NTF aktiv i vente-og-se-fase
Om periodontitt og refusjon:
NTF aktiv i vente-og-se-fase
Etter stortingsvedtaket den 5. april om en ny refusjonsordning for periodontitt, har NTFs informasjonssjef, Reidun Stenvik, merket en markert økning i antall henvendelser, både fra medlemmer og publikum for øvrig. Mange lurer på hva som faktisk ble vedtatt og på hva som ligger i vedtaket. Det er ikke helt lett å vite hva det egentlig betyr at Stortinget enstemmig ber "regjeringen fremme forslag om trygdefinansiering for pasienter som lider av periodontitt i forbindelse med statsbudsjettet for 2002".
– Hvordan tolker du Stortingets vedtak?
– Slik politikerne må forstås, skal folk nå få hjelp til de store utgiftene. Det vil si at de kan få stønad til både behandling av periodontitt og erstatning for tapte tenner i forbindelse med sykdommen, sier Reidun Stenvik.
– Hvem er det som henvender seg til deg, og hva spør de om?
– Det er mange som føler at de er inne i en vente-og-se-fase. Det både folk flest spør seg selv og oss om, er om de skal vente med å få utført den relativt kostbare behandlingen som tannlegen har foreslått. Våre medlemmer spør om det samme: Hva skal vi si til pasientene? Vi vet bare at noe kommer til å gjelde fra et eller annet tidspunkt neste år, men vi vet ikke hva, forteller Stenvik, som også understreker:
– Det svaret jeg tror alle er enige om er at man for all del ikke må utsette nødvendig behandling. Det man eventuelt kan vente med, er rehabilitering og erstatning av tapte tenner, sier Stenvik og fortsetter:
– Videre kan man spørre seg om refusjonsordningen bare skal gjelde langt fremskreden sykdom og hvordan dette eventuelt skal defineres. Eller om det vil bli gitt refusjon også til forebyggende behandling? Andre spørsmål dreier seg om hvordan stønaden skal utformes. Blir det en stykkprisrefusjon uavhengig av tannlegens pris, eller blir det snakk om prosentvis refusjon. Vil vi nok en gang støte på de problemer vi allerede har når det gjelder trygd, ved at disse er basert på satsene til Den offentlige tannhelsetjenesten?, er et annet spørsmål. Alle er vel enige om at de offentlige satsene er for lave, og to fylker, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal har etablert sine egne satser. Det er et tydelig tegn.
– Hva gjør NTF i denne fasen?
– Tannlegeforeningen er absolutt ikke i en vente-og-se-posisjon. Vi vil være med og diskutere alt dette og gjerne også forhandle om satser. NTF har allerede skrevet brev til departementet og NTFs arbeidsutvalg er i gang med å formulere forslag som skal behandles av hovedstyret i juni. Regjeringen legger frem statsbudsjettet i begynnelsen av oktober. Da vil vi se et eksakt kronebeløp for første gang. Det neste blir å følge med i utformingen av reglene som skal nedfelles i nye forskrifter. Her er det NTF nå arbeider for å sørge for at vårt syn blir gjort gjeldende, sier Stenvik og legger til at hun anbefaler interesserte å gå inn på for å lese nærmere om begge forslagene som angår tannhelse som Stortinget debatterte den 5. april.
Tekst og foto: Ellen Beate Dyvi