Repetisjonsøvelse om utdanning

Tannlegeforeningens representantskap møttes 15.–16. november på Holmenkollen Park Hotell i Oslo. Nok en gang var tannlegeutdanning gjort til et hovedtema, sammen med trygdefinansiering av tannhelsetjenester. Begeistringen og entusiasmen over regjeringens satsing på Tromsø varierte fra de store høyder og påstander om tidendes satsing på odontologi til mer avmålt lunkenhet. Men bare et ørlite fåtall nevnte at man i det hele tatt tenkte på muligheten for omkamp i denne saken. Langt flere var det imidlertid som uttrykte bekymring for de eksisterende fakulteters helse. Særlig den fysiske, og særlig i Bergen, der fakultetet gjentagne ganger ble omtalt som både den ene og den annens syke mor.

Representantskapet tok ikke fri fra diskusjoner i pausene. Her i forgrunnen fra venstre: Representantskapets ordfører Torunn Lindland Gaarden, Per Christian Prøsch, Oslo, Mari Storrø, Romerike og Kirsten Halonen fra Sogn og Fjordane.

Blant møtets gjester var fylkestannlege i Rogaland, Magnar Torsvik, Rikstrygdeverkets overtannlege, Friedrich Schaller, og prodekanus ved Det odontologiske fakultet i Bergen, Vidar Bakken.

Tellekorpset ved valgene besto av Annlaug Stensland fra Norsk kjeveortopedisk forening, hovedstyrets Ulf Svendsen, Ann-Kristine Sara fra Odontologisk studentutvalg i Bergen, Lin Muus Bendiksen fra NTFs sekretariat og Ingrid Fjærvik fra studentutvalget i Oslo.

I Bergen er det nybygg de vil ha, og det er nybygg de frykter at de ikke vil få etter hvert som bevilgningene tilflyter oppbyggingen av grunnutdanningen i Tromsø. Bergenserne hevdet at et nytt bygg er en forutsetning for å kunne drive moderne og fremtidsrettet utdanning av tannleger. Også i Oslo ser man grunn til bekymring for om det vil komme nok penger, og ingen synes å være sikre på at det vil bli bevilget tilstrekkelig med midler til Tromsø heller.

Debatten avspeilet for øvrig en bred enighet om at spesialistutdanningen må være et satsingsområde i årene som kommer, og at dette er en nødvendig forutsetning for å få lærere til grunnutdanningen av tannleger både i Bergen, Oslo og Tromsø.

Det eneste som kanskje var noe uventet i representantskapets debatt om utdanning var den manglende entusiasme for den foreslåtte treårige utdanningen av tannpleiere. Treårig tannpleierutdanning er allerede en realitet i Oslo fra og med høsten 2003, og en utvidelse er etter all sannsynlighet rett rundt hjørnet både i Bergen og Tromsø. NTFs hovedstyre har gått inn for treårig tannpleierutdanning. Likeledes har fagmiljøene ved de to fakultetene og høyskolen i Tromsø ønsket en forlenget tannpleierutdanning velkommen. Men de tillitsvalgte i NTF, i hvert fall representert ved en god håndfull, synes ikke å være helt med på disse notene. Hvordan holdningene fordeler seg og hva flertallet av delegatene syntes om saken vites imidlertid ikke, idet majoriteten, i dette spørsmålet, forholdt seg slik den så ofte gjør; taus.

Tause var imidlertid ikke representantene fra Odontologisk studentutvalg, Ann-Kristine Sara og Ingrid Fjærvik, fra henholdsvis Bergen og Oslo. De ble også rost for sine korte og konsise innlegg. Og hvor ofte er egentlig NTFs representantskap blitt rørt av noe som finner sted på talerstolen, og det til tårer? Ikke så ofte antagelig, og muligens aldri tidligere. Det skulle kanskje en same til, og en gladjoik, slik Ann-Kristine Sara fremførte den etter sitt innlegg.

En ellers langtrukken debatt med få nye poenger, og lange innlegg om utdanning og mer eller mindre beslektede temaer, resulterte i at representantskapet fattet følgende vedtak:

«NTFs representantskap tar til etterretning at økning av utdanningskapasiteten skjer ved oppretting av tannlegeutdanning i Tromsø.

Representantskapet forutsetter at satsingen på tannlegeutdanningen i Tromsø kommer til uttrykk i fremtidige statsbudsjett.

Representantskapet gir hovedstyret fullmakt til å arbeide videre for å fremme NTFs interesser i tråd med ønsker fremsatt av representantskapet vedr. grunnutdanning av tannleger.

NTF arbeider parallelt med å sikre de eksisterende fakultetene økonomiske rammevilkår for å sikre en fortsatt høy kvalitet på utdanningen av nye tannleger.

Representantskapet ber hovedstyret vektlegge arbeidet for økt satsing på spesialistutdanning samt opprettelse av odontologiske kompetansesentre.

Lokalforeningenes styre holdes orientert fra hovedstyret når det foreligger noe nytt i utdanningsspørsmål.«

Ikke trygd til alle

En utredning foretatt av en ad hoc-gruppe nedsatt av NTFs hovedstyre dannet grunnlaget for debatten om trygderefusjon for tannbehandling. Utredningen, som hovedstyret i utgangspunktet ga sin støtte til, og som mange av delegatene roste i sine innlegg, anbefaler en vesentlig forenkling av dagens regelverk.

Utredningen går inn for en gradvis innføring av ordninger rettet mot utvalgte grupper i befolkningen, men ikke for en generell trygdefinansiering av tannbehandling. Det viser seg at 75 prosent av Norges befolkning har tannlegeutgifter på 1 500 kroner årlig. Dette lar seg neppe administrere billigere gjennom trygdeetaten. Generell trygdedekning av tannlegeutgifter er heller ikke foreløpig blitt et krav fra publikum.

Representantskapet ga sin tilslutning til hovedintensjonene i utredningen, men NTFs politikk på området er ikke avklart i detalj før hovedstyret har omarbeidet policy-dokumentet i forhold til en rekke oversendelsesforslag.

Under debatten ga for øvrig delegatene uttrykk for frustrasjon over dagens regelverk og omstendelig og tidkrevende saksbehandling. Rikstrygdeverkets overtannlege, Friedrich Schaller, mente imidlertid at tannleger har for lite kjennskap til reglene og at de legger for lite arbeid i søknadene til trygdekontorene. Han pekte også på urimeligheten i å ønske seg et ubyråkratisk byråkratisk system.

Krast innlegg mot foreslått standardavtale

Representantskapets krasseste innlegg sto Per Kristian Prøsch for da han i omtalen av hovedstyrets forslag til avtale om samarbeid mellom tannleger, hevdet at hovedstyret hadde feiget ut og tatt hensyn til egne interesser fremfor interessene til yngre tannleger. Han sa videre at dette var å betrakte som en bevisst trenering av saken, hvis da ikke vedtaket var fattet med «hodet under armen».

NTFs hovedstyre har i ettertid godkjent både ny ansettelseskontrakt og avtale om samarbeid mellom tannleger , der den siste er justert etter representantskapsmøtet. De to dokumentene og omtale av disse finnes på www.tannlegeforeningen.no i en nyhetssak datert 25.11.02.

Magnussen skal lede valgkomiteen

Torgny Magnussen ble valgt som leder av valgkomiteen, der han sammen med Ninni Haug, Bjarne Housken d.y. og Gerd Knudsen skal innstille til valg av blant annet nytt hovedstyre og president på årets representantskapsmøte i november.

Representantskapets ordfører og varaordfører, Torunn L. Gaarden og Christian Danielsen, ble gjenvalgt ved akklamasjon. Til NTFs spesialitetsråd hadde valgkomiteen innstilt Truls C. Breyholtz som leder, med Annlaug Stensland, Bent Th. Gerner og Peter Parow som medlemmer. Også disse ble valgt ved akklamasjon, og likeledes deres personlige varamedlemmer, i rekkefølge: Gro C. Knudsen, Leif Henrik Borge Olsen, Anne Grethe Beck Andersen og Kari-Mette Andersen. Per Franck Næss, Aleidis Løken og Brit Ølstad ble enstemmig gjenvalgt som henholdsvis leder og medlemmer av styret for NTFs pensjonskasse og sykehjelpsordningen, med Odd Nesse, Svein Jacobsen og Kjell Ulsund som vara. Videre ble Ellen Amdal valgt som revisor for 2003.

Tekst: Ellen BeateDyvi 
Foto: GudrunSangnes