Tannhelsepolitikk på Løvebakken
Tannhelsepolitikk
på Løvebakken
Torsdag den 5. april 2001 kommer til å lyse i almanakken. Da diskuterte stortingsrepresentantene tannhelsepolitikk. Langt fra "så busta føk", for enigheten var nærmest rørende. Sosialkomiteen hadde en uke tidligere enstemmig gått inn for at pasienter med periodontitt skulle få trygdestøtte til behandlingen.
Mange tiår med forsømmelse og urettferdighet fikk nå representantene til å omfavne hverandre, fra ytterste høyre til venstre fløy. Nå skulle tiltak igangsettes, og mens vi venter på resultatene fra en statlig utredning, starter man i 2002 med en håndsrekning til periodontittpasientene. Hva har skjedd? Er nasjonalforsamlingen angrepet av hissig og langt fremskreden tannløsning?
Våre folkevalgte på Løvebakken synes å ha bredere interesse for vårt fagfelt enn som så. Mange hadde festet seg ved tilbudsulikheten rundt om i fylkene, og signaliserte at statlig overtakelse av ansvar og eierskap kunne være en god idé. Usikkerhet i forhold til fremtidens forankring må i hvert fall unngås. Det var et synspunkt som flere av debattantene ga uttrykk for, og som i høyeste grad støttes av Tannlegeforeningen. Tannhelsetjenesten må for øvrig utredes av et offentlig oppnevnt utvalg, både med tanke på organisering og finansiering. Utvidet trygdefinansiering til flere enn de med periodontitt, ser også ut til å være aktuelt i fremtiden.
SV og Sp er de to partiene som har bestemt seg og går inn for opprettelse av tannlegeutdanning i Tromsø. Blant de øvrige partiene synes fortsatt det fremtidige personellbehovet og mulighetene for å befolke et nytt utdanningssted med kvalifiserte lærerkrefter, å være uavklart. De nøyer seg med å oppfordre regjeringen til å avklare situasjonen snarest.
Helseministerens behovsanslag, 60-70 flere odontologistudenter årlig, lar seg neppe realisere nasjonalt uten en ny utdanningsinstitusjon dersom han virkelig - etter grundige vurderinger - mener at denne økningen skal være permanent. Ønsker han derimot gjennom slike store opptak, forbigående og raskt, å bøte på vakansene i offentlig sektor, kan deler av opptaket innledningsvis skje gjennom kjøp av studieplasser i utlandet, i kombinasjon med økning i Norge med 30 studenter. Etter 3-4 år på dette vis, kan man så fortsette med et permanent opptak i Norge på ca. 145 studenter årlig. Videre bør man så bruke bevilgningene på det sett med virkemidler som uansett vil kreves for å skaffe distriktene personell, fremfor å mure opp en bauta i Tromsø hvor fremtidens ungdom, i takt med overproduksjonen, vil stille så vel uniter som lesesalsplasser til disposisjon for støv - eller utenlandske studenter på gjennomreise. Stortinget har nå gjennom oversendelsesforslag overlatt til regjeringen å komme tilbake med konkrete forslag til løsninger.
Vi har mye på agendaen fremover. NTF går inn for statlig overtakelse av tannhelsetjenesten og organisering i helseforetak. Regjeringens lovforslag som ble lagt frem 6. april, etterlater imidlertid usikkerhet om fremtidig forankring for vår sektor. Vi må i tiden som kommer, fortelle stortingspolitikerne hvorfor vi anser statlig overtakelse som riktig og viktig for tannhelsetjenestens brukere.
Videre skal et system for trygdefinansiert periodontittbehandling stables på bena. Mye må på plass innen statsbudsjettet for 2002. Her er det viktig at NTF kommer med innspill som bidrar til et system som er til å leve med, både for pasienter og tannleger.
Sist men ikke minst, må vi være med på å legge premissene for det statlige utvalget som skal utrede tannhelsetjenesten og foreslå tiltak som utjevner forskjellene mellom sykdom i munnhulen og i kroppen for øvrig. Slitsomt å være tillitsvalgt? Nei, bare moro.
Les referatet fra stortingsdebatten selv! Du
finner det på