Bruk av tannrestaureringsmaterialer i Norge:
Bruk av tannrestaurerings- materialer i Norge:
NTF stort sett enig
NTF har i forbindelse med utredningen hatt møter med både helseministeren, helsedirektøren og Stortingets sosialkomité. Hovedbudskapet har vært at foreningen støtter anbefalingene fra Helsetilsynet, men at vi ønsker å delta i arbeidet med en ny veileder for leger og tannleger, fordi det er behov for enkelte presiseringer. NTFs syn er sammenfattet i et brev til Sosial- og helsedepartementet, som ble oversendt etter møtet med statsråden. Et resymé av brevet gjengis nedenfor.
I brevet blir det slått fast at utredningen i hovedsak underbygger at bruk av amalgam ikke fører til helseproblemer for folk flest, og at dette er i tråd med hva en rekke andre utredninger har konkludert med tidligere. Det er sannsynliggjort gjennom risikoanalyser at et mindretall i befolkningen kan utvikle helseskade pga kvikksølv, men også ved bruk av andre restaureringsmaterialer. Ingen av de materialene tannleger bruker er uten bivirkninger for enkelte individer. Det er derfor positivt at Bivirkningsgruppen i Bergen får midler til å følge opp dette nærmere. NTF støtter også forslaget om at folketrygden skal dekke kostnader ved utredning og behandling av individer som har symptomer og reaksjoner knyttet til tannrestaureringsmaterialer.
Ikke forbud
Helsetilsynet har ikke foreslått et forbud mot amalgam, men har kommet med faglige anbefalinger som vil resultere i redusert bruk av dette materialet. Det er viktig at amalgam fortsatt er et alternativ, og at publikum ikke blir fratatt muligheten til å velge et rimelig og holdbart fyllingsmateriale. Erfaringer fra andre land viser også at vedtak om forbud ikke har latt seg realisere så lenge man ikke har materialer som fullt ut kan erstatte amalgam.
Helsetilsynets anbefalinger
NTF støtter i hovedsak de foreslåtte anbefalingene, men peker på at det er behov for presiseringer, spesielt med hensyn til føre var-prinsippet og informasjon til pasienter.
Den tidligere anbefalingen om tilbakeholdenhet ved omfattende bruk av amalgamterapi på gravide er nå endret til å gjelde alle tannrestaureringsmaterialer. Usikkerhet når det gjelder bivirkninger av andre materialer er årsaken til denne endringen, og anbefalingen er gitt på grunnlag av et føre var-prinsipp, ikke på grunn av dokumenterte helseskader. Det er videre anbefalt tilbakeholdenhet med bruk av amalgam på individer med spesielle helseproblemer, for eksempel allergier eller nyrelidelser. Denne anbefalingen er også gitt etter føre var-betraktninger. Dette er ulogisk fordi muligheten for å utvikle allergiske reaksjoner overfor kompositt er større enn mot amalgam.
Helsetilsynet sier at «plikten til å informere og innhente informert samtykke før behandling bør innskjerpes». Det er uklart hva som ligger i denne formuleringen. Informert samtykke er noe alle helsearbeidere må forholde seg til, uansett hva slags behandling som skal utføres. NTF stiller derfor spørsmål om hvor mye informasjon tannlegen må gi pasienter før valg av materiale. Hvordan dette rent praktisk skal foregå og hvor langt en slik plikt går, er spørsmål som må utdypes i veilederen og som NTF vil ta opp med Statens helsetilsyn.
Bivirkningsarbeidet
Bivirkningsgruppen for odontologiske biomaterialer har utført et utmerket arbeid, både med registrering av bivirkninger, forskning og utredning av pasienter. Vi støtter forslaget om videreføring av arbeidet gjennom opprettelse av regionale enheter som kan tilby utredning og behandling. Bivirkningsarbeidet kan lokaliseres til de foreslåtte regionale odontologiske kompetansesentre, i samarbeid med medisinsk kompetanse.
Veileder for leger og tannleger
Helsetilsynets revisjon av veilederen bør få høy prioritet fordi tannlegene har behov for klare retningslinjer, bl a med hensyn til de to temaene som er omtalt ovenfor. NTF har tatt saken opp med Helsetilsynet og fulgte dette opp i et møte med helsedirektøren i begynnelsen av februar.
Reidun Stenvik