Hovedstyrets beretning: 3. Kompetanse og kvalitet

Hovedstyrets beretning

Hovedstyrets beretning for perioden 1. august 1997 – 31. juli 1999 følger i hovedsak arbeidsprogrammet som ble vedtatt av representantskapet i 1997. Ikke alle punktene i arbeidsprogrammet er omtalt under egen overskrift fordi det er hensiktsmessig å slå sammen beslektede temaer. Beretningen inneholder også omtale av andre saker som hovedstyret har arbeidet med, men som ikke inngår i arbeidsprogrammet.

 

3. Kompetanse og kvalitet

Tannlegeforeningens systematiske etterutdanning (TSE)
Arbeidet med å utvikle en systematisk etterutdanning har pågått i hele perioden, som følge av vedtak fattet av representantskapet 1996. TSE er moduloppbygget (5 fagmoduler), og undervisningen er basert på problembasert læring med bruk av informasjonsteknologi og fjernundervisningsmetodikk. En prøvemodul med temaene oral medisin og gerodontologi er utviklet og utprøvet på ca. 120 tannleger, fordelt på tre forsøksgrupper. Ninni Haug og Liv Lyssandtræ har som observatører fra hovedstyret deltatt i utprøvingen.

Samarbeidspartnere på fagsiden har vært de odontologiske fakultetene i Bergen og Oslo, mens Høgskolen i Lillehammer har hatt ansvar for utviklingen av TSEs rammeverktøy og IT-plattform.

Siden NTFs systematiske etterutdanning skal behandles som egen sak på årets representantskapsmøte, er det gitt en nærmere beskrivelse av det arbeidet som er gjennomført under sak 8, se side 740.

 

Godkjenning av spesialister
Spesialistkomiteen har i perioden hatt fire ordinære møter og to telefonkonferanser. Komiteen har i tillegg til å behandle de innkomne søknader, drøftet samarbeidet med fakultetenes forskningsutvalg og spesialistkomiteens reelle myndighet til å underkjenne innkomne arbeider. Representanter for fakultetene har deltatt i møter med komiteen.

Hovedstyret har etter anbefaling fra komiteen godkjent følgende antall spesialister i perioden:

Kjeveortopedi 11
Oral Kirurgi 4
Pedodonti 4
Periodonti 5

I tillegg har sekretariatet på bakgrunn av den nordiske overenskomsten om et felles arbeidsmarked for helsepersonell administrativt godkjent følgende antall spesialister:

Kjeveortopedi 1
Oral Kirurgi 1

 

Odontologiske spesialisttjenester og kompetansesentre
Allerede i november 1992 foreslo Bjørn Ellingsæter i sin utredning om tannhelsetjenesten i Norge mot 2015, at det var behov for å se nærmere på spesialisttannhelsetjenesten. Det gikk imidlertid helt til februar 1999 før Sosial- og helsedepartementet endelig ga Statens helsetilsyn i oppdrag å foreta en slik utredning om "odontologiske spesialisttjenester – utdanning av spesialister og opprettelse av regionale kompetansesentre". Arbeidet ble organisert som et prosjekt, med en arbeidsgruppe og en referansegruppe. NTF er representert i referansegruppen ved hovedstyremedlem Liv Lyssandtræ. Gruppen har ikke hatt noe møte i perioden. Arbeidet skal være sluttført innen utgangen av 1999.

 

Kvalitetsutvikling
Kvalitetsarbeidet har i løpet av perioden blitt en ordinær del av foreningens virksomhet. Da prosjektleder Aleidis Løken avsluttet sitt engasjement ved utgangen av 1997, ble ansvaret for kvalitetsarbeidet lagt til et utvalg, oppnevnt av hovedstyret, med følgende medlemmer: Steinar Brekke (leder), Gerd Knudsen, Trond Strandenes, Heidi Lassen, Nils Lunder og Svein Øksenholt. I sekretariatet har fagavdelingen hatt overordnet ansvar for kvalitetsarbeidet, mens seniorkonsulent Lin Muus Bendiksen i yrkesavdelingen (fra mai 1999 seniorkonsulent Kjell Morten Aune) har vært sekretær for kvalitetsutvalget.

Utvalget har hatt fem møter i perioden, samt et arbeidsmøte hvor deler av utvalget deltok. Det har videre vært avholdt to møter mellom medlemmer fra utvalget og medlemmer fra Norges Tannteknikermesterforbund der temaene har vært behovet for koordinering av medlemsinformasjon knyttet til nytt direktiv om medisinsk utstyr, som trådte i kraft 14. juni 1998.

Utvalget har i første rekke prioritert å følge opp kravet om at alle medlemmer innen år 2000 skal ha et internkontrollsystem som fungerer. Kvalitetshåndboka er gjennomgått, og utvalgte deler er revidert og sendt til alle yrkesaktive medlemmer i januar 1999.

Utvalget har samarbeidet med Statenes helsetilsyn for å finne frem til en felles oppfatning om hva som bør forventes av kvalitetssystemer på et tannlegekontor. Utvalget har lagt opp til at det materialet som tilbys NTFs medlemmer skal være så enkelt og lite voluminøst som mulig, men samtidig tilstrekkelig til å tilfredsstille offentlige myndigheters krav. Slagordet er KISS (Keep It Small and Simple).

Som en del av det sentrale kurstilbudet er det arrangert kurs i kvalitetsutvikling, og enkelte lokalforeninger har også arrangert kurs i temaet i inneværende periode. Avgangsstudentene ved begge fakulteter har fått innføring i kvalitetsarbeid gjennom egne kursdager på NTFs kurs i praksisadministrasjon for studenter. Det ble arrangert seminar for kvalitetskontakter i februar 1999. I tillegg til deltakere fra lokalforeningene deltok representanter fra Den offentlige tannhelsetjenesten i flere fylker på seminaret.

Sekretariatet registrerer kontinuerlig lokalforeningenes rapporter over aktive kvalitetssirkler og kvalitetskontakter. Medlemmene er informert om aktuelle tema på området gjennom flere artikler, kommentarer o.l. i Tidende.

 

NTFs IT-strategi
Informasjonsteknologien spiller en stadig viktigere rolle i foreningens daglige virksomhet. Kommunikasjon med både medlemmer og samarbeidende organisasjoner foregår i økende grad via e-post, og informasjon innhentes ofte via Internett. Distribusjon av møtedokumenter er gjort nettbasert for enkelte deler av foreningens virksomhet. Denne utviklingen går stadig raskere, og hovedstyret har derfor ønsket en helhetlig strategi for hvordan NTF skal organisere sin IT-satsing.

Hittil har ressursene hovedsakelig vært satset på å oppgradere sekretariatet med hensyn til maskin- og programvare. Nå rettes oppmerksomheten mot medlemmenes og de tillitsvalgtes behov. Arbeidsutvalget har fått ansvaret for å utarbeide foreningens IT-strategi. Utviklingen av egen hjemmeside for NTF står øverst på dagsordenen. Dette arbeidet er i full gang og vil videreføres i neste periode. Se for øvrig hovedstyrets forslag til arbeidsprogram.

 

Hovedstyrets beretning: