PTE-informasjon til mange

PTE-informasjon til mange

Privatpraktiserende tannleger møtte villig frem til sitt siste informasjonsmøte i landsmøtesammenheng, lørdag den 6. oktober i Grieghallens konsertsal. Møtet var da også spekket med nyttig informasjon til de fremmøtte, som slett ikke satt igjen som spørsmålstegn etter endt seanse. Det ble faktisk ikke stilt et eneste spørsmål, noe vi tolker dithen at alt som var nødvendig å si, ble sagt – og det på en klinkende klar måte.

Kostnads- og prisutvikling
PTEs nestformann Svein Øksenholt ønsket velkommen til møtet og introduserte innlederne, der Kari Odland var først ute med sitt innlegg om kostnads- og prisutviklingen i privat praksis. Det kan ifølge Odland konstateres at man har gode erfaringer med fri prisfastsettelse av tannhelsetjenestene. Dette gir frihet til å oppgradere praksisen, til å lønne sine ansatte skikkelig og til å ta etterutdanning. Samlet gir dette en bedre kvalitet på det produktet pasientene tilbys. PTE har siden 1995 forsøkt å overvåke honorarsituasjonen, og man har sett at prisstigningen på tannhelsetjenester, med syv prosent årlig, har ligget vesentlig høyere enn den generelle prisstigningen. Konsumprisindeksen har i samme periode ligget under tre prosent i gjennomsnitt.

For om mulig å finne forklaringen på hvorfor man ikke følger prisveksten for øvrig ønsket PTE å finne ut om kostnadsutviklingen i privat praksis har ligget på samme høye nivå. Og mest for å være forberedt hvis man skulle komme i et kritisk søkelys fra myndigheter eller andre, initierte og startet PTE en kostnadsundersøkelse i 1999, med planer om oppfølging over tre år. Det ble sendt ut spørreskjemaer til et lite, men representativt utvalg av privatpraktiserende tannleger. Etter to år må PTE-styret imidlertid konstatere at undersøkelsen har vært lite vellykket i den forstand at svarprosenten har vært lav. Med et lite utvalg gjør dette at resultatene blir usikre. PTE vil ikke foreslå overfor NTFs hovedstyre at undersøkelsen videreføres.

En annen systematisk gjennomgang av 30 tannleger i Bergen gjennom de fire siste årene viser imidlertid nesten oppsiktsvekkende at til tross for at bruttoomsetningen har økt ganske kraftig så har ikke forholdet mellom driftsoverskudd og kostnader forandret seg. Kostnadene ligger konstant på 62 prosent av brutto omsetning i hele perioden. Dette betyr at prisstigningen i disse praksisene har vært helt parallell med kostnadsutviklingen. Og at kostnadsutviklingen i privat praksis er vesentlig høyere enn den generelle prisstigningen.

Konkurransetilsynet er for øvrig den eneste instans som kan foreta markedsundersøkelser og uttale seg om en pris er urimelig. For at en pris på en tjeneste skal anses som urimelig, må den ligge tjuefem prosent over markedsprisen i det aktuelle geografiske området.

Til slutt et hjertesukk fra Kari Odland i forhold til rammebetingelsene satt av myndighetene: – For privat sektor har rammebetingelsene hatt en negativ utvikling under den siste regjering. Dette er forhold som PTE er veldig opptatt av, men det kan vi ikke gjøre noe med alene. Det er derfor veldig viktig at det nye hovedstyret fortsetter arbeidet med å forbedre rammebetingelsene gjennom Akademikerne frie yrker.

Akademikerne
Nyvalgt leder for Akademikerne frie yrker er PTEs Aslak Kringlegarden. Han ga informasjonsmøtet en grundig gjennomgang av oppbyggingen av Akademikerne som hovedsammenslutning for 14 foreninger med til sammen 120 000 enkeltmedlemmer. Leder for Akademikerne er som kjent Per Kristian Sundnes, tidligere forhandlingssjef i NTF og nå direktør i Oslo kommune, Tannhelseetaten. Med 5 128 medlemmer er NTF den sjette største av medlemsforeningene i Akademikerne.

Som leder i Akademikerne frie yrker er Aslak Kringlegarden nærmere maktens korridorer enn noen gang før. I denne posisjonen møter han sentrale personer der han kan øve innflytelse hva angår rammebetingelser for næringsdrift. De mest aktuelle sakene for Frie yrker akkurat nå er kvinnelige etablerere, komitéregulativet, kollegahjelpsordning, pensjonsproblematikk, arbeidsledighetstrygd og tilbud fra DnB/Vital.

Dessuten er det lagt opp til to kurs i høst, som kan være av interesse: "For deg som er nyetablert eller i ferd med å etablere deg" og "For deg som har drevet egen praksis en stund".

Trygd og tannleger
Bjørn Furset skulle gjerne hatt seks timer til sitt innlegg, eller kanskje helst tre uker.

- Dette kommer til å bli overflatisk, lovet han innledningsvis. Det er mulig det. Men det var da virkelig både nyttig og litt grundig også. Det man fikk vite om håndtering av trygdesaker og de tips han kom med.

Først og fremst: Les håndboken, den gir en god bruksanvisning. Og ellers hva angår søknadsprosedyren: Trygdekontorene liker sine egne skjemaer best, så bruk dem. Trygdeskjemaet er for øvrig foreløpig ikke elektronisk tilgjengelig og den aktuelle RTV-blanketten har nummer 2.53.Og operer for all del med offentlige satser og ikke dine egne.

Et godt råd til slutt fra Bjørn Furset er å få lokalforeningen til å arrangere kurs med rådgivende tannlege i distriktet. Bli oppdatert og lær den aktuelle rådgivende tannlege sine "kjepphester" å kjenne.

Og så var det slutt – og nå begynner det
PTEs formann Ulf Svensen ga avslutningsvis en kort gjennomgang av PTEs historie, fra 1984, da NTF sto i fare for å bli splittet, men da man valgte å dele foreningen uten å dele foreningen.

Det som skjer i 2002 er at NTF blir større. Ett styre skal romme alle medlemmer. Det vil bli opprettet et næringspolitisk forum for tillitsvalgte fra privat sektor og formannsmøtet blir erstattet av et forum for tillitsvalgte, med lik representasjon fra offentlig og privat sektor.

- De politiske signaler som er kommet i løpet av dette landsmøtet viser at det er viktigere å stå samlet og å samarbeide, enn det noen gang har vært før, sa Svensen, og fortsatte:

- Vi skal være i pakt med medlemmene og i pakt med samfunnet. Jeg har tro på vår politiske slagkraft i fremtiden, når det gjelder medlemmene, viser undersøkelser at NTFs medlemmer er fornøyd med noe, men langt fra alt. De privatpraktiserende er nødt til å engasjere seg og være med på det som skjer for å få gjennomslag. På vegne av PTE-styret takker jeg for oss og ønsker velkommen til den nye organisasjonsstrukturen i 2002.

Ellen Beate Dyvi