Østfold satser på kunst på klinikker

Østfold satser på kunst på klinikker

Ingen av klinikkene i Den offentlige tannhelsetjenesten er i dag uten kunst. I tillegg til at etaten selv kan anskaffe kunst, samarbeider vi med fylkeskommunens spesialkonsulent for å nyttegjøre oss det som finnes i den fylkeskommunale kunstsamlingen til glede både for pasientene og ikke minst for personalet, sier Thor Hope, fylkestannlege i Østfold. – Fylkestannlegen er den eneste etatssjef jeg har møtt som har lagt vekt på å få kvalitetskunst ut på arbeidsstedene, sier Svein Helge Treimo som forvalter fylkeskommunens kunstsamling.


Et gøyalt oljemaleri av Jo Stang pryder veggen på venterommet på den offentlige klinikken i Skjeberg. God kunst, gjerne med mye humor, stimulerer tankene og gjør det trivelig både for pasienter og personale, mener fylkestannlege Thor Hope (til h.) og spesialkonsulent Svein Helge Treimo i Østfold fylkeskommune.

– Kunst er like viktig som tapet og gulvbelegg, ja antagelig viktigere! Å ha kunst stimulerer tankene, den kan utløse et "kick". Kanskje oppleves den som viktigst av dem som jobber her, men personalet får også positive kommentarer fra venterommet, sier Hope.

Tidende møtte ham og Treimo på tannklinikken i Skjeberg, der venterommet ikke bare prydes av Egners Karius og Baktusplakater, men også av et fargerikt oljemaleri av den nå avdøde Østfoldkunstneren Jo Stang, med den merkverdige tittel "Tre seminarister på vei til Nidaros". Også i et av behandlingsrommene finner vi nyinnkjøpt samtidskunst i form av malerier på veggene og to enkle, men fargerike treskulpturer som dingler fra taket rett over behandlingsstolen.

Tilsammen henger det kunst for omkring 50 000 kroner på tannklinikken i Skjeberg.

– Dette er i seg selv ingen stor sum i en tid da bensin koster 10 kroner literen, bemerker Treimo, løskunst skal utplasseres på kontorer, skoler eller sykehus og vi kunne godt ha brukt 500 000 kroner i året for å dekke behovet.

Etter å ha avsatt 200 000 kroner til kjøp av løskunst i flere år, dro fylkeskommunen i bremsen i år som følge av store underskudd på budsjettet, ikke minst takket være fylkets somatiske sykehusdrift. Forutsigelig nok gikk denne vesle kulturposten med i dragsuget når man skulle finne inndekning i 100 millionersklassen. Det er ikke lett for budsjettmakerne å huske at "ars longa, vita brevis est"....

Men d’herrer Hope og Treimo mister verken interessen eller entusiasmen av den grunn:

– I fylket har vi har en komité på tre medlemmer som har forsøkt å kjøpe det beste vi finner, fortrinnsvis kunst vist i Østfold. Tidligere kjøpte man flest mulig kunstverk, mens vi i de senere årene har kjøpt få, men gode verker. Dette er i tråd med de signalene vi har fått fra brukerne, som tydeligvis syntes det ble vel mye sort/hvitt grafikk, forteller Treimo. Kriteriet for innkjøp er at kunsten skal være vist i Østfold, ikke nødvendigvis at kunstneren er fra eller arbeider i fylket. For den saks skyld kan hun eller han like gjerne være fra Rangoon som fra Rakkestad.

Fylkets løskunst har tradisjonelt vært kjøpt inn uten tanke på hvor den skulle plasseres, men Treimos ambisjoner er, i samarbeid med arkitekten å integrere valg og bruk av kunst i hele bygge- eller innredningsprosessen, også når det gjelder tannklinikker.

– Det kunne vi kanskje få til hvis det blir besluttet å bygge ny tannklinikk i Rygge, sier Hope.

– Det verste jeg vet er å bli bedt om "å komme og henge opp et bilde", sier Treimo, som fikk nettopp en slik forespørsel fra psykiatrisk poliklinikk i Halden:

– Etter samtaler ble vi enige om at jeg ikke skulle skaffe kunst, men en kunstner! Han er der én gang i uken og har laget et formingsrom der pasient og terapeut kan møte kunstneren og holde på med formingsaktiviteter. Jeg syntes det var mye bedre å bruke 20 000 kroner på en kunstner enn på å kjøpe inn kunst. Nå har klinikken overtatt og driver selv prosjektet videre.

Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) har skåret dramatisk ned på antallet klinikker de siste 15 år: Tallet er sunket fra 66 til i dag 28 – med forslag om at det endelige antall blir 23. At klinikktallet synker, betyr at den kunst som henger på de gjenværende vil bli sett av flere. Hope regner med at minst 60 000 forskjellige mennesker kommer til DOT-klinikkene i fylket. Det er med andre ord en meget effektiv måte å vise innbyggerne deler av den fylkeskommunale kunstsamlingen på.

Hope selv fikk vekket sin kunstinteresse i Moss, på de kjente gallerier Brandstrup og F-15 og har også kjøpt litt kunst privat.

– Et bilde jeg kom hjem med, fikk vår eldste datter til å begynne å gråte. Det ville neppe passe på et venterom der de aller fleste tilhører de prioriterte grupper! Jeg tror det aller beste på klinikkene er god kunst med mye humor, sier Hope.

Tekst og foto: Henning A Nilsen