Utslipp av kvikksølv må reduseres

En kampanje i regi av Fagrådet for vann- og avløpsteknisk samar- beid i indre Oslofjord skal kartlegge hva som skjer med amalgamholdig avfall fra tannlegepraksis. I februar skal det i første omgang gjennomføres en spørreundersøkelse blant tannlegene i kommunene rundt indre Oslofjord for å få kartlagt hvordan de håndterer amalgamavfall. Dersom svarprosenten i undersøkelsen er lav, vil Fylkesmannen som tilsynsmyndighet måtte vurdere en mer formell undersøkelse hos tannlegene.

Kvikksølv er giftig, det opphopes i organismer og oppkonsentreres i næringskjeden. Kvikksølvforbindelser er derfor svært giftige for mange vannlevende organismer. På bakgrunn av effektene kvikksølv har på mennesker, dyr og miljøet, prioriterer miljøvernmyndighetene reduksjon av kvikksølvutslipp høyt. Miljøvernmyndighetene har vedtatt en målsetting om at kvikksølvutslippene skal reduseres vesentlig i perioden frem til 2010.

Utslipp av kvikksølv bør reduseres

Som en følge av internasjonale avtaler og nasjonal målsetting har miljøvernmyndighetene igangsatt en rekke tiltak, herunder innføring av forskrift om amalgamholdig avløpsvann og amalgamholdig avfall fra tannlegekontorer og tannklinikker, som trådde i kraft 23. september 1994.

Fagrådet for vann og avløpsteknisk samarbeid i indre Oslofjord er et kommunalt samarbeidsorgan for vann- og avløpsteknikk rundt indre Oslofjord, og representerer følgende kommuner: Hurum, Røyken, Asker, Bærum, Oslo, Oppegård, Ski, Ås, Nesodden, Frogn og Vestby. Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Fylkesmannen i Buskerud er assosierte medlemmer av Fagrådet. Fagrådets styringsgruppe 2 fokuserer på tilførsler til indre Oslofjord, dvs. tilførsler inn på avløpsnettet og utslipp til fjorden.

Etter at forskriften trådte i kraft, forventet man en reduksjon i kvikksølvinnholdet i avløpsslam fra renseanleggene; slammet er det synlige bevis på hva renseanleggene har holdt tilbake av forurensninger. Da tilsvarende forskrift ble introdusert i Sverige, fikk man en merkbar reduksjon av kvikksølvinnholdet i avløpsslammet. Fra renseanleggene rundt indre Oslofjord har man imidlertid ikke sett den forventede reduksjonen av kvikksølv i avløpsslammet.

Kampanje rettet mot tannlegepraksis og mottakere av amalgamavfall

Avløpsslam benyttes til jordbruk, og det er derfor ønskelig at innholdet av tungmetaller, herunder kvikksølv, er så lavt som mulig. Fordi amalgam er en betydelig kilde til kvikksølvinnholdet i avløpsslam, ønsker Fagrådet å gjennomføre en kartlegging rettet mot tannlegekontorer og tannklinikker i rådets nedslagsfelt. Kartleggingen gjennomføres i samarbeid med Fylkesmannen, som er tilsynsmyndighet for forskriften om amalgamholdig avfall.

I tillegg til spørreundersøkelsen rettet mot tannlegene, vil det også bli foretatt en kartlegging av mengde innlevert amalgamavfall fra bedriftene som har tillatelse til å motta slikt avfall.

Spørreundersøkelse i uke 7 og 8

Spørreundersøkelsen som vil være rettet mot tannleger i kommunene Hurum, Røyken, Asker, Bærum, Oslo, Oppegård, Ski, Ås, Nesodden, Vestby og Frogn, vil gjennomføres i løpet av uke 7 og 8 (dvs. 11. – 24. februar). Vi oppfordrer alle som mottar spørreskjemaet, om å fylle det ut og sende det inn snarest.

Landsomfattende kampanje senere

Basert på resultatene fra kartleggingen vil ulike tiltak vurderes og en tiltaksplan utarbeides. Aksjonsplanen vil utarbeides i samarbeid med tilsynsmyndighetene og Tannlegeforeningen. Dessuten planlegger Norvar (Norsk Vann- og avløpsverkforening) en landsomfattende kampanje vedrørende kvikksølvinnhold i avløpsslam/ amalgam i løpet av 2002/2003.

ReidunStenvik