Tannhelsesekretærer – autoriser dere!
Fra og med 1. januar 2003 blir tannhelsesekretær en beskyttet tittel. Etter denne dato har de som ikke har autorisasjon heller ikke adgang til å bruke tittelen tannhelse-sekretær. Til nå har rundt ett tusen tannhelsesekretærer søkt og fått autorisasjon. Statens autorisasjonskontor for helsepersonell oppfordrer tannlegene som arbeidsgivere, til å påse at de ansatte har autorisasjon. Hovedformålet med autorisasjon er å ivareta pasienters sikkerhet ved å sikre at tannhelsesekretæren har de nødvendige kvalifikasjoner for yrket.
– Hva skal til for å få autorisasjon som tannhelsesekretær og hvordan forholder man seg for å skaffe seg autorisasjon?
– De som har utdanning som tann-helsesekretær etter reform "94 får autorisasjon når de søker om det, forteller Mildred Somers ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, og fortsetter: – Og andre, som har eldre formell utdanning av minst ett års varighet, er også berettiget til autorisasjon, men alle med vitnemål som er eldre enn fem år må kunne dokumentere at de ikke har lengre fravær fra yrket.
– Hva med dem som ikke har utdanning som tannhelsesekretær, men mange års yrkeserfaring, kan de få autorisasjon?
– De som ikke har formell utdanning kan kvalifisere seg ved å ha minst fem års arbeidserfaring, opparbeidet i løpet av de siste ti årene. Denne erfaringen må tilfredsstille de krav Helsedepartementet har satt til innhold og varighet. For dem som ikke har fullt fem år med arbeidserfaring, er det ennå ikke for sent å opparbeide seg tid. Det er nemlig anledning til å søke om autorisasjon helt frem til utgangen av 2007. Men det er et krav at minst to av de årene man legger til grunn, og det gjelder alle som søker på bakgrunn av realkompetanse, har vært i perioden 1. januar, 1996 – 31. desember 2000, og da på heltid. Jeg vil også legge til at perioden for opparbeiding av tid utvides ved svangerskaps- eller omsorgspermisjon
– Hvorfor er det så viktig med autorisasjon. Kan man ikke utføre arbeidet som tannhelsesekretær uten?
– Autorisasjonen gir adgang til å bruke en beskyttet tittel. Arbeidsoppgavene derimot, er ikke beskyttet. Det betyr at selv om man ikke har autorisasjon, er man ikke utelukket fra å gjøre oppgaver som naturlig hører til en tannhelsesekretær, men i slike tilfeller påtar arbeidsgiver seg et særlig ansvar ved å ansette ikke autorisert personell til å ivareta slike oppgaver. Vi ser det derfor som svært viktig at tannhelse-sekretærene skaffer seg autorisasjon.
Med autorisasjonen følger et selvstendig og personlig ansvar for å utføre sine arbeidsoppgaver forsvarlig, hvilket innebærer at det stilles krav om faglig og etisk høy standard hos den som er autorisert. Det innebærer blant annet ansvaret for å holde seg faglig oppdatert, og til å avstå fra å gi helsehjelp på områder som en ikke behersker eller er kompetent til. Autorisasjon vil ikke endre på et etablert arbeidsforhold, men ved bytte av jobb eller ved fornyelse av kontrakt er det sannsynlig at det vil bli spurt om fremleggelse av autorisasjon som et bevis for kompetanse.
– Hvor, hvordan og når skal man søke om autorisasjon? – De som fullførte utdanningen denne våren vil få autorisasjon fra skolen, dersom søknadsgebyret på 420 kroner ble innbetalt innen 15. august. Disse trenger ikke å søke individuelt, og har fått informasjon fra skolen om dette. Det samme gjelder også flere fra det foregående kullet, men sommeren 2001 var det var flere skoler som ikke sendte lister til oss. Elever fra disse skolene, og de som ikke har betalt gebyret innen fristen i år, må søke individuelt. Hva angår de andre som har formell utdanning eller tilstrekkelig arbeidserfaring, vil vi helst ha søknadene så raskt som mulig. Søknadsskjema finnes på nettstedet til Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, www.safh.no Der ligger det også mer informasjon om ordningen.
– Er det mange som allerede har fått autorisasjon, og hvor mange tannhelsesekretærer finnes egentlig i Norge?
– Til nå har cirka tusen tannhelsesekretærer fått autorisasjon. De fleste av dem er offentlig ansatt. I følge arbeidstakerorganisasjonene finnes det rundt 1 800 organiserte tannhelsesekretærer, men det er mange som ikke er organisert, så noe eksakt antall har vi ikke, avslutter Mildred Somers.