Kariesforekomsten blant 5-åringer øker!
Dorthe Holst:
Kariesforekomsten blant 5-åringer øker!
De nyeste tall fra Helsetilsynet viser at kariesforekomsten blant 5-åringer øker. Fra 1997 til 1999 har andelen 5-åringer med karieserfaring gått opp fra 30 til 34 %. I 1987 var den 56 %. Det samme er ikke tilfelle for 12- og 18-åringene. Helsetilsynet har i pressen sagt at kariesforekomsten øker for 5-åringene. Hva skal vi andre tro? Skal vi tro at det er tilfeldige svingninger i en ellers gunstig utvikling, eller skal vi ta oppgangen alvorlig? Jeg har valgt å ta det alvorlig. Helt uten hjelp av statistiske hjelpemidler. Alle steder jeg kommer forteller jeg at kariesforekomsten øker blant 5-åringer i Norge. Jeg skal begrunne hvorfor jeg tror det er riktig.
Jeg observerer jo blant venner og familie hvor mye slikkerier barn i dag kan konsumere. Store poser med slikk i alle former, farger og varianter går ned på høykant. Og ikke kun én gang i uken. Jeg kan ikke la være med å tenke tilbake på hvordan min generasjon følte seg lykkelig ved å eie en eske Gajol eller Läkerol.
Ikke alene får ungene mye slikkeri i seg, men det går ut over deres appetitt. De kan ikke spise noe særlig etter så mye sukker. Jeg observerer også hvor hardt det er å ha to utearbeidende foreldre. Jeg ser og hører hvordan foreldre ikke får tid til eller orker å hjelpe til med tannpussen, eller sjekke om barna i det hele tatt pusser tenner. Det var en tid på 1970- og inn i 1980-tallet hvor – tror jeg – flere foreldre hadde tid til tannpuss. I dag blir det både mindre rent og dårligere fluorbeskyttelse. I tillegg ser det ut til å være vanskeligere å sjekke om fluortannkremen har riktig fluorinnhold. Det er blitt mer besværlig å være foreldre etter fluortablettanbefalingene ble endret. Uten fluortabletter skal man velge tannkrem med høyere fluortablettinnhold og omvendt. Samlet tror jeg at kombinasjonen av mye slikkeri, dårligere tannpuss og ev. mindre fluordekning meget enkelt kan forklare en økning i kariesforekomsten. Faktisk tror jeg at hadde 5-åringene ikke hatt den fluortilgjengelighet som de har, så hadde det vært ennå verre.
Jeg mener det var helt riktig av Helsetilsynet å gå ut. De kunne gjerne gå tydeligere ut, og tannhelsepersonellet må følge opp. For hvis det er slik at insidensen øker, så må befolkningen ha beskjed. Foreldrene til småbarn har krav på å få den informasjonen. De har også moralsk krav på å bli minnet om/få vite at de selv er herre over dette; det er deres ansvar! De, foreldrene, har muligheten for å regulere søtsakkonsumet, de har muligheten til å pusse tennene på barna, de har mulighet for å sjekke at de bruker den riktige fluortannkremen. Den informasjonen er det tannhelsetjenestens oppgave å gi. Foreldre må ha faglig støtte og råd slik at det blir enkelt å treffe helseriktige valg.
Det er altså foreldrenes ansvar, og de må settes i stand til å ta det. Derfor må de nå ha beskjed om at utviklingen ser ut til å snu. Blir det likevel karies må tannhelsetjenesten tre hjelpende til med behandling og ny hjelp til selvhjelp.
Jeg skrev med vilje "tror" i øverste avsnitt. For jeg vet ikke. Jeg tror ingen vet, men det er rom for betydelig mytedannelse og lansering av meninger om at det er de manglende fluortablettenes skyld, eller hva man nå tror på. I min kariesmodell inngår det minst tre faktorer: sukker, hygiene og fluor. Det er aldri kun én faktor. Helsetilsynets årsmelding kan ikke gi forklaring på hva økningen skyldes. Innberetningssystemet inneholder rimelig nok ikke opplysninger om barnas kostvaner, pussevaner og fluordekning. Jeg vil derfor foreslå at det blir foretatt en enkel epidemiologisk undersøkelse av et utvalg 5-åringer, hvor utvalget er sammensatt med en viss geografisk variasjon. Undersøkelsen bør, i tillegg til å registrere karies på et passe nivå, også omfatte registrering av kost, slikkeri, munnhygienevaner og fluordekning.
Jeg har ingen penger og ikke noe mannskap. Er det noen som har litt penger, litt mannskap og litt innsatsvilje, så skal vi alltid i fellesskap få analysert og rapportert data.
Adresse: Seksjon for samfunnsodontologi, Det odontologiske fakultet, postboks 1052 Blindern, 0316 Oslo