Underlig håndtering av utdanning

Tannhelsesekretærlinjen i Akershus vedtatt nedlagt:

Underlig håndtering av utdanning

Mens tannlegene etterspør kvalifiserte og utdannede tannhelsesekretærer, skjer det merkelige ting på utdanningsfronten. Bleiker videregående skole i landets mest folkerike fylke, Akershus, har flittig og trofast utdannet tannhelsesekretærer i snart 30 år. Nå vil fylkeskommunen legge ned tilbudet.

Manglende logikk
Bleiker videregående skole er den eneste skolen i landet som har gitt kontinuerlig tannhelsesekretærundervisning siden linjen startet opp i 1972. I alt er 360 tannhelsesekretærer utdannet ved Bleiker. – Vi har hatt én eller to klasser hvert år, uten avbrudd, slik mange av de andre utdanningsstedene har opplevd, forteller faglærer og klassestyrer Elisabeth Friis Bertheussen.

Hun har vært primus motor og i praksis leder for tannhelsesekretærutdanningen siden den startet opp på Bleiker for snart 30 år siden. Den gangen hadde de ikke så mye som en tannstikke, bare et stort tomt rom på Føyka, langt unna lærerværelset og skolens administrasjon.

I februar 2001 befinner vi oss i et lyst, moderne og fullt utstyrt tannlegekontor inne i skolebygningen på Bleiker videregående skole. De siste årene har det vært investert 700 000 kroner i klinikkutstyr.

– Hva skal skje med alt dette? Hvis vi legger ned nå mister vi jo de gode lærekreftene våre også, sier Bertheussen. Tannlege Helge Ravik som underviser på tannhelsesekretærlinjen hver onsdag, nikker bekreftende.

– Jeg synes dette er en veldig viktig oppgave og en hyggelig avveksling i min arbeidsuke. Men jeg kommer ikke til å reise til Sogn videregående skole i Oslo for å undervise. Noe av det som gjør at dette passer for meg er at skolen ligger nær klinikken og der jeg bor. Ravik ble lokket til lærerstillingen av Elisabeth Friis Bertheussen for fem år siden. Før den tid var han en av dem som gladelig tok i mot elever som trengte praksisplass i utdanningstiden. To dager i uken er elevene utplassert i praksis. De er som regel innom flere steder i løpet av året, slik at de får se og erfare både offentlig og privat praksis. Det er i følge Bertheussen aldri vanskelig å finne klinikker og tannleger som stiller velvillig opp.

Fylkespolitikerne har altså bestemt seg for at utdanningstilbudet for tannhelsesekretærer skal legges ned ved Bleiker. Det er imidlertid ikke meningen at søkere fra Akershus skal være uten tilbud om tannhelsesekretærutdanning, men at de skal kunne søke seg til Sogn videregående skole i Oslo. For å komplisere saken ytterligere, tenker man seg at dersom det melder seg et tilstrekkelig antall søkere fra Akershus til tannhelsesekretærlinjen på Sogn, så vil det muligens opprettes en klasse ved Bleiker likevel. Men ingen kan søke seg til Bleiker i utgangspunktet. Bleiker er strøket av tannhelsesekretærutdanningskartet. Og den søkermengden man kunne fått på sitt gode navn og rykte er eliminert.

Det kan synes som om fylkespolitikerne ikke helt vet hva de har besluttet seg til. Annlaug Mejlbo (SV) som har vært med på galskapen, er nå opptatt av å opprettholde tannhelsesekretærlinjen ved Bleiker. Hun er på besøk ved skolen samme dag som Tidende, og medgir at vedtaket ble fattet uten at de helt visste hva de gjorde. Politikerne var for eksempel ikke klar over at det er vedtatt oppført en tannhelseklinikk vegg i vegg med skolen. Selv om dette vedtaket skulle være gjort av de samme fylkespolitikerne. I denne sammenheng ble det sett som positivt at det foregår tannhelsesekretærutdanning ved Bleiker videregående skole. Kjekt med utdanning og yrkesutøvelse side om side og vegg i vegg, tenkte de da. Hva de tenkte da de stemte for nedleggelse av tannhelsesekretærlinjen på Bleiker er neimen ikke godt å si.

I forbindelse med kompetansereformen har Bleiker videregående imidlertid fått tilbud om å drive et tannhelsesekretærkurs for voksne, dvs. søkere over 21 år med minst fem års arbeidserfaring. Dette kurset skal gi fullverdig kompetanse innen fagområdet, men på to tredeler av tiden. Skolen foretar en realkompetansevurdering av elevene som blir tatt opp og skreddersyr undervisningsopplegget for hver enkelt. – Tannhelsesekretærer uten godkjent utdanning er spesielt velkomne til å søke dette kurset, sier Elisabeth Friis Bertheussen. Sogn videregående har allerede igangsatt et slikt undervisningsopplegg for fem elever.

Tilbud og etterspørsel
Søknadsfristen til videregående utdanning er 1. mars. – Da går det som regel vinter og vår før vi får høre noe, forteller Bertheussen. Inntakskontoret i fylkeskommunen gjennomgår søknadene og utdanningsstyret foretar deretter sin justering av tilbudene. I praksis kan en søker omgjøre søknaden sin frem til 1. juni. Avdelingsleder for helse- og sosialfag ved skolen, Eli Gerlaug Melby, sier at det er vanskelig å drive skole og tilrettelegge med lærekrefter og utstyr når det er elevenes etterspørsel som skal styre tilbudet. – Vi har ofte opplevd at linjer opprettes og legges ned midt på sommeren, forteller Melby. Siden innføringen av Reform ‘94 er søkningen til helse- og sosialfag i videregående skole blitt redusert med 60 prosent. Men tannhelsesekretærutdanningen har foreløpig fenget tilstrekkelig til at Bleiker har kunnet opprettholde et tilbud. Tannhelsesekretærutdanningen er et treårig løp på videregående skole, hvor det første året er Grunnkurs i helse- og sosialfag. Det kurset gir flere valgmuligheter videre. Fremtidige tannhelsesekretærer må velge det ettårige videregående kurset Helseservice – som i sin tur gir tre mulige valg for det tredje året: tannhelsesekretær,
helsesekretær og apotektekniker.

Status for tannhelsesekretærutdanningen på landsbasis
Det er mellom 3 000 og 3 500 i yrket i Norge i dag. Av disse har ca. 40 prosent utdanning som tannhelsesekretær fra videregående skole.

Fylke/skole

antall elever skoleåret 2000/2001

Troms/Breivika v.g.

15

Nordland/Asphaugen v.g.

15

Sør-Trøndelag/Brundalen v.g.

12

Møre og Romsdal/Borgund v.g.

Ikke nok søkere i år.
Forsøkes gjenopprettet 2001/2002

Hordaland/Åsane v.g.

12

Rogaland/Bergeland v.g.

15

Vest-Agder/Kvadraturen v.g.

Nedlagt 1999.
Ikke planlagt gjenopprettet.

Vestfold/Holmestrand v.g.

12

Buskerud/Åssiden

9

Akershus/Bleiker

11

Oslo/Sogn

12 + 5 voksenelever på redusert tid

Østold/Malakoff

15

Etterspørselen etter tannhelsesekretærer er det ingenting i veien med. Mange av elevene skaffer seg jobb lenge før skoleåret er omme, og det kommer stadige henvendelser til de videregående skolene fra tannleger i offentlig og privat virksomhet som ønsker seg kvalifiserte tannhelsesekretærer.

Ellen Beate Dyvi