Vi klarte det
Vi klarte det
|
Klarer vi det i år også? Å lage sommerhefte? Det var spørsmålet vi i redaksjonen stilte oss for noen uker siden, da vi plutselig oppdaget at fristen for Tidende nr. 9 nærmet seg faretruende. Å lage sommerhefte krever en ekstra innsats. Helst skal man ha ideer og et hovedtema som ikke har vært tatt opp før. Det er ambisjonen. Nå stod vi overfor vårt 12. forsøk. Da kan det knipe med å være original. Dessuten skal personer kontaktes og stoff og illustrasjoner samles inn eller produseres. Med lengre tids sykdom og ubesatt stilling i redaksjonen har vi ikke hatt overflod av tid.
Men også det siste året har ideer og tips med ujevne mellomrom "dryppet" inn. Ikke i mengder, og bare unntaksvis direkte til redaksjonen. Men hvis man er lydhør i samtaler med eller om kolleger, og dessuten følger med i ulike medier, særlig i presseklipp fra lokalavisene, er det utrolig hva man kan finne. Hvem ville for eksempel vente at piloten i det SAS-flyet man sitter på er en praktiserende kollega? Eller at en tannlege lå høyt på premielisten da landbrukets kvalitetspris for kjøttproduksjon i 1999 ble delt ut? At to tannleger gikk til finalen og at en av dem ble uoffisiell Norgesmester i revy på Høylandet er heller ikke dagligdags. Og ikke er det rutine at en kollega i en alder av 69 år deltar i verdensmesterskapet i veteranstuping, eller at en annen etter 41 år i offentlig tannhelsetjeneste tar filologisk embetseksamen med hovedoppgave om bruk av passivkonstruksjoner i ridderromaner på mellom-høytysk.
Da vi satte oss ned for å se hva vi hadde samlet, ble listen over tannlegers ulike og spesielle utenomfaglige aktiviteter ganske lang også i år. Og da vi innkalte Tidendes trofaste journalistmedarbeider gjennom mange år, Henning A. Nilsen, nettopp hjemkommet fra en av sine mange reiser ute i verden, var han proppfull av fortellerlyst fra sine eksotiske turer og tent på å gjøre en innsats for Tidende. Med intensiv reisevirksomhet dekket han, i løpet av to uker, store deler av Norge og var også en liten tur innom Sverige. Nok en gang kom han tilbake full av entusiasme over morsomme og interessante møter med tannleger.
Tannleger på tur er også ganske flinke til å melde tilbake om sine ferieopplevelser, og gjennom årene har det utkrystallisert seg en gruppe faste sommerheftemedarbeidere som i god tid melder seg med stoff og bilder fra mer og mindre eksotiske reisemål og opplevelser. Reportasjen fra kirken i Tsjekkia, dekorert med benrester, og reisebrevet fra syklende tannleger på Cuba er eksempel på det. At det også er mulighet til å kombinere spennende opplevelser med å praktisere yrket der de virkelig trenger det, viser artiklene fra Tanzania. Og stemningsrapporter som den fra Tidendes tidligere redaktør, nå bosatt i det snørike nord, er alltid morsom lesning.
Et nytt, spennende hovedtema ble det ikke i dette sommerheftet. I år ble det litt av hvert. Men tannleger er kreative og gjør mye rart. Og vi tror at mange synes det er artig å lese om hva kollegene foretar seg, enten profesjonelt i kombinasjon med tannlegeyrket eller på hobbybasis.
Sommerheftet skal bare være til glede. Ta det med på tur eller nyt det med en lett sommervin på terrassen eller i hagen. Men ikke glem at vi er avhengig av dere lesere for å få ideer til et eventuelt senere hefte.
Med de beste sommerhilsener fra redaksjonen