Medlive - en ny form for etterutdanning basert på TV

NTFs informasjonsmøte:
Medlive - en ny form for etterutdanning basert på TV


På Nordentals utstilling i Bergen presenterte firmaet Medlive et meget interessant og ambisiøst etterutdanningsopplegg innen medisin og odontologi, basert på TV-sendinger.

I mars 2002 begynner MEDLIVE TV sine sendinger via satellitt. Det er en betalingskanal som skal sende 3 1/2 time ukentlig til hele Europa, på engelsk og tysk. Et ekspertpanel vil finne vitenskapelig relevante emner som er egnet for dette mediet. Det vil bli framstilt programmer av toppkvalitet for både tannleger og tannteknikere.

Medlive er et Quintessens-firma, plassert i Berlin, som produserer medisinske og odontologiske programmer. En TV-stasjon med behandlingsklinikk er bygget opp i samarbeid med Benjamin Franklin klinikken på Freie Universität Berlin. I dag arbeider det 40 personer i Medlive.

Abonnenter kan motta de kodede programmene via en dekoderboks som har en automatisk lagringsenhet så programmene kan ses når man ønsker det. Det er meningen at Medlive skal finansieres utelukkende via subskribenter for å imøtegå styring fra finansielle sterke produsenter/ interesser.

Programmer
Blant tilbudene fra Medlive kan nevnes:

Journal med nyheter og rapporter fra hele verden.

Seminar basert på forelesninger og rapporter fra vitenskapelige kongresser fra hele verden.

Workshop med direkte overførte operasjoner/behandlinger utført av eksperter. Behandlingene kan enten utføres på Medlives studioklinikk eller på Benjamin Franklin Universitetsklinikk. Det vil også kunne overføres direkte fra andre egnede klinikker.

Video-forum, som vil vise arkivmateriale fra Quintessens , universiteter og fabrikker/ industri.

Colloquium, som vil bringe vitenskapelige eksperter, professorer og klinikere sammen til paneldebatter om kritiske/ omdiskuterte emner. Her skal det via Internett og telefon bli mulighet for direkte svar på spørsmål fra seerne.

Special reports, som vil komme med nyutviklede ting fra industrien.

Foruten disse programmer for etterutdanning/ajourføring er det også et ambisiøst program for videreutdanning som betegnes «International Online Academy (IOA)». IOA består av en teoretisk del som kommer via TV på samme måten som Medlive-programmene. Den resterende delen med praktiske øvelser, gruppeundervisning samt ikke minst eksaminasjon/prøver skal foregå ved personlig frammøte. Denne «postgraduate» utdannelse skal føre til at man oppnår et sertifikat.

IOA er utviklet i samarbeid med den tyske tannlegeforeningen og det er inntil nå utarbeidet programmer i endodonti og implantologi. Medlive arbeider fortløpende på å utvikle disse og flere programmer i samarbeid med tannlegeforeninger i andre lande i Europa.

Kommentar
Medlive er utviklet gjennom de siste år og har vært gjennom en testperiode med meget positivt resultat. De programmer undertegnede har studert, er av fremragende kvalitet og man slipper tidkrevende reiser og hotellomkostninger. Spesielt i et langstrakt land som Norge vil Medlive kunne bli av uvurderlig betydning. Quintessens er et av verdens største forlag med formidling av odontologisk litteratur. Det kan neppe være tvil om at Medlive er kommet som et nytt, vel planlagt og fascinerende tilbud om etterutdanning i en moderne form. Det vil også kunne få stor betydning for studentundervisningen, idet 120 universiteter rundt om i Europa vil bli utstyrt med mottakerutstyr.

Men (og det er et stort men! ) det er ikke kun positive ting ved denne utviklingen. Hvordan kommer små land og mindre universiteter inn i systemet? Hvordan kan man sikre at store økonomiske interesser ikke kommer til å dominere? Tv-studio og administrasjon ligger i Berlin og det vil lett kunne medføre tysk dominans, selvom det er hensikten at det skal være et råd/faglig ledelse med representanter fra alle brukerlandene, og finansieringen skal komme fra subskribentene og ikke fra pengesterke store dentalfabrikker o.l.

NTF gjennomfører, basert på et samarbeid mellom fagnevnd og universiteter, en etterutdannelse som hele tiden tilpasses våre nasjonale behov. Kan Medlive tilpasses dette og på hvilken måte kan NTF påvirke programvalg og valg av «eksperter» som undervisere? Kan det bli spesielle norske programmer? Kan det ved samarbeid mellom de nordiske fagnevnder bli mer nordisk stoff ?

Videreutdanningen gjennom IOA lyder spennende, men vil helt sikkert bli kontroversiell. I dag har vi i Norden forskjellige spesialiteter. Hvordan vil en sertifisert IOA-endodontist bli plassert i dette systemet?

Medlive er utvilsomt kommet for å bli. Det ble presentert for norske tannleger på nordental 2001 – vi går en spennende og utfordrende tid i møte!

Mikkel Kardel