Revidert nasjonalbudsjett:

Full seier til Tromsø

Forslaget til revidert nasjonalbudsjett for inneværende år, som ble fremlagt av regjeringen 7. mai, og som skal stortingsbehandles 21. juni, gir oss endelig svar på regjeringens syn på geografisk plassering av tannlegeutdanning her til lands. Man går inn for utdanning i Tromsø, med bevilgninger over statsbudsjettet fra og med 2003, noe som igjen tilsier at de første studentene kan begynne i 2004. Det er ikke avsatt midler til prosjektering av nytt odontologibygg i Bergen. Med dette forslaget viser regjeringen stor satsing på distriktsprofilen og at den har lyttet lite til anbefalingene fra de etablerte odontologiske fagmiljøene og Tannlegeforeningen.

Regjeringen mener at den offentlige tannhelsetjenesten må styrkes. Den foreslår sterkere fokus på målrettet rekruttering av personell, økt utdanningskapasitet, kompetanseheving og forsøksvirksomhet. Det er også nødvendig å stimulere til bedre geografisk fordeling av tannleger, heter det i en pressemelding fra Helsedepartementet (HD), som sier videre: Det er behov for en opptrapping av utdanningskapasiteten i odontologi i årene fremover. Allerede i år vil regjeringen sette av ytterligere 3,4 mill. kroner til utvidelsen av lisensprogrammet for tannleger med utdanning fra land utenfor EØS-området. Regjeringen vil i forslag til statsbudsjett for 2003 komme tilbake til en videre økning av studieplasser i Norge, og vil i denne sammenheng prioritere tannlegeutdanning i Tromsø. Ifølge en pressemelding fra Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) kan de første studentene i Tromsø tas opp høsten 2004 hvis Stortinget bevilger de nødvendige midler i budsjettet for 2003.

Tiltakspakke

HD bebuder en tiltakspakke på 15,8 millioner for å styrke den offentlige tannhelsetjenesten, men det er bare 5,3 millioner som er en netto styrking av tannhelsefeltet. Og ser man litt nærmere på tallene er det reelt sett bare en økning på 400 000 kroner som er foreslått, da resten dreier seg om et underforbruk i 2001 som er overført til 2002.

Regjeringens pakkeløsning består av etablering av lisensprogram i Oslo, spesialistutdanning, regionale odontologiske kompetansesentre, forsøksvirksomhet og utprøving av modeller, i tillegg til kompetansetiltak.

Fagmiljøene og NTF er altså ikke hørt når de har foreslått økt opptak av tannlegestudenter i Oslo og Bergen allerede høsten 2002. I stedet er det foreslått 3,4 millioner avsatt til en utvidelse av lisensprogrammet for tannleger utdannet utenfor EØS.

Videre omfatter regjeringens satsing på kompetanseutvikling, blant annet kurs i folkehelsearbeid for tannhelsepersonell og videreutdanning av tannpleiere. Tannpleiernes grunnutdanning, det være seg økt varighet av studiet eller økt opptakskapasitet, er ikke nevnt i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

I en pressemelding fra UFD sies det at tilgangen på vitenskapelig personell er en av de viktigste innsatsfaktorene i utdanning av tannleger, uten at det følger noen penger med av den grunn. Spesialistutdanningen skal finansieres med midler fra HD, og beløpet er krympet fra 10 til 7 millioner, mens en arbeidsgruppe som har utarbeidet forslaget til disponering av tilskuddsmidler til spesialistutdanning beregnet behovet til 30 – 40 millioner per år.

Tromsø jubler

Rektor Jarle Aarbakke ved Universitetet i Tromsø uttrykker glede over at det er kommet klarsignal for etablering av tannlegeutdanning i Tromsø. – Får vi 10 – 15 millioner over statsbudsjettet for neste år, kan vi hilse de første 10 studentene velkomne allerede høsten 2003, sier rektoren til avisen Nordlys. Regjeringen har lagt opp til studiestart fra høsten 2004. Utdanningsminister Kristin Clemet sier at dersom stortingspolitikerne er villige til å bevilge de nødvendige midler, blir man helt sikkert enige om årstallet for første studentopptak. Hun sier videre at Universitetet i Tromsø har overbevist regjeringen om at de vil klare å skape et fullgodt studium i samarbeid med helsemyndighetene, til tross for at de andre universitetene har mangel på spesialister og lærere som kan undervise i de praktiske fag.

Dystert i Bergen

I 11 år har Universitetet i Bergen arbeidet med planer om nytt odontologibygg. Sprengt kapasitet og store problemer med helse, miljø og sikkerhet i dagens lokaler gjorde at det knyttet seg stor spenning til regjeringens reviderte nasjonalbudsjett, der regjeringen valgte å prioritere ny utdanning i Tromsø.

– Denne prioriteringen er utelukkende gjort av regionalpolitiske hensyn og er usedvanlig dårlig faglig begrunnet, sier universitetsdirektør Kåre Rommetveit til universitetsavisen På Høydene. I verste fall kan dette bety kroken på døren for odontologiutdanning i Bergen. Dekanus Magne Raadal ved Det odontologiske fakultet skjønner ikke bakgrunnen for politikernes avgjørelse. Han mener behovet for tannleger ikke er større enn at Bergen og Oslo kan klare å utdanne dem uten hjelp fra Tromsø. Han vil ikke gi opp kampen for å styrke utdanningen i Oslo og Bergen i stedet for å bygge opp et nytt miljø i Tromsø, og vil sammen med universitetsledelsen i Bergen forsøke å påvirke Stortinget.

Les mer om forslaget til revidert nasjonalbudsjett på www.odin.dep.no

Ellen BeateDyvi