Økte trygderefusjonstakster fra 1. mars
Etter bare to måneder har Helsedepartementet fastsatt ny forskrift om stønad til tannbehandling med virkning fra 1. mars. Alle refusjonstakster er hevet, med størst økning for kirurgi der enkelte takster er mer enn fordoblet. I tillegg til mindre endringer i regelverket, er den største nyheten at departementet nå aksepterer at innsetting av odontologiske implantater også kan utføres av spesialister i oral kirurgi eller kjevekirurgi utenfor sykehus eller fakultetene.
Helsedepartementet fastsatte 28. februar ny «Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos tannlege for sykdom» med virkning fra 1. mars. Det er først og fremst takstene som er endret, men det er også enkelte endringer i regelverket. Det «gule heftet» som ble sendt ut som vedlegg til Tidende nr. 2, 2003 er altså allerede utdatert, men «Regler for honorarberegning og oppgjør m.v. ved behandling av 19- og 20-åringer i den offentlige tannhelsetjenesten og ved behandling av pasienter som mottar stønad eller bidrag fra trygden» gjelder fortsatt.
Informasjon om endringene
De lokale trygdekontorene skal være informert fra Rikstrygdeverket (RTV), og det forutsettes at NTF informerer tannlegene. Den reviderte forskriften ble omgående lagt ut på NTFs nettsted www.tannlegeforeningen.no og på Rikstrygdeverkets nettsted www.trygdeetaten.no, men er når dette skrives ennå ikke oppdatert på Lovdata.
Fortsatt er det imidlertid mange tannleger som ikke benytter Internett, og det vil være behov for informasjon om trygdeytelser på papir, i Tidende, i NTFs håndbok og på annen måte. Helsedepartementet har ikke planer om å trykke opp det «gule heftet» heftet på nytt, siden departementets takster og regler for honorarberegning fortsatt gjelder. Et rundskriv om endringene, samt den nye forskriften med trygdens refusjonstakster vil imidlertid bli produsert som et supplementshefte. Dette følger som vedlegg til dette nummer av Tidende.
De viktigste endringene
De viktigste endringene er først og fremst hevingen av alle refusjonstakster for ubetinget pliktmessige ytelser (§ 5 – 6), men det er også enkelte endringer i regelverket.
Det er ikke lenger et krav at kirurgisk innsetting av implantater må være utført på sykehus eller ved de odontologiske fakulteter hvis trygden skal dekke utgiftene
Under A. Generelle tjenester med takstene 1 – 4 er det foretatt enkelte presiseringer og endringer, blant annet er det nå klart at takst 2 kan benyttes ved undersøkelse hos kjeveortoped uavhengig av om behandling iverksettes. Takst 3 gjelder nå etterkontroll, ikke bare etter kirurgiske inngrep, men også ved periodontal behandling og bittskinnebehandling
Det er kommet inn noen nye røntgentakster (takst 1008, 1009 a og 1009 b). Hvis utgiftene til CT-undersøkelse skal dekkes, er det et krav at undersøkelsen er utført av tannlege med spesialutdanning i kjeve- og ansiktsradiologi.
Stønad til undersøkelse og behandling av temperomandibulær dysfunksjon ved hjelp av bittskinne dekkes nå fullt ut (etter offentlig takst), og tannteknikerarbeidet dekkes med inntil 700 kroner (takst 912). Det ytes også stønad etter takst 3 til inntil to etterkontroller.
Det er innført en ny takst 913 for omfattende oralmedisinsk undersøkelse hos spesialist ved smerteutredning og oralmedisinsk diagnostikk. Utgiftene dekkes med inntil 1 000 kroner. De tidligere takstnumrene 901 og 902 er endret til 911 og 912.
Egenandelstak 2
Ordningen med egenandelstak 2 og hva slags tannbehandling som berøres av ordningen, begynner vel å bli rimelig kjent blant tannlegene. Men mange henvendelser til sekretariatet kan tyde på at det fortsatt er behov for mer informasjon. Omtale i mediene kan ha vært en medvirkende faktor til at mange pasienter som kommer til tannlegen, nå tror at det er refusjon for all tannbehandling og at dette inngår i tak 2-ordningen.
Det er altså bare kirurgi og periodontal behandling samt tilleggstjenester som undersøkelse, røntgen, anestesi og laboratorieprøver, som gis refusjon og dermed «godkjent egenandel» i tak 2-ordningen. Kjeveortopedisk behandling og behandlinger der trygden opererer med såkalt «full dekning» i forbindelse med pliktmessige ytelser inngår ikke i ordningen. Det gjør heller ikke bidrag (§ 5 – 22).
Trygdeetatens nettsted
Det begynner etter hvert å bli mye god og nyttig informasjon å finne på www.trygdeetaten.no På startsiden klikker du på For helsepersonell, og når du kommer inn der, finner du informasjon spesielt for tannleger under overskriften Tannlegen og trygden. Denne informasjonen oppdateres etter hvert som det foreligger endringer. Rikstrygdeverkets rundskriv til den nye forskriften (§5 – 6) er når dette skrives ennå ikke revidert, men blir lagt ut så snart det foreligger.
NTF informerer
Når RTV satser så mye på informasjon til helsepersonell, vil det trolig bli mindre behov for at vi har omfattende informasjon liggende permanent på vårt eget nettsted. Vi vurderer derfor om det vil være tilstrekkelig med kortfattet informasjon om trygdeytelser med lenker til RTVs nettsted og/eller direkte til Lovdata.
Det er planlagt å utgi ny utgave av NTFs håndbok i nær fremtid, og i denne boken vil det trolig fortsatt være behov for et omfattende kapittel om tenner og trygd. Men hvis endringene i trygdeytelsene skjer så hyppig som nå, er det fare for at informasjonen blir utdatert i løpet av utgivelsesprosessen.