudet

 

OTEs informasjonsmøte

Sted: Film-/Kunstsalen, Radisson SAS Plaza Hotel, Oslo
Tid: Lørdag 16. oktober 1999 kl 1100–1200

 

Lønns- og arbeidsvilkårene i Den offentlige tannhelsetjenesten – åpen debatt

På bakgrunn av medlemmenes ønske om mer tid til deltakelse fra salen ved informasjonsmøtet, vil OTE-styret denne gang danne et panel bestående av OTE-styrets medlemmer som vil komme med en kort innledning angående lønns- og arbeidsvilkår i Den offentlige tannhelsetjenesten. Det vil deretter åpnes for debatt fra salen.

 

PTEs informasjonsmøte

Sted: Olympiasalen, Radisson SAS Plaza Hotel, Oslo
Tid: Lørdag 16. oktober 1999 kl 1100–1200

 

Påtroppende generalsekretær i Akademikerne, Tove Storrødvann:
Akademikernes rolle og utfordringer foran inngangen til 2000

Akademikerne har sin toårs stiftelsesdag 20. oktober 1997. Organisasjonen har hatt en kraftig vekst i antall medlemsorganisasjoner siden starten, fulle forhandlingsrettigheter i offentlig sektor er oppnådd, og organisasjonen er blitt samtalepartner for regjeringen. Hvor går så veien videre for Akademikerne? Hvordan skal organisasjonen nå sitt mål om å være et samlende talerør for landets akademikerforeninger i lønns- og arbeidslivsspørsmål? Disse og andre spørsmål vil Storrødvann komme inn på i sin innledning på informasjonsmøtet.

 

Viseformann i PTE, Ulf Svensen:
Akademikerne og yrkesutøvere i de frie yrker

Gjennom Akademikerne samarbeider Tannlegeforeningen med andre akademikere som leger, sivilingeniører, sivilarkitekter, siviløkonomer for å bedre arbeids- og driftsvilkårene for yrkesutøvere i de frie yrker. Svensen vil fortelle nærmere om hva som er oppnådd på dette området og hva som er de viktigste sakene i tiden framover.

 

Formann i PTE, Carl Christian Blich:
Tannlegenes bruk av data og informasjonsteknologi

Tannlegeforeningen har gjennomført en kartlegging av tannlegers kjennskap til, interesse for og bruk av data. Noen av resultatene av denne kartleggingen vil bli presentert av Blich.

 

Medlem av PTE- styret, Kari Odland:
Kostnadsutviklingen i private tannlegepraksiser

PTE ønsker å være forberedt på medienes, myndighetenes og tannlegens eget behov for å vite noe om hvordan kostnadene utvikler seg ute i praksisene. Hvilke kostnader er det som endrer seg, og er det geografiske forskjeller i utviklingen? Disse og andre spørsmål vil Odland orientere om på informasjonsmøtet, basert på en spørreundersøkelse.

Et utvalg tannleger har deltatt i undersøkelsen om inntekts- og kostnadssituasjonen i sine praksiser. PTE har som mål at dette utvalget skal følges over flere år, slik at kostnadsutviklingen kan følges over tid.