Sør-Trøndelag kjører sitt eget løp
Offentlig tannbehandling til selvkost:
Sør-Trøndelag kjører sitt eget løp
Den 22. juni i år vedtok fylkestinget i Sør-Trøndelag at takstene for
tannhelsetjenester til betalende pasienter skal fastsettes etter selvkostprinsippet. Fylkestinget vil med sitt vedtak sikre tannhelsetilbudet til prioriterte grupper av befolkningen og vil ikke lenger ta seg råd til å operere med takster som bare dekker 80 prosent av de reelle kostnadene. Med dette har et enstemmig fylkesting vedtatt å bryte forskriften som sier at fylkeskommunene skal holde seg til de takster som Sosial- og helsedepartementet har fastsatt. De nye forhøyede takstene ble innført fra og med 1. juli i år.
– Fylkestinget måtte gå til et så drastisk skritt for å sikre tannhelsetjenester til grupper som har krav på gratis behandling, sier leder av Hovedutvalg helse og sosial i Sør-Trøndelag, Olav Huseby (Ap). Sosial- og helsedepartementet (SHD) er orientert om vedtaket og de nye takstene, men har ikke kommet med noen reaksjon overfor fylkeskommunen. Og etter Husebys syn kan departementet mene akkurat hva det vil om saken.
Huseby vil gjerne understreke at hans prinsipielle standpunkt er at tannbehandling bør være gratis for alle. Det beklagelige i dagens situasjon er at de pasientene som etter gjeldende regler skal betale for tannbehandling nå må betale mer for tjenestene enn før. Og mer enn det SHD har fastsatt i sin forskrift. Dette er uheldig, men altså prisen vi, eller de, må betale for å kunne gi behandling til et større antall av dem som har krav på gratis tannbehandling. Dette er et bevisst valg. – Fremfor å bryte forskriften som sier at noen grupper har krav på gratis tannbehandling, har vi valgt å bryte forskriften som sier at satsene for egenbetaling skal være fastsatt på sentralt hold, sier Huseby.
Fylkestannlege Inger Melø kan bekrefte at de nye takstene ble innført fra 1. juli, og at merinntektene i sin helhet går til å dekke behandling av prioriterte grupper. Dette har umiddelbart ført til et bedre tilbud for mange pasienter, og tilbudet blir stadig bedre. Allerede ved årsskiftet vil de kunne gi hele gruppe c, dvs. eldre, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie, det som anses å være nødvendig tannbehandling. Hva som er nødvendig tannbehandling vil alltid være basert på skjønn, og vurdert ut fra den enkeltes behov og allmenntilstand. Ut over dette ønsker ikke fylkestannlegen å kommentere saken og dens prinsipielle sider.
En telefon til SHD gjør det klart at de har registrert vedtaket som forskriftsbrudd. Saken er dermed oversendt Helsetilsynet, som er behandlingsinstans i slike saker. Avdelingsdirektør Kjell Røynesdal i SHD minner oss samtidig om saken fra Aust-Agder i 1994/95. Der valgte man å gå imot forskriften om egenandel på 25 prosent for 19–20-åringer og man krevde i stedet 50 prosent. Den saken endte med at alle som hadde vært til behandling og blitt avkrevd 50 prosent egenandel, fikk halve beløpet tilbakebetalt. Det sier seg selv at dette ble en stor og tung administrativ oppgave for fylkeskommunen i ettertid.
I Helsetilsynet er forholdene nå til juridisk vurdering. Fagsjef Ola Johan Basmo opplyser at en avklaring vil komme i løpet av høsten. Det Helsetilsynets jurister vil måtte ta stilling til, er hvordan det eventuelt skal reageres, og om det skal reageres overfor den enkelte tannlege. Det er jo til syvende og sist den enkelte tannlege som står ansvarlig for at forskriftene etterleves. Så vidt Helsetilsynet kjenner til er det ingen tannleger i Sør-Trøndelag som ikke har valgt å følge de nye takstene. Basmo legger til at han anser det for viktig at tilbudet til de prioriterte gruppene opprettholdes, uten at han vil komme med noen ytterligere kommentar til saken mens den er til behandling. Han håper imidlertid at ingen vil følge Sør-Trøndelags eksempel, men heller avvente en justering av takstene fra SHD.
Departementet på sin side sendte den 2. juni i år ut en invitasjon til Fylkestannlegenes arbeidsutvalg, Statens helsetilsyn, Kommunenes Sentralforbund, de odontologiske fakulteter i Oslo og Bergen samt NTF, om deltagelse i en referansegruppe for justering av takstene i Den offentlige tannhelsetjeneste. NTF har oppnevnt visepresidenten, Steinar Brekke. Dette initiativet fra SHD er ikke kommet som følge av situasjonen i Sør-Trøndelag. Inspirasjonen er snarere hentet fra departementets arbeide med fastsetting av takster ved sykehusenes poliklinikker. Det er behov for innspill både når det gjelder takstenes nivå og når det gjelder justeringer av takstene innbyrdes. Noen bør kanskje strykes, mens andre vil komme i tillegg, opplyser Røynesdal i SHD.
Ellen Beate Dyvi