Tannlegekontoret i bushen
Tannlegekontoret i bushen
Dypt inne i Tanzania ligger et lite sykehus som drives av de norske misjonærene Kari og Ole Hallgrim Evje Olsen. De har nylig fått rigget opp en liten tannklinikk – men mangler tannlege. Har du lyst på et avbrekk fra de daglige rutinene, har du muligheten til et praksisopphold utenom det vanlige her!
|
Det startet i 1998 da Ole Hallgrim var innom Dental Sør i Mandal og luftet sine ideer om å kjøpe utstyr til en tannlegeenhet ved sykehuset for Jan Thomassen. Thomassen så straks en mulighet til å gjøre noe, og sørget for levering av nytt, komplett tannlegeutstyr med tilbehør. Men på grunn av hungersnød ble verken tannlegekontoret bygd eller utstyret montert.
Dette var ingen tilfredsstillende løsning for noen. Behovet for tannhelsetjenester var stort, og utstyret var for fint til å bli liggende i kasser. Etterhvert bestemte Thomassen seg for at noe måtte skje, og sammen med kone og to barn reiste han ned for å montere utstyret uten ytterligere kostnader. Da de ankom Haydom 1. mars i år, stod det et flott nybygg klart for innredning.
Sykehuset drives og finansieres delvis av offentlig støtte og delvis av pasientenes egenbetaling. I dag er det imidlertid ikke økonomi til å lønne en fast tannlege.
– Vi ønsker derfor å hjelpe Haydom med å skaffe både penger og frivillige tannleger som kan tenke seg et kortere eller lengre opphold i Tanzania. Kanskje det finnes noen eventyrlystne tannleger, som kan tenke seg å gi litt av sin tid, sier Thomassen og nevner opp en masse fordeler som vil følge med et slikt Tanzaniaopphold: Men får brukt sine ferdigheter fullt ut, man får en unik opplevelse av å hjelpe virkelig trengende pasienter, man får et spennende avbrekk fra de daglige rutinene, og man får muligheter til å slappe av og delta på for eksempel safari og badeturer.
|
Glimt fra Haydom-turen
Utdrag fra Jan Thomassens dagbok.
1. DAG • "…Jeg var innom sykehusets "stolte", nye tannlegekontor for å sjekke! Det ser ut til at det meste er på plass (savner en sugemotor, men …). Også håndinstrumentene og forbruksvarene som ble kjøpt og betalt av Mandals privatpraktiserende tannleger, ligger her og venter på den første tannlegen…"
2. DAG • "…Frokost starter tidlig (for oss turister) hjemme hos Kari og Ole, før vi alle går opp i forsamlingslokalet hvor morgenandakten skjer til toner fra nydelig swahili sang fra mange av de nærmere 300 arbeiderne her. Dr. Olsen som han gjerne kalles, holdt også et lite innlegg for dagen, og i tillegg ropte han oss frem, ønsket oss velkommen og forklarte de fremmøte hvem vi er og hvorfor vi er kommet hit.
Deretter gikk vi i gang med utpakking og klargjøring for montering av tannlegekontoret. Bolter måtte festes i gulvet, rør og ledninger måtte på plass, til slutt ble gulvet støpt igjen. Senere i dag fikk vi vite at den savnede sugemotoren etter intens leting var funnet …"
3.DAG • "…I dag har vi klart å dobbeltbooke middag med "røntgengutta", hvor kokken er i gang med å lage komler! Ikke akkurat det vi hadde forventet på menyen, men sannelig et kjærkomment innslag. Vi gleder oss. I dag har vi "reist" både unit og stol. Vi har koblet opp det meste og ryddet, slik at det nå begynner å ligne et tannlegekontor. Dr. Olsen var også på inspeksjon i dag, og det hjelper. Iblant blir det diskusjoner før vi er enige om hva som skal gjøres, og iblant må ting gjøres på nytt. Nå gjenstår kun trykk på vannet og tilkobling av sugemotoren, så skal vi teste opplegget.
|
Inne på røntgenavdelingen er sjefsradiograf Kjell Skår fra Vest-Agder Sentralsykehus (VAS) og Øyvind Høyland fra Mebi AS i gang med å montere en del av det gamle røntgenutstyret som ble til overs da det nye sentralsykehuset ble tatt i bruk. Dette ble pakket og sendt i en container, og har nå stått lagret her i seks år i påvente av montering. Disse to har nå påtatt seg monteringsarbeidet samt opplæring av personalet i bruk …"
4. DAG • "…Så var det tid for avsluttende monteringsarbeide og vedlikeholdsopplæring av personell fra teknisk stab samt brukeropplæring av folk fra hygienesentralen.
Etterpå, like før arbeidsdagens slutt, samlet dr. Olsen inn alle involverte i bygge og planleggingen av det nye tannlegehuset. Det ble en gjeng på omkring 40 personer inkludert oss, dr. Olsen og oversykepleieren. De kom marsjerende inn, syngende på Swahili. Dr. Olsen holdt nok en takketale for både oss og dem. Så ble det brusfest og utprøving av utstyret. Selv gav jeg dr. Olsen en vanndusj i håret til stor begeistring fra publikum … "
5. DAG • "… Midt under søndagsgudstjenesten, som for øvrig er fylt av nydelige sanginnslag fra de 4–5 fremmøtte lokale korene, står han frem, side om side med presten på alteret, dr. Olsen, den mest respekterte person i mils omkrets. Han, som om nødvendig ringer Tanzanias president personlig når ting ikke går som det skal. Det gjorde han da containeren med tannlegeutstyret så ut til å bli stående i tollen i Dar El Salaam med pålegg om å betale en ny merverdiavgift. Dr. Olsen ringte presidenten, og det hjalp
|
Der fremme står han og ber Jan Thomassen og hans familie reise seg så de 7–800 fremmøtte kunne se hvem vi var. Så snakker han i vei på swahili før han veksler til norsk og sier at han har fortalt menigheten hva vi har gjort og hvorfor vi er kommet. Så takker han oss igjen, varmt og personlig og utrykker hvor takknemlig han og alle er for hva vi har gjort. Menigheten klapper og vi setter oss, undrende …"
Hva er det med disse menneskene, Kari og Ole Halgrim Evjen Olsen, som selv har gitt 40 år av sitt liv til misjonen, helse- og livredningsarbeid, infrastruktur- og skoleoppbygning for nærmere en halv million mennesker i indre Tanzania? Og som får oss overflodsmennesker fra deilige Mandal til å føle oss som hverdagshelter fordi vi gav bort noen få dager av vårt liv og en reise dit for å montere en tannlegeklinikk de selv har samlet inn penger til? Kanskje var det fordi vi var så heldige å være der, i nærheten av lysbryteren, når strømmen ble satt på? …"
Fakta om hospitalet
– Opprettet 1954 og utbygd i 1967
– Har i dag 400 senger og 300 ansatte
– Utfører ca. 3 500 kirurgiske operasjoner, 2 200 fødsler, og behandler årlig 60 000 polikliniske pasienter
– Har 21 ute-klinikker, hvor 6 av dem besøkes ved hjelp av fly. Her foregår mye mor/barn arbeide, opplæring, registrering og vaksinering
– Sykehuset driver egen sykepleierskole, videregående skole, og bidrar aktivt til videre utbygging av dette samt ny barnehage, infrastruktur, hvete og mais dyrking og mye mye mer!
Er du interessert – ta kontakt
Om dette skulle vekke interesse, ta gjerne kontakt, oppfordrer Jan Thomassen. Enten via eller Dentals Sørs sentralbord, tlf. 38 27 88 88.
Tekst: Odd Letnes. Foto: privat