Skatteunndragelser avslørt blant Oslo-tannleger
Skatteunndragelser avslørt blant Oslo-tannleger
Som et ledd i likningsmyndighetenes undersøkelser av helsebransjen er det nylig gjennomført en pilotkontroll blant tannleger i Oslo. I denne er 13 privatpraktiserende tannleger kontrollert, og det er funnet regnskapsmangler og skattemessige uregelmessigheter hos 12 av disse. Ett tilfelle er økokrim-anmeldt. Direktør for Kontroll- og skattefaglig avdeling ved Oslo likningskontor, Jan-Egil Kristiansen, opplyser at man vil gjennomføre flere kontroller mot tannleger etter det som nå er avdekket. Det er også sannsynlig at tilsvarende kontroller vil bli gjennomført andre steder i landet. Tannleger som vil komme likningsmyndighetene i forkjøpet og ordne opp, kan slippe langt billigere unna enn de som fortsetter å opptre uregelmessig. Likningsmyndighetene akter ikke å gi seg før tannlegene innretter seg etter gjeldende regler, og de er imponert over Tannlegeforeningens seriøsitet og profesjonelle håndtering av saken.
– 12 av 13 tannleger gir en veldig høy andel, er de kontrollerte tannlegene tilfeldig valgt?
– Ja, mer eller mindre tilfeldig. Men uten å fortelle alt om hvordan vi gjør våre utvalg, kan jeg si så mye som at noen kom med fordi vi reagerte på at de hadde oppgitt veldig lav omsetning. Noen ganger kommer dette av at en næringsdrivende jobber lite, mens det andre ganger betyr at det foreligger ulovligheter, forklarer Kristiansen.
– Hvordan kommer dere til å følge opp det dere har funnet i denne piloten?
– En pilot er noe vi gjør for å bli kjent med en bransje. Etter at den er gjennomført, vil vi fortsette kontrollene på basis av det vi har lært. Vi ser at det for tannleger kan være relativt lett å la seg friste til å unndra omsetning og skatt, fordi det er snakk om til dels høye inntekter, eierne håndterer selv sine salg og mottar ofte kontant oppgjør. Kontanter setter ingen spor etter seg. Dette er en utfordring for oss som skal kontrollere, og vi har funnet frem til gode metoder, som jeg av naturlige årsaker ikke kan røpe. Vår oppgave som likningsmyndighet er å påvise regnskapsmangler og størrelsen på eventuelle skatteunndragelser, ikke å bevise dem. Vi kan foreta skjønnsligning og ilegge tilleggsskatt så lenge skatteunndragelse er sannsynliggjort, forteller Jan-Egil Kristiansen.
– Vil dere tipse likningsmyndighetene i andre kommuner om deres funn blant Oslo-tannlegene, og kan de vente seg kontroller også andre steder i landet nå?
– I skatteetaten utveksler vi erfaringer. Vi utarbeider nå en veiledning for kontroll av tannleger, og den vil vi distribuere til de andre likningskontorene. Samtidig er Skattedirektoratet informert om det vi til nå har avdekket blant tannlegene i Oslo. Jeg kan legge til at det erfaringsmessig er større skatteunndragelser i Oslo enn andre steder. Det er en større andel næringsdrivende her og mindre gjennomsiktige forhold enn ellers i landet. Oslo har totalt 70 000 næringsdrivende. Vel 620 privatpraktiserende tannleger er registrert i hovedstaden.
– Hvordan foregår kontrollene?
– De første seks kontrollene vi gjennomførte var forhåndsanmeldt. Men det vi erfarte da, var at når vi dukket opp, fikk vi opplyst at timebestillingsbøker var blitt borte. Senere erfaring viste imidlertid at bøkene eksisterte likevel, og da gjerne i form av et dobbelt sett. Siden vi opplevde dette med bortkomne bøker, gikk vi over til å utføre uanmeldte kontroller. Det har vi anledning til. Likeledes kan vi gjøre våre ettersyn i tannlegekontorenes arkiver på egen hånd. Det samme kan vi også gjøre der tannleger driver praksis hjemmefra.
– Hvordan reagerer tannlegene når dere kommer?
– Det er få som liker å bli kontrollert, og vi har opplevd diskusjoner rundt utlevering av materiell. Vi ønsker å komme når det passer tannlegen best, og vil helst ikke komme når det er pasienter til stede. Samtidig er det umulig for oss å vite hva som er det best egnede tidspunkt for hver enkelt tannlege. Det med å få bokettersyn er imidlertid en del av vårt selvangivelsessystem, og alle næringsdrivende må regne med å oppleve det. Å få bokettersyn, betyr ikke at man er mistenkt for å ha gjort noe galt, presierer Kristiansen.
– Hva kan tannlegene vente seg av reaksjoner hvis det blir avdekket uregelmessigheter?
– Reaksjonsmåten vil variere med omfanget og graden av skyld, uten at jeg kan si noe mer eksakt om det. Ellers er det to typer reaksjoner; de admnistrative fra likningsmyndighetenes side og de strafferettslige som politi og domstolene forestår.
De administrative reaksjonene etter likningsloven dreier seg om at man får et skatteoppgjør etter de riktige tallene. Undratt inntekt legges på toppen av det som er oppgitt, og man ilegges skatt av denne på inntil 55,3 prosent. Ved grov uaktsomhet eller forsett, som det som regel er snakk om, kommer tilleggsskatt på 60 prosent oppå dette igjen, i tillegg til renter på etterligningen. Regnestykket er litt komplisert, men kort fortalt: har man unndratt 100 000 kroner fra beskatning, må man betale 95 prosent skatt som straff. De største unndragelsene anmeldes til politiet.
– Hvor langt tilbake i tid går dere?
– Vi kan i prinsippet gå ti år tilbake. Det gjør vi også i de mest graverende tilfellene. Ellers er normalen å gå tre-fire år tilbakei tid.
– Hvilke råd har du å gi til tannleger som nå frykter bokettersyn?
– Først og fremst vil jeg råde til ikke å fjerne regnskapsmateriell. Det regnes som skjerpende omstendigheter, og Høyesterett har gitt ubetinget fengselsstraff for det før.
– Hva med dem som vil gjøre opp for seg og begynne et nytt og bedre liv, kan du gi noen form for amnesti til dem som nå lover bot og bedring?
– Amnesti kan jeg ikke gi til noen. Men de som henvender seg til skattemyndighetene for å gjøre opp for seg før vi eventuelt gjennomfører kontroll, altså det vi kaller frivillig beriktigelse, vil slippe unna med en symbolsk tilleggsskatt på enten én eller syv og en halv prosent, sier Kristiansen og fortsetter:
– Vi ønsker at det ryddes opp og vil at det skal oppgis riktige inntekter. De som justerer inntekten ved neste likning, altså for 2001, opp til riktig nivå, vil ha gode muligheter til å unngå kontroll. Vi har ikke kapasitet til å kontrollere alle og kommer til å prioritere dem som er mest illojale og ikke innretter seg, fremfor dem som viser vilje til å komme på rett kjøl.
NTF er profesjonelt overrasket og
bekymret
Tannlegeforeningen har fått nyheten de ikke ønsket
seg:
– Dette er forferdelig skuffende sier leder for NTFs råd for tannlegeetikk, Ivar Hoff, i en kommentar og fortsetter: – Det er ingen tvil om at dette er brudd på NTFs etiske regler. Min første tanke er at vi må se på ordlyden i disse, og om nødvendig presisere noe. Det som nå avdekkes kan likevel ikke tilbakeføres til mangler eller svakheter ved våre regler. Her er det snakk om sviktende moral hos enkelte tannleger. Det etiske råds oppgave er å påvirke medlemmenes moral og i dette tilfellet, skattemoral. Rådet vil ta avsløringene i Oslo til etterretning og bør nå sette skatt på dagsordenen i den hensikt å opplyse og påvirke. Jeg vil også gjerne vise til Håndbokens glimrende kapittel om regnskapsføring.
Foreningens president Carl Christian Blich er overrasket og bekymret over de graverende forholdene som er avdekket og sier at medlemmer som blir dømt for skatteunndragelse står i fare for å bli ekskludert fra foreningen. Tannlegepresidenten understreker imidlertid at det ikke foreligger dom i sakene; de er ikke ferdigbehandlet.
NTF blir av likningskontoret karakterisert som den mest profesjonelle organisasjon etaten har møtt i slike saker. Kort tid etter at nyheten nådde foreningen presenterte NTFs ledelse en handlingsplan for Oslo likningskontor. Det legges opp til et samarbeid for å forebygge skatteunndragelser blant NTFs medlemmer. Tiltakene er dels av opplysende, dels av holdningsskapende karakter.
– Vi har en god dialog med Olso
likningskontor, sier Blick, – NTF har felles interesse
med skatteetaten i å få alle eventuelle uregelmessighetene
frem i lyset, og tannlegestanden renvasket og inn på den
smale vei.
Ellen Beate Dyvi