Overdramatisert om nytt fyllingsmateriale

I den svenske avisen Expressen var det den 12. mai et oppslag om tannfyllingsmaterialet DoxaDent. Det ble slått alarm om tusentalls dårlige fyllinger fordi de fikk sprekker og frakturerte. Dessuten sto det at materialet ble umiddelbart totalforbudt i Danmark. I følge avisen kom opplysningene fra professor Erik Asmussen ved Afdeling for Dentalmaterialer ved Tandlægeskolen i København.

Tidende kontaktet Asmussen som straks sa at det var både feilsitering og forvanskninger i avisoppslaget. Ved hans avdeling har de riktignok testet materialet i laboratoriet og funnet at det har høy stivhet og hardhet, men lav bøyestyrke (1). I en nylig publisert artikkel som inkluderer laboratorietesting av slitasje viser Doxadent (både markedsversjonen og en eksperimentell versjon) høyere slitasje enn fyllingskompositter. Slitasjen var omtrent som for en fosfatsement, men mindre enn for glassionomersement (2). Representanten for firmaet Doxa Certex sa i samme avisoppslaget at forskerne hadde brukt testmetoder som er beregnet på plastfyllingsmaterialer og som ikke er rettferdige for det nye keramiske materialet.

Det er tydeligvis snakk om en sak som har fått en overdramatisert fremstilling i avisen. Noe forbud mot bruk av det CE-merkede materialet er det overhodet ikke snakk om. Man ønsker seg naturligvis publiserte kliniske data for DoxaDent, men det foreligger ikke ennå, dessverre.

Referanser

  • 1. Sunnegårdh-Grönberg K, Peutzfeldt A, van Dijken JWV. In vitro wear and mechanical properties of an experimental ceramic filling material. Scandinavian Division of the IADR, København 23.-25.8. 2001. Abstract P21.

  • 2. Sunnegårdh-Grönberg K, Peutzfeldt A, van Dijken JW. Hardness and in vitro wear of a novel ceramic restorative cement. Eur J Oral Sci 2002; 110: 175 – 8.

Nils RoarGjerdet