Ren luft for alle
Den 31. mai er det igjen Verdens røykfrie dag. "Gjør luften ren" er mottoet for dagen, og røykfrie serveringssteder er hovedsatsingsområdet. En ny undersøkelse foretatt av Opinion AS har vist at majoriteten av befolkningen ønsker røykfrie serveringssteder: 68 prosent er positive til restauranter med egne røykerom og 58 prosent til røykfrie barer og puber. Aldersgruppen under 30 år er imidlertid minst positive: 59 prosent av mennene og 55 prosent av kvinnene i denne aldersgruppen er negative til røykfrie utesteder.
Hva så, tenker du kanskje. Som tannlege kan jeg ikke bry meg med om folk røyker på utesteder eller ikke. Som ikke-røyker vil imidlertid de fleste ønske seg røykfrie spise- og utesteder, og selv innbarkede røykere kan plages av miljøet om de stikker innom en pub eller bar. Mens restaurant- og hotellarbeidere topper listen over yrkesgrupper med høyest dødelighet av kreft.
Det angår selvsagt ikke oss tannleger som yrkesgruppe direkte, men dagen og mottoet kan være et incitament til å tenke over sin egen yrkesmessige holdning til det å drive forebygging av tobakksrelaterte skader. Flere undersøkelser har nemlig vist at tannleger sjelden eller aldri diskuterer tobakksbruk med pasientene. Det til tross for at Verdens helseorganisasjon, og nå nylig en arbeidsgruppe om tobakk og oral helse i et stort EU-prosjekt "Europe against cancer", understeker at det er tannlegers plikt å journalisere pasienters røykevaner og å påpeke helbredsmessige konsekvenser av disse.
Som tannleger er vi faktisk i en enestående posisjon i helsevesenet, ingen andre ser store grupper pasienter så regelmessig som tannleger og tannpleiere. Det gir mulighet både til å drive forebyggende virksomhet og til å undersøke og følge opp pasientgrupper i forhold til tobakksrelaterte skader - og derigjennom påvirke pasientenes tobakksvaner. Ikke minst viktig er dette for tannhelsepersonell som har kontakt med ungdom. Ved avslutning av ungdomsskolen er rundt 15 prosent av elevene dagligrøykere, og mellom 16 og 19 år er det 40 prosent som røyker daglig eller av og til. Dette er svært bekymringsfulle tall. Påvirkning av ungdom i denne alderen er selvsagt ikke lett, men informasjon om røykingens skadelige virkning på den orale helse, så vel som den generelle, bør inngå som en naturlig del av det forebyggende arbeidet.
Også voksne pasienter trenger å bli gjort
oppmerksom på tobakkens skadelige virkninger i munnhulen. En
veileder for tannhelsepersonell "Tobakk & oral
helse" ble sendt som bilag til NTFs Tidende nr. 15 i fjor.
Veilederen, som er basert på en tilsvarende dansk publikasjon,
ble utgitt som et samarbeidsprosjekt mellom NTF, Norsk Tannvern
og Norsk Tannpleierforening, med støtte fra Statens
tobakksskaderåd. Heftet er utgitt både på bokmål og nynorsk, og
gir en utmerket oversikt over sammenhengen mellom bruk av
tobakk og oral helse. Benytt Verdens røykfrie dag til å ta en
ekstra titt på dette heftet. Om hver praktiserende tannlege i
Norge på denne dagen klarer å hindre at én ungdom begynner å
røyke, eller å motivere én røyker til å slutte, betyr det
totalt 4 000 færre røykere, helsegevinst for den aktuelle
personen - og litt renere luft!