Kraftig slitasje av amalgamfyllinger og høyt kvikksølvinnhold i urin
Halvard Helgø:
Kraftig slitasje av amalgamfyllinger og høyt kvikksølvinnhold i urin
|
En kvinne på 53 år, som har vært recall- pasient hos meg i de siste seks årene, oppsøkte tannklinikken for økende plager med matimpaktering, særlig mellom 25 og 26, 16 og 17 og mellom 35 og 36. Hun oppgav å tygge opptil 15 stykker nikotintyggegummi per dag siste tre år. Dessuten supplerte hun med en del vanlig sukkerfri tyggegummi («Extra»). Pasienten arbeider i servicenæring.
Pasienten hadde amalgamfyllinger i alle jekslene unntatt 26, 35 og 37 som har kroner. Amalgamfyllingene var påfallende blanke og konturløse. Randcristae manglet på 24, 25 og 36 mesialt og 16 distalt (Fig. 1-3). Ved sambitt var det opptil 1 mm glip mellom motstående amalgamfyllinger. Slitasjen kom tydelig fram på bite-wing røntgen, spesielt på 25 MOD som er lagt i 1994 og på 36 MOL som ble revidert i 1997 (Fig. 4).
Pasienten har i flere år vært plaget av «vond og tørr» smak i munnen. Etter undersøkelse hos øre-nese-hals-spesialist ble pasienten anbefalt å slutte å røyke, men det har ikke hjulpet på den vonde smaken. Pasienten er ikke yrkesmessig eksponert for kjemikalier eller andre ytre miljøfaktorer som kunne tenkes å påvirke tannslitasje.
|
Etter anbefaling fra Odontologisk institutt ved Universitetet i Bergen ble det tatt en morgenurinprøve som ble sendt til Laboratorium for klinisk biokjemi (LKB) ved Haukeland sykehus. Urinrøven ble ana1ysert med hensyn på kvikksølv og kreatinin (et mål for fortynningsgrad av urin). Urinprøven viste en verdi på 53,5 mikrogram kvikksølv/gram kreatinin.
Diskusjon
Denne pasienten hadde et utpreget generelt
substanstap av amagamfyllingene. Kvikksølvverdien i urin på
53,5 mikrogram/ gram kreatinin er klart høyere enn det som
er vanlig hos folk med amalgamfyllinger. Det er også høyere
enn det som er funnet i en serie med kvikksølvanalyser hos
voksne pasienter som viste en median verdi på 3,5
mikrogram/gram kreatinin hos de som hadde amalgamfyllinger.
De som ikke hadde amalgamfyllinger hadde 1,6 mikrogram/gram
kreatinin som median verdi (1).
Det er angitt at verdier i området 20-35 mikrogram/gram kreatinin hos yrkeseksponerte i gruppeundersøkelser kan gi subkliniske effekter på nyrer eller sentralnervesystem, men den kliniske betydningen av dette er uklar (2). Denne pasienten hadde verdier over dette.
Kvikksølvverdien i dette tilfellet forteller at det er en meget stor slitasje av fyllingene med påfølgende opptak av kvikksølv. Det er tidligere beskrevet at langvarig tygging av nikotintyggegummi kan gi forhøyede verdier av kvikksølv i både blodplasma og i urin (3). Det er ikke kjent hva som gjør at en såpass myk substans som tyggegummi kan gi så stort substanstap og kvikksølvfrigjøring hos denne pasienten. Det kan muligens skyldes at tyggegummien gir overflateeffekter, f. eks. ved at det frigjøres partikler i forbindelse med en korrosjonsprosess på fyllingene (4).
Takk
Takk til Nils Roar Gjerdet og Lars
Björkman ved Universitetet i Bergen/Bivirkningsgruppen for
assistanse i forbindelse med denne kasusrapporten. Takk
også til spesialtannlege Ame Osvik som tok intraorale
bilder.
Referanser
Lygre GB, Grønningsæter AG, Gjerdet, NR. Kvikksølv og amalgamfyllinger. Kvikksølv i urin, subjektive og objektive funn. Nor Tannlegeforen Tid 1998; 108: 312-6
Barregård L, Ellingsen D, Alexander J, Thomassen Y, Aaseth J. Kvikksølveksponering fra amalgam. Tidsskr Nor Lægeforen 1998; 118: 58-62.
Sällsten G, Thorén J, Barregård L, Schütz A, Skarping G. Long-term use of nicotine chewing gum and mercury exposure from dental amalgam fillings. J Dent Res 1996; 75: 594-8.
Lygre GB, Høl PJ, Eide R, Isrenn R, Gjerdet NR. Mercury and silver in saliva from subjects with symptoms self-related to amalgam fillings. Clin Oral Ivest 1999; 3: 216-8.
Adresse: Tannklinikken Finnøy, 4160 Finnøy