Beretning fra råd, utvalg og komiteer
Beretning fra råd, utvalg og komiteer
Beretning fra NTFs råd for tannlegeetikk for 2000–2001
Rådet har hatt følgende sammensetning i
perioden:
Ivar Hoff (formann), Svein Alstad (viseformann), Rita
Tilley Wilberg, Harald O. Pedersen og Lise Thaulow Eidsgaard,
med følgende varamedlemmer: Torjer Bertelsen, Tore Lervik og
Finn Ola Skulstad. Rådets faste sekretær er advokat Knut S.
Kjølstad.
Rådet har hatt 4 møter i perioden. I tillegg
har formannen og sekretæren deltatt i et nordisk møte i
Malmö. Dette møtet kom i stand etter at rådet hadde invitert
de etiske råd i de øvrige nordiske land til et samarbeid.
Rådet har utarbeidet forslag til endring av
regelverket, og dette ble forelagt representantskapet i 2000.
Etter en relativt kort debatt ble forslagene praktisk talt i
sin helhet vedtatt. Det nye regelverket trådte i kraft 1.
januar 2001.
Rådet får mange henvendelser fra tannleger som beklager seg over kollegaenes form for egenreklame i annonser og i telefonkatalogene. Formannen og sekretæren, eller rådet samlet, vurderer om annonsene er i strid med regelverket. Dersom dette ikke kan sies å være tilfellet, er det ikke grunnlag for noen form for påtale. Mange vil imidlertid mene at slik egenreklame er uheldig. Rådet er av den oppfatning at vi fortsatt må holde oss til de gjeldende bestemmelser. Dersom det fremmes forslag om innskjerping av gjeldende regelverk, vil rådet selvsagt følge opp dette.
Rådets medlemmer har tatt kontakt med enkelte klagenemnder for å seom det er mulig å komme frem til felles oppfatning av varighet av tannlegearbeid og eventuell fordeling av ansvaret når et arbeid ikke holder så lenge som antatt. Rådet vil arbeide videre med disse problemstillingene.
Etter en lengre periode med få kollegiale saker, har rådet siste året fått flere saker på bordet der problemstillingen er uenighet og konflikt mellom kolleger.
Beretning fra redaksjonskomiteen for 1999–2001
Redaksjonskomiteen har i perioden hatt følgende sammensetning: Nils Roar Gjerdet, Det odontologiske fakultet, Bergen, Bjørn Mork Knutsen, Østfold Tannlægeforening og Tor E. Torbjørnsen, Sunnmøre Tannlegeforening. Varamedlemmer: Anne-Grethe Giertsen Tronstad, Oslo Tannlegeselskap og Bjørg Østvold, Hedmark Tannlegeforening.
Redaksjonskomiteen har hatt tre møter i
beretningsperioden.
Tidende har i perioden bare gjennomgått mindre
layoutendringer i forbindelse med årsskiftene. Det utgis
fortsatt 17 hefter per år, hvorav to kurskataloger, ett
landsmøteprogram og ett representantskapshefte. Det har også
vært utgitt et «sommerhefte».
Tidendes innhold
Stofftilgangen. Tilgangen på fagartikler synes å ha
stabilisert seg på ca. 20–25 artikler per år. Det er
alltid ønskelig med større tilgang på fagstoff, men når
artiklene i de nordiske temaheftene kommer i tillegg –
det kan variere fra 6–7 til 14–15 fagartikler per
år – er det mulig å holde et kvalitetsmessig høyt nivå
på fagstoffet. De fleste artikkelforfatterne er tilknyttet de
to odontologiske fakultetene; men også i denne
beretningsperioden har flere av de publiserte artiklene hatt
førsteforfatter/eneforfatter fra praksis. Det er også
publisert enkelte artikler av spesiell interesse for
tannleger fra Tidsskrift for Den norske lægeforening.
Dessuten er leserne oppfordret til å sende inn
kasuistikker/ «aktuelt fag»-artikler, og det er utarbeidet en
veileder for slike rapporter, men foreløpig er det ikke
kommet mye stoff av denne typen.
De nordiske samarbeidsheftene. Samarbeidet mellom de fire nordiske redaksjonene har resultert i to temaproduksjoner i perioden. Samproduksjonen for 2000, «Tannlege i Norden», (Tidende nr. 5) var et spesialhefte som i motsetning til de tidligere rent faglige produksjonene beskrev tannhelsepolitikk, organisasjonsliv, arbeidsmarked og arbeidsmiljø samt utdanning og forskning i alle de fire landene. Disse artiklene ble skrevet av journalister fra de ulike redaksjonene, og Bente Rohde Try fra Tidendes redaksjon klarte i løpet av høsten -99 å gjennomføre alle intervjuene og å skrive ut den meget omfattende artikkelen om organissasjonslivet, men hun rakk dessverre ikke å se den på trykk.
Temaheftet for 2001, «Gerodontologi», omfattet i alt 11 artikler fordelt på to hefter (Tidende nr. 2 og 3). Hovedansvaret for administrasjon og produksjon av de ulike temaheftene går på omgang mellom redaksjonene. Denne perioden var det henholdsvis Tandläkartidningen og Tandlægebladet som administrerte arbeidet med planlegging av innholdet og innsamling og vurdering i tillegg til produksjon av artiklene. Forfatterne til fagartiklene hentes fra de aktuelle fagmiljøene i de respektive land, og artiklene blir vurdert av en egen oppnevnt redaksjonskomité med medlemmer fra alle fire land. Temaheftene, som gir en samlet oppdatering av det aktuelle fagområdet, blir godt mottatt av leserne og får høyeste rangering ved leserundersøkelser i alle de fire landene.
Andre temahefter. Tidende har også gitt ut egne temahefter – ett om informasjonsteknologi i tannlegepraksis (Tidende nr. 7, 2000) og ett om leppe-kjeve-gane-spalter (Tidende nr. 16, 2000). Samme år gikk det også en serie med seks oppsummerende artikler om periodonti fordelt på tre hefter (Tidende nr. 4, 12 og 15).
Sommerheftene. Tradisjonen med sommerhefter startet i 1989, og har siden vært fulgt opp med ulike hovedtemaer. De to siste årene har heftene imidlertid stort sett inneholdt stoff om tannlegers mange og varierte aktiviteter ved siden av yrket. Tilbakemeldinger fra leserne viser at heftene er populær sommerlektyre.
Landsmøteprogrammet, kurskatalogene og representantskapsheftet. Som tidligere blir både kurs- og landsmøteprogrammene og representantskapsheftet produsert av og utgitt som del av Tidende. Denne samordningen sparer foreningen for betydelige utgifter, da heftene ikke blir ilagt merverdiavgift og også sendes med bladporto, som er vesentlig billigere enn vanlig porto. Fra og med i år blir disse heftene også produsert i sin helhet i redaksjonen, noe som reduserer kostnadene ytterligere.
Innholdet i Tidende for øvrig omfatter, som tidligere, bl.a. reportasjer, intervjuer, aktualitetsstoff, debatt- og kommentarstoff, møtereferater og generell og spesiell standspolitisk informasjon.
Alle faglige/vitenskapelige originalartikler til Tidende blir normalt vurdert av to fagpersoner (referees) med spesiell kjennskap til fagfeltet, mens den språklige gjennomgangen og den redaksjonelle bearbeidingen skjer i redaksjonen.
Antall produserte sider i 1999 var 924, i 2000 var det 936 sider. Antall produserte sider første halvår 2001 ligger 40 sider over samme periode i fjor.
Trykking og distribusjon
Tidende trykkes fortsatt hos PDC Tangen, som også i
denne beretningsperioden har gjennomgått store omstillinger
med innstramminger, oppsigelser og stor utskifting av de
ansatte, både administrativt og i den tekniske produksjonen.
Etter flere krisemøter har Tidende fått en person ansatt på
Grafisk Verksted som fast medarbeider i
«førstelinjetjenesten», og dette har fungert
tilfredsstillende. I denne prosessen har Tidendes oppfølging
betydd at det ikke er påløpt direkte ekstraomkostninger,
snarere tvert om.
Porto. Ny prisstruktur for blader i abonnement ble innført i 1999. Nå betales stykkpris kombinert med kilopris. Portoen øker stadig, men merverdiavgiften som ble lagt på Postens tjenester fra 1. juli 2001 betyr ikke økte omkostninger, idet merverdiavgiften på tidsskrifter er fradragsberettiget. Tidende sendes som A-post til de tre nordligste fylkene, for øvrig går bladet som B-post.
Internettversjonen
Siden 1997 er deler av Tidende lagt ut på Internett via
egen hjemmeside som henviser til siste og tidligere utgaver
av tidsskriftet. Innholdsoversikt, sammendrag og engelske
sammendrag av fagartikler legges rutinemessig ut, og dessuten
legges enkelte spesielt aktuelle artikler ut i sin helhet.
Som et forsøk ble to av heftene i 2000 lagt ut i fulltekst. I
tillegg er offentlige stillingsannonser lagt ut på
Jobbguiden. Informasjon om kurs og møter legges også
rutinemessig ut.
Listen over søkbare nøkkelord ble lagt ut våren 2000. Nøkkelordene forenkler gjenfinning og vil kunne bidra til å øke «gjenbruken» av stoff fra fagartiklene i Tidende.
Layout på Internettversjonen av Tidende trenger en revisjon. Det arbeides nå med å lage ny layout samtidig som man vurderer å legge tidsskriftet ut på nettet i fulltekst. Dette er en utvikling som foregår stadig raskere innenfor vitenskapelig publisering.
Redaksjonen
Personellsituasjonen. I utredningen av Tidende, som
ble lagt frem for representantskapet i 1999, ble det
foreslått å øke bemanningen i Tidende med én stilling knyttet
til annonsesalg fra 1. januar 2000. Fra samme dato gikk Nina
Smedstad over i stilling som markedskonsulent, mens Kristin
Aksnes ble fast ansatt som redaksjonssekretær.
Bente Rohde Try, sentral medarbeider i Tidendes redaksjon i mer enn 25 år, døde den 18. februar 2000 etter lengre tids sykdom. Ellen Beate Dyvi ble ansatt som journalist i hennes stilling fra 14. august 2000. Markedskonsulent Nina Smedstad har hatt sykepermisjon/fødselspermisjon fra høsten 2000 og Eirik Andreassen ble ansatt i vikariat i hennes stilling fra 9. oktober.
Redaksjonen har, som tidligere, benyttet frilansjournalister og flere tannleger til skribentaktiviteter, det siste særlig i forbindelse med faglige møter. Redaksjonskomiteens formann, Nils Roar Gjerdet, har i perioden fungert som fagredaktør og har bistått redaktøren i arbeidet med vurdering og bearbeiding av fagstoff.
Kurs- og møtevirksomhet. Alle de ansatte i redaksjonen deltar jevnlig på faglige møter/kurs i regi av Fagpresseforeningen og Institutt for journalistikk.
I forbindelse med det nordiske samarbeidet har det vært avholdt to møter, ett i Helsinki våren 2000 og ett i Oslo våren 2001. Det har dessuten vært avholdt to planleggingsmøter i Oslo (i januar og mai 2001) i forbindelse med at Tidendes redaksjon er administrativt ansvarlig for det nordiske temaheftet i 2003.
Økonomi
I 1999 gikk Tidende med 636 000 kroner i «overskudd» i
forhold til produksjonsbudsjettet (hvorav 180 000 i
budsjettert tilskudd fra NTF ikke ble benyttet). Dette
skyldes i hovedsak at annonseinntektene dette året ble
vesentlig høyere enn budsjettert mens trykningsutgiftene ble
lavere enn antatt. I 2000 var det forutsatt at økte
annonseinntekter skulle dekke inn lønnsutgiftene til den nye
stillingen som markedskonsulent, uten noen overføring fra
NTF. Regnskapet for 2000 viste et «overskudd» på 512 000
kroner og dette er således oppnådd.
Utfordringene fremover
Leserundersøkelsen som ble foretatt i samarbeid med MMI
i forbindelse med utredningen av Tidende høsten 1999, viste
at Tidenes lesere er fornøyd med bladet – 86 prosent
gav meget bra eller bra som helhetsvurdering av bladet, og 76
prosent leste alltid eller ofte de faglige/vitenskapelige
artiklene (se Tidende nr. 8, 2000, s. 372–3). Det
kreves innsats for å beholde en slik posisjon i en stadig mer
krevende medieverden, også når det gjelder fagstoff.
Tidende som organ for debatt og aktualitet knyttet til faglige og standspolitiske spørsmål fikk imidlertid dårligere score. Aktualitetsstoffet kan kanskje publiseres enklere og bedre gjennom foreningens nettsted, men det er stadig en viktig oppgave å styrke Tidendes posisjon som debattforum. Videre er det fortsatt ønskelig med større tilgang på fagartikler, ikke minst oversiktsartikler, kasusrapporter og artikler om praktiske og kliniske problemstillinger. I den forbindelse er det fra 2001 opprettet en pris på kroner 30 000 til den artikkelen som vurderes som den beste oversiktsartikkelen i løpet av to årganger av Tidende.
Utviklingen av en elektronisk versjon som supplement til den trykte utgaven vil være nødvendig, selv om den trykte versjonen fortsatt vil være primærmediet. En elektronisk versjon vil lette tilgjengeligheten til og gjenbruken av tidligere publisert stoff og derved bidra til å øke Tidendes betydning som fagtidsskrift. Arbeidet med å vurdere ulike sider av dette er påbegynt.
For øvrig er de fleste forslagene fra utredningskomiteen, som ble lagt frem for representantskapet i 1999, allerede gjennomført