– Nå skal akademikerne bli mer synlige
Per Kristian Sundnes ny leder for Akademikerne:
– Nå skal akademikerne bli mer synlige
– Etter at vi de siste to årene har brukt mye tid og krefter på å bygge opp organisasjonen, blir hovedoppgaven nå å gjøre politikken vår kjent, både for offentligheten og for medlemmene. Da organisasjonen ble stiftet, var egoisme og grådighet vinklingen på så godt som alle innslag i de mediene som omtalte foreningen. Det gjorde at vi hadde behov for å "ligge litt lavt" mens vår fagpolitiske plattform ble tømret, sier Akademikernes nye leder, forhandlingssjef i NTF, Per Kristian Sundnes.
Den 49 år gamle tannlegen fra Lørenskog overtok ledervervet 26. oktober etter Psykologforeningens An-Magritt Aanonsen. Sammenslutningen har i dag omkring 115 000 medlemmer, og fra de fem foreningene som var med fra begynnelsen, har antallet i dag økt til 14.
– Siden starten i 1997 har det pågått en kontinuerlig prosess for å utforme en politikk, en prosess der det var viktig at alle fikk føle at de var med, og jeg synes vi er kommet et godt stykke på vei. Nå trenger vi å gjøre vår politikk kjent. Vi har allerede begynt i stat og kommune, der utvalg er satt ned for å gå gjennom hele forhandlingssystemet. Dette var ett av våre viktigste krav ved årets oppgjør og innstillingen skal foreligge før lønnsoppgjøret i 2002. Jeg synes dermed at vi har fått gjennomslag for at det er nødvendig å finne andre måter å drive lønnsoppgjør på enn slik det har vært gjort hittil, sier Sundnes.
Blant viktige arbeidsoppgaver for Akademikerne fremover er rammebetingelser for utøvere av frie yrker, særlig med henblikk på kvinner som driver selvstendig næringsvirksomhet:
– Vi må sørge for at det nå blir konkrete endringer bl.a. når det gjelder sykelønn og svangerskapspermisjon. Dette er politisk sett en god sak og det kjennes godt å kunne begynne med den, sier Sundnes.
Som eneste lønnstakerorganisasjon har Akademikerne oppfattet Sandman-utvalgets forslag om innstramninger i sykelønnsordningen som interessant:
– Slik både sykefraværet og arbeidsmarkedet har utviklet seg, må vi få incentiver for å yte mer i en situasjon der mangelen på kompetent personell som ønsker å arbeide i Norge begynner å bli problematisk. I Norge mangler vi ikke penger, men hender. Både i offentlig og privat virksomhet trenger vi flere mennesker for å gjøre enda flere oppgaver. Det stiller nye og økende krav til at vi må jobbe smartere.
– Til nå har få nordmenn vært interessert i å jobbe utenfor Norge. Dette er en situasjon som raskt kan endre seg, bl.a. som følge av økt internasjonalisering av studiene. Terskelen for å komme ut er blitt lavere og vi kan ikke forvente at norske akademikere fortsatt primært vil holde seg i Norge. Utenfor landets grenser finnes det mange steder bedre lønnsbetingelser og bedre vilkår for å drive forskning og utviklingsarbeid. I tillegg kommer gunstigere skatteregler mange steder. Dermed blir det ikke bare spørsmål om vi skal importere arbeidskraft, men i like stor utstrekning å holde på dem vi allerede har, sier Sundnes.
– Vi har forslag til skatte- og avgiftsendringer og til forbedringer av forsknings- og utdanningssystemet. Vi må hindre en fortsettelse av den tendens vi har sett i de senere års budsjetter, at det hvert år i stedet for bedre vilkår, hele tiden kommer små tilbakeslag. Samtidig må vi også arbeide for å skape bedre vilkår for å drive næringsvirksomhet i Norge, sier Akademikerlederen.
Han kommer parallelt med ledervervet fortsatt til å fungere som forhandlingssjef i NTF.
– Det gjør at jeg må involvere hele Akademikersystemet og delegere oppgaver i større grad enn før. Som forhandlingsleder i seksjon kommune har jeg hittil hatt et råkjør før lønnsoppgjørene. Som Akademikerleder vil oppgavene bli jevnere spredt gjennom året.
– Kommer tannlegene nå til å bli mer synlige i lønnsoppgjørene?
– Vi har til nå vært mer opptatt av å få gjenomslag for våre krav og ønsker enn å være synlige. Tannlegene har begynt å få en god lønnsutvikling. Mange steder i landet er det kommet til dels betydelige lønnsløft. Tannlegenes problemstillinger er godt kjent i stat og kommune, og jeg synes vi har et godt grunnlag å arbeide videre på. Men jeg skal ikke fronte tannlegenes lønnskrav!
– Du må regne med å bli mye eksponert i mediene?
– Det vil jeg håpe! En av de viktigste oppgavene er å få Akademikerne på kartet i større grad enn før, og mye av dette må lederen delta i selv. Jeg synes vervet er utrolig spennende, men jeg går til arbeidet med en solid porsjon ydmykhet, sier Sundnes.
Akademikerlederen beveger seg på motorsykkel i sommerhalvåret og vet av smertelig erfaring hva det vil si å gå på trynet. Han hadde så smått tenkt å legge opp MC-kjøringen, men ble på ny huket etter en fantastisk tur på to hjul over langfjellene i sommer. Sundnes er glad i å bevege seg for egen maskin også:
– Jeg løper i skogen – uten å være fanatiker – og er spesielt glad i å gå på ski. Skiløypa er et fint tankeverksted!
Henning A Nilsen