Politikerne har oppdaget oss
Årets første uker har tannhelse vært tema på flere politiske og byråkratiske arenaer. NTF har i løpet av en måned hatt ett møte med helseministeren, ett med helsedirektøren og to med Stortingets sosialkomité. I tillegg har det vært ført forhandlinger med Kommunenes Sentralforbund (KS), og vi har også deltatt i møte i Direktoratet for arbeidstilsynet og i fylkestannlegenes halvårlige møte. Hovedtemaene på møtene har vært tannrestaureringsmaterialer, bemanningsproblemene i Den offentlige tannhelsetjenesten og nye lovforslag.
Helsetilsynets utredning om tannrestaureringsmaterialer har vært det naturlige utgangspunkt for samtaler om dette emnet. Sosial- og helsedepartementet har sluttet seg til Helsetilsynets anbefalinger, og har bedt om at disse blir satt ut i livet, bl a ved å revidere veilederen. Dette arbeidet vil antageligvis bli satt i gang i nær framtid. Se for øvrig nærmere omtale av både NTFs og departementets uttalelse i dette nr av Tidende, side 194 og 195.
Når det gjelder den yrkeshygieniske siden, har både Sosialkomiteen og Arbeidstilsynet fattet interesse for de økende allergiproblemer som rapporteres blant tannhelsepersonell, særlig i forbindelse med kompositt- og bondingmaterialer. Arbeidstilsynet ønsker å diskutere rutiner og tiltak som skal sikre en forsvarlig behandling av materialer for å redusere de yrkesmessige problemer for tannhelsepersonell.
At Den offentlige tannhelsetjenesten har bemanningsproblemer synes nå å gå opp for de fleste. Dette er imidlertid ikke et fenomen som har oppstått «over natten». NTF har i mange år pekt på en slik utvikling, men har møtt døve ører fordi danske og svenske tannleger har avverget et akutt problem. Med dansk og svensk tannlegemarked i balanse blir vårt problem svært så synlig. Både Helsetilsynet og Sosial- og helsedepartementet har en tid vært opptatt av dette, mens KS har vært mistenkelig uvitende om det som var i ferd med å skje. Nå ser det imidlertid ut til at også KS har forstått at problemene eksisterer, selv om deres oppdragsgivere, fylkene, ikke har sendt særlig tydelige signaler om tingenes tilstand. Våre ansvarlige myndigheter er nå i gang med å finne tiltak som kan bryte den onde sirkelen vi er inne i.
Etter min mening er det altfor tette skott mellom staten på den ene siden, og KS og fylkene på den andre. Begge kan påvirke utviklingen, men det er tilsynelatende lite samarbeid om løsninger. Det holder ikke med ett tiltak for å snu utviklingen. Vi trenger et knippe tiltak, hvor både staten og fylkene må bidra. Jeg kunne ønske meg at man la vekk «mitt og ditt bord»-tankegangen, og heller satte seg sammen og definerte dette som «vårt problem, la oss løse det sammen».
Gledelig var det at både Sosial- og helsedepartementet, Helsetilsynet og KS møtte mannssterke opp på det siste fylkestannlegemøtet da problematikken ble diskutert. Det kan tyde på at man ønsker å finne løsninger. Men vi kan ikke vente for lenge. Det må handles raskt. Statens helsetilsyn har i en rapport til departementet presentert en rekke tiltak, fremfor alt strakstiltak, som er helt i tråd med NTFs syn, (se side 192). La oss håpe at det lar seg gjøre å realisere disse før det er for sent.
Den nye helsepersonelloven skal behandles i Stortinget i vår. Den skal bl a erstatte den någjeldende lov om tannleger. For vårt fag vil ikke den nye loven representere noe framskritt. Någjeldende lov er spesifikt rettet mot tannlegers yrkesutøvelse, mens den nye blir mer generell i formen siden den skal gjelde alle helsepeprofesjoner. Et positivt element er imidlertid forslag til klagebehandling. I lovforslaget er det lagt opp til et reaksjonsmønster som gir fylkeslegen bedre muligheter til, på et tidlig tidspunkt, å fange opp og veilede f eks tannleger som begynner å komme skjevt ut. Å forebygge store og tunge klagesaker vil være positivt både for pasientene og tannlegestanden.
Lov om pasientrettigheter skal også behandles i vårsesjonen. Dette lovforslaget er også svært generelt i formen og må følges opp av en del forskrifter for å bli mer presist på en del områder. Forslag til lov om pasientskadeerstatning foreligger også, men det vil etter det vi har fått opplyst, ikke bli behandlet før til høsten
Som tillitsvalgt i NTF kan det være frustrerende å peke på problemer og løsninger om igjen og om igjen. Men det nytter. Noen resultater er oppnådd, og andre er kanskje i sikte.