Utdrag fra Landsmøtets fagprogram

Utdrag fra Landsmøtets fagprogram

 

Paneldebatten under landsmøtet vil i år ha temaet "Er det galt å tjene penger på helse?" Skuespillerne Lieselotte Holmene og Finn Schau retter søkelyset i korte tablåer mot noen av de mest synlige gråsonene i denne debatten.

Balansegangen mellom børs og katedral, et etisk dilemma? Vi synes å være på full fart inn i det vi likte å omtale som amerikanske tilstander. Er dette, som Richard J. Simonsen vil trekke frem i sitt innlegg under paneldebatten, en virkelighet vi kjenner som vår?

En påstand som sikkert ikke vil bli stående uimotsagt fra panelets side, er: "Helsepersonell gjør sannsynligvis en bedre innsats for brukerne av tjenestene sine dersom de har en tilfredsstillende inntjening."

I ovennevnte påstand er benevnelsen pasient byttet ut med bruker. Er dette bare et utslag av trend, eller av en mer bevisst holdning til den nye pasienten som har en klar oppfatning av hvilke tjenester han søker og hva disse skal koste? Den passive pasienten erstattes av den bevisste forbruker. I tillegg er flere og flere villige til å betale for ekstra goder som vi før betraktet som rent jåleri. "Et pent smil gir ekstra velvære og status", har tannpastareklamen fortalt oss i mange tiår. Grensene mellom nødvendig tannbehandling, overbehandling og ren estetisk behandling synes flytende. Og muligheten for gode ekstrainntekter ligger klart i dagen.

Dette er spørsmålsstillinger som alle tannleger må forholde seg til etter hvert som også de offentlige myndigheter tar i bruk alternative økonomiske modeller og selskapsformer for å friste tannleger til å søke mindre attraktive stillinger. Helsevesenet har jo gjennom de siste tiår med hell benyttet slike gulrøtter for å få besatt legestillinger. Stiller opinionen spørsmålstegn til etikken i dette, eller helliger hensikten midlet?

I tillegg til den vanlige privatpraktiserende tannlege og Den offentlig tannhelsetjeneste har vi nå en tredje aktør i markedet, investoren uten medisinsk bakgrunn. Er dette den nye store stygge ulven, eller er det en mer helhetlig tankegang som ligger bak investeringene? Tannhelsetjenesten er kanskje rett og slett tjent med flere og varierte modeller.

Som dere ser av listen over deltakerne i paneldebatten, er det her samlet mange meget meningsberettigete og markante personer fra den offentlige debatt. Den ikke ukjente redaktør av bladet "Dine Penger", Carsten O. Five, vil lede debatten og sørge for at spissformuleringer ikke blir hengende i lufta.

Deltakerne er:

  • Olav Gunnar Ballo, medlem av Stortingets sosialkomite og lege

  • Ola Johan Basmo, fagsjef i Statens Helsetilsyn og tannlege

  • Carl Christian Blich, formann i PTE

  • Carsten O. Five, redaktør i Dine Penger

  • Jostein Grytten, professor i samfunnsodontologi

  • Gard Lauvsnes, daglig leder av Colosseumklinikken Holding og tannlege

  • Richard J. Simonsen, professor

  • Petter Stordalen, investor

  • Ole Jacob Årland, regionsjef i Konkurransetilsynet

  • Sonja Heniesalen, torsdag 14. oktober, kl 1330

 

Landsmøtets fagprogram har i år mange utenlandske foredragsholdere. Her presenteres på norsk innholdet i noen av foredragene.

 

Robin M. Basker
The Quality of Prosthodontic Care – Who Influences it?

Når det offentlige yter støtte til tannbehandling, kan det oppstå konflikt mellom retningslinjer og refusjonsrettigheter og den enkelte pasients reelle, for ikke å si optimale behov. Risikerer tannlegen her å måtte gå på akkord med sin faglige samvittighet? Dette er utgangspunkt for professor Baskers forelesning.

Basker har undervist ved forskjellige engelske fakultet etter at han var ferdig utdannet fra London Hospital Medical College i 1960. Tidlig på 70-tallet var han gjesteforeleser i 4 måneder ved Tandlægeskolen i København. Han har vært tilknyttet universitetet i Leeds siden 1978 hvor han bl.a. har bekledd stillingen som dekan (1985–90) i tillegg til å være leder av rådet for Fakultetet for medisin og odontologi (1990–93). Han har skrevet flere lærebøker i protetikk, og forsket bl.a. på myke akrylater, protetisk behandling i allmennpraksis og kvaliteten på tanntekniske ordresedler.

Spektrum Amfi, lørdag 16. oktober, kl 1330

 

David A. Garber
Choices, Options and Alternatives

David A. Garber er en sentral skikkelse innen miljøet for estetisk tannpleie både i og utenfor USA. Han er en velkjent foreleser som baserer sine forelesninger på en bred, klinisk erfaring og utstrakt bruk av flere fagdisipliner for å oppnå et helhetlig og estetisk resultat. Han integrerer bruk av fast protetikk med implantat.

Garber er opptatt av det økende krav fra pasientene om optimal behandling og livskvalitet. Hvilke behandlingstilbud er tilgjengelige? Er det etisk forsvarlig å la være å "pynte" på utseendet når det er teknisk mulig? Er estetikk et fy-ord i etisk sammenheng? Vi vil i løpet av de to sekvensene bli presentert for det siste innen teknikker, systemer og produkter og hvilke muligheter disse gir for behandling. Ved hjelp av avansert multimediateknikk vil Garber visualisere behandlingsteknikker og metoder.

Garber er spesialtannlege i periodonti og oral rehabilitering ved tannlegehøgskolen i Augusta, Georgia. Likeledes er han gjesteforeleser i protetikk ved Universitetet i Louisiana. Sin utdannelse tok han ved Universitetet i Pennsylvania med videreutdanning i periodonti og protetikk, og han har praktisert både i England, Sør-Afrika og USA.

Forelesningen er lagt opp med tanke på at hele tannhelseteamet skal kunne ha utbytte av å høre på.

Olympiasalen, fredag 15. oktober, kl 1100

 

David N. Rudo
Fibre Laminate Composite Material as Applied in Dentistry

Rudo vil presentere hovedprinsippene for hvordan fiberforsterkninger fungerer i praksis. Ved å utnytte denne kunnskapen vil praktikeren lettere kunne forutsi resultatet av behandlingen og unngå unødvendige fallgruver.

Rudo ble uteksaminert fra Universitetet i Maryland i 1961 og har drevet allmenn praksis i Seattle i over 30 år. Han har forsket på bruken av fiberforsterkning for å løse problemet med strukturelle sammenbrudd av dental plast- og komposittmaterialer og apparater. Dette arbeidet har ført til utvikling av en fiberforsterkning som kan bondes, Ribbond. Siden 1993 har han konsentrert seg mer om forskning innenfor fiberforsterkning anvendt innen odontologien og utvikling av forskjellige bruksområder for Ribbond.

Rudo var foreleser ved Scandinavian Academy of Esthetic Dentistrys arrangement 13th Scientific Meeting i Bergen i mai.

Munchsalen, torsdag 14. oktober, kl 1330

 

Daniel van Steenberghe
Implant Surgery and Prosthodontics: The Noble Art of Cooperation

Samarbeid mellom fagdisiplinene er viktig, spesielt når det gjelder implantatbehandling.

Professor Daniel van Steenberghe fra Leuven i Belgia vil sammen med professor Johan Gunne fra Umeå forelese under den felles overskriften: "Implant Surgery and Prosthodontics". van Steenberghe vil gi eksempler på hva representantene fra de forskjellige fagdisipliner i fellesskap kan gjøre for å sikre et best mulig resultat ved behandling med implantat.

Utenfor sitt hjemland Belgia er Daniel van Steenberghe mest kjent som forfatter av lærebøker om orale implantater. Han er utdannet lege og tannlege, har doktorgrad i oralkirugi og periodonti og er i dag bl.a. leder for den odontologiske avdeling ved det katolske universitet i Leuven. I tillegg er han professor og sjef for Avdeling for periodonti. Han er vel ansett i forskermiljøene, og han samarbeider over landegrensene, bl. a. med forskere her i Oslo.

Spektrum Amfi, fredag 15. oktober, kl 1330

 

Peter B. F. Swiss
Avoiding the Avoidable and Dealing with the Unexpected

Swiss var allmennpraktikere de første 14 år etter endt utdannelse fra Guy’s Hospital Dental School i London. Gjennom 12 år som sjef for dentalavdelingen innen The Medical Defence Union, fikk han bred erfaring i juridiske og etiske problemstillinger både som faglig rådgiver og saksbehandler ved klagesaker som angikk organisasjonens 150000 medlemmer verden over. Han er formann for BDAs etiske råd og var president for 3rd International Congress on Dental Law and Ethics.

I kraft av sitt engasjement og erfaring er han en etterspurt foreleser over hele verden. Swiss har kalt sitt foredrag "Avoiding the Avoidable and Dealing with the Unexpected". Her vil han presentere sine erfaringer fra den kliniske hverdag om forebygging av "uhell", og hvordan takle "uunngåelige uhell".

Spektrum Amfi, lørdag 16. oktober, kl 1430