Attraktiv arbeidsplass?
Den offentlige tannhelsetjenesten:
Attraktiv arbeidsplass?
Studentene Nicolay Nilssen fra Bergen og Eva Gustumhaugen fra Oslo fikk 12. mai møte alle fylkestannlegene ansikt til ansikt for å fortelle hva som skal til for at de vil vurdere Den offentlige tannhelsetjenesten som en attraktiv arbeidsplass. Til fylkestannlegemøtet på Gardermoen hadde studentene følge av professor Kjell Bjorvatn, dekan i Bergen, og førsteamanuensis Tore Bjørnland fra fakultetet i Oslo.
|
Mye kan tyde på at det er økende interesse for offentlige stillinger blant studentene. Dette skyldes dels at fylkestannlegene er blitt flinkere til å markedsføre etaten direkte mot 4. og 5. års studenter og dels at lønnsforholdene er blitt bedre pga. heving av begynnerlønn. Flere fylkestannleger hadde registrert at det var liten interesse for kombinasjon-
sstillinger / innsats-
basert lønn blant de nyutdannede, og mente derfor at slike ordninger er mer egnet som stabiliseringstiltak rettet mot erfarne tannleger.
Studentene er imidlertid ikke bare interessert i lønn; de legger også stor vekt på hvilke arbeidsoppgaver de får og på klinikkens utstyr, spesielt data. De foretrekker å arbeide på klinikker med flere tannleger, og de spør etter bolig og hvilke fritidsaktiviteter som finnes. – Dere bør sende nyutdannede unge tannleger når dere skal informere oss, sa Nicolay til fylkestannlegene. – For oss er det lettere både å spørre og få svar på det som opptar oss når vi kan snakke med en jevnaldrende.
Det har vist seg at det eksisterer enkelte myter om Den offentlige tannhelsetjenesten, blant annet at arbeidet "bare" dreier seg om barn og eldre/uføre. Både fylkestannleger og studenter var enige om at det er en jobb å gjøre for å avlive mytene.
Studentene mente at praksisstudiet 4. året er viktig som rekrutteringstiltak. Da får man føle på kroppen og se med egne øyne hva arbeidet dreier seg om. Mange har revidert sitt syn på Den offentlige tannhelsetjenesten etter utplasseringen om høsten det siste studieåret.
Instruktørene som rollemodeller for studentene ble også diskutert på fylkestannlegemøtet. En av fylkestannlegene spurte hva som kunne gjøres for at flere offentlige tannleger kunne "få innpass i instruktørkorpset" og oppfordret representantene for fakultetene til å vurdere dette. En annen form for samarbeid kunne være prosjektorientert. I Oslo skal studentene med ny studieplan gjennomføre et mindre forskningsprosjekt, og fylkestannlegene ble oppfordret til å foreslå prosjekter knyttet til Den offentlige tannhelsetjenesten.
Tekst og foto: Reidun Stenvik.