Studenter med forskerstipend
Odd-Egil Mosseng og Per Arthur Lauritzen Myklebost går nå femte semester på tannlegeutdanningen i Bergen. Tidende møtte dem i lunsjpausen på høstens første regnværsdag i vestlandshovedstaden. Da hadde de akkurat sagt farvel til sin aller første pasient i stolen. Ikke helt fullbefarne tannleger ennå, men like fullt: I sommer var de ansatt som forskere ved Bergensfakultetet, med stipend fra Norges forskningsråd.
– Hvordan fikk dere den sommerjobben, var den utlyst og var det mange om benet?
– Utgangspunktet for oss var at vi begynte å tenke på at det kunne være artig å ha et skikkelig materiale å jobbe med, med tanke på særoppgaven vi skal skrive det siste året. Så vi begynte å sende e-post til ulike professorer og andre som var i gang med prosjekter som vi syntes var interessante. Vi ble godt mottatt flere steder og fikk hjelp til å skrive stipendsøknaden til Norges forskningsråd. I utgangspunkter hadde Forskningsrådet tre stipender som skulle dekke studentarbeid i to måneder, men siden interessen var stor, delte de disse på seks én måneds-stipender. Det var tre studenter fra vårt kull som fikk sommerstipend i år, og tre fra andre kull her i Bergen.
– Og hvilket prosjekt endte dere opp med?
– Vi har forsket på biomaterialer med professor Nils Roar Gjerdet som veileder, og undersøkt overflateruhet og hvordan de ulike materialene påvirkes av syre.
– Hvordan gjorde dere det?
– Vi tok for oss åtte ulike materialer, kompositt, biokjeramer, glassionomer, kompomer, Doxadent og amalgam, i tillegg til emalje, og utsatte dem for leskedrikk og magesyre og fysiologisk saltvann som en kontroll. Hvert materiale ble utsatt for påkjenning i henholdsvis ti minutter og et døgn, og det ble tatt fem prøver av hver påkjenning. Før vi gjorde forsøkene, la vi fyllingene etter produsentens anvisning i små hull i noen plastklosser som vi konsturerte selv, og så pusset vi. Både forarbeidet og ikke minst målingene etterpå tok mye tid.
– Hvordan får man tak i magesyre?
– Det kan lages kunstig, og det var det vi gjorde. Men vi vet om noen i fjor som var på Haukeland og fikk pumpet noen pasienter. Så de har faktisk ordentlig magesyre i kjøleskapet der borte. Jeg vet ikke hvorfor vi ikke brukte den.
– Den er kanskje gått ut på dato – og blitt sur? Men hva fant dere i undersøkelsen deres?
– Vi er ikke helt ferdige ennå og har egentlig ikke begynt på analysen. Men det er på det rene at enkelte av glassionomerene ikke tålte påkjenningen av syre. Det skal imidlertid legges til at vår metode er ganske brutal. I munnen får du hele tiden bufring fra spytt, så der er det bare snakk om at emaljen eller fyllingen er utsatt for syre i få sekunder, mens vår konstante påkjenning i ti minutter i det ene forsøket og et helt døgn i det andre, resulterte i at det ikke var noe igjen av enkelte av materialene. Det er også helt klart at ingen materialer slår amalgam. Det tåler alt og står fortsatt også etter at emaljen er borte.
– Har noen av leverandørene vært etter dere og spurt om hva dere driver med?
– De har vært veldig imøtekommende, åpne og interesserte, og naturligvis er de veldig interessert i resultatene.
Et interessant funn vi gjorde var at røntgenbilder viste at det var luft i de kapslene som fyllingene ble levert i. Ideelt sett skal det ikke være luft i kapslene i det hele tatt, for det gjør at materialet blir mer porøst, selv om man legger fyllingen optimalt. Porøsiteten fører igjen til at overflaten blir mindre glatt og vanskeligere å holde ren, og da blir det lettere sekundærkaries.
– Denne forskerinteressen, betyr den at dere kommer til å velge en akademisk yrkesvei når dere er ferdige med studiet?
– Det er litt tidlig å si, men vi er fortsatt nysgjerrige. Mye av grunnen til at vi hoppet på dette i sommer var at vi visste lite om forskning og hadde lyst til å finne ut hva det var. Professorene snakker stadig om dette med forskning og hvor viktig det er at arven føres videre. Det er også veldig inspirerende når veilederen er så interessert i det vi holder på med. Han er på oss hele tiden og spør hvordan det går. Vi føler oss velkomne, og det er en veldig god følelse. Og siden vi ikke har fått resultatene ennå, er vi veldig nysgjerrige på hva det vi har gjort vil vise. Det var en ganske møysommelig prosess å få frem alle dataene. Vi planla og strukturerte alt selv, for dette var et helt nytt prosjekt. Nå har vi søkt et nytt halvårsstipend fra Forskningsrådet for å fullføre prosjektet vårt. Men uansett om vi får det eller ikke, skal vi fortsette å jobbe med det. Vi skal fullføre dette, for vi skal bruke undersøkelsen og resultatene når vi skriver oppgaven vår på femte året.
– Dere har egentlig fått et forsprang dere da, i forhold til de andre studentene?
– Ja, det har vi. Og vi har fått jobbe med faget vårt i sommerferien, og fått godt betalt for det. Det var flere som misunte oss det. Og vi vil absolutt anbefale det for andre studenter.
– Dere synes ikke dette var for tidlig i studiet å begynne med forskning?
– Nei. For det er nå man har tid. Senere blir det så mye annet å gjøre. Egentlig skulle man kanskje ha begynt enda tidligere. Vi har merket en brå overgang på studiet denne høsten her. Det er fulle dager og vi har begynt med klinikk og det ene med det andre. Det siste året får man ikke stipend, så et eller annet sted i løpet av andre eller tredje året man må gjøre det, hvis man skal gjøre det.