Tannlegene inn i dataalderen
Carl Christian Blich:
Tannlegene inn i dataalderen
Gjennom de siste 10–15 årene har datamaskinen i økende grad vunnet innpass på tannlegekontorene. Dette har åpnet nye muligheter innen praksisadministrasjon, noe som kan styrke kvaliteten på våre dokumentasjonsrutiner. Tannlegeprogrammene er blitt utviklet og forbedret, og nye leverandører er kommet til. De store visjonene synes imidlertid å ha bleknet, og tidvis er endringer gjort mer for å forenkle enn for å sikre at tannlegen følger lover og forskrifter på en tilfredsstillende måte. Oppfølgingen fra leverandørene har også vært av variabel kvalitet. NTF har fått henvendelser fra medlemmer som trenger hjelp og støtte overfor de av leverandørene som ikke har tatt sitt ansvar alvorlig nok. Andre har sittet på gjerdet og ønsket NTFs anbefaling av programvare før de våget å hoppe ned. Et elektronisk administrasjonssystem blir til syvende og sist selve sentralnervesystemet i virksomheten, så det er ikke til å undres over at mange har vært avventende.
På representantskapsmøtet høsten 1997 ble det uttrykt ønsker om at NTF måtte involvere seg mer i denne del av tannlegenes hverdag. Hovedstyret som da ble valgt oppnevnte derfor "Kriteriegruppen for praksisadministrative systemer" (KPS). Denne skulle konsentrere sin virksomhet omkring tannlegeprogrammer og bruken av disse. Gruppen bestod av Kirsten Nerheim Ahlsen, Henrik Skjerven, Svein Øksenholt, fylkestannlege Ingolf Myrhaug og undertegnede som leder. Vi arbeidet i forrige periode med forskjellige innfallsvinkler. Resultatene er oppsummert i dette heftet. De leverandører vi har vært i kontakt med, er blant de mest selgende, og slik sett de mest aktuelle. Vi tok imidlertid innledningsvis kontakt med alle leverandører vi fant frem til. Kun fire av disse responderte og ble med videre i prosessen.
Det ble raskt bestemt at vi ikke skulle gi anbefalinger av produkter eller produsenter, men isteden forsøke å bidra til at brukerne fikk kunnskaper som kunne gjøre dem til mer bevisste kjøpere. Det var derfor naturlig å ta utgangspunkt i kontraktene for kjøp, bruk og service. Videre ønsket vi å styrke brukernes situasjon dersom leverandøren skulle gå konkurs eller på annen måte bli satt ut av spill. Avtaler om deponi av den såkalte kildekoden er derfor gjort med leverandørene av Opus Dental, Dentica og Windent. Kildekoden er den til enhver tid ajourførte "prototypen" av programmet, som man må ha for å kunne følge opp og tilby oppgraderinger osv. Det er nok klokt å velge leverandører som har inngått slik avtale med NTF.
Vi har også spurt NTFs praktiserende medlemmer, brukere som ikke-brukere av data, om tanker de har gjort seg knyttet til data på tannlegekontoret. Resultatene av denne undersøkelsen håper vi kan være til nytte for mange. En av opplysningene som kom frem, var at mange vurderer å anskaffe digital røntgen. Vi har derfor også inkludert en nylig publisert oversiktsartikkel av Ann Wenzel om dette temaet.
En teknisk vurdering av de mest aktuelle programmene ble gjennomført av firmaet Intech edb ved Jørn Longva. Dette inkluderer enkelte anbefalinger som ikke er gjort fra vår side, men av den eksterne eksperten.
KPS var en ad hoc gruppe som nå er nedlagt. Arbeidet med å påvirke innholdet og mulighetene i tannlegeprogrammene vil imidlertid videreføres gjennom kvalitetsutvalget.