§§§Spør advokaten
NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende vil ta opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.
Spørsmål: Jeg er assistenttannlege og ønsker nå å begynne egen praksis. Jeg har derfor sagt opp samarbeidsavtalen med de avtalte seks måneders varsel. Både innehaver og jeg er nå i tvil om hvorledes vi kan/skal orientere «mine» pasienter. Er det noen bestemte regler for dette?
Svar: I utgangspunktet vil det være avtalen mellom dere som i første rekke avgjør dette. Dersom dere har benyttet standardavtalen (se håndboken side 293), fremgår det at praksisinnehaver har alle rettigheter både til journalene og retten til å innkalle recallpasientene. Har samarbeidet vart i mer enn 10 år er utgangspunktet et annet.
For at pasienten skal være orientert om at de ikke vil bli behandlet av deg når de kommer til ny time, bør det sendes et brev fra praksisinnehaver eller dere begge i fellesskap hvor det gjøres oppmerksom på den nye situasjonen. Dersom praksisinnehaver har innledet samarbeid med en ny assistenttannlege, ønsker hun trolig å gjøre oppmerksom på dette i brevet.
Et vanlig problem er at de pasienter som du behandler i oppsigelsestiden gjerne spør hvor du skal etablere deg. I slike tilfeller må du kunne opplyse dette på forespørsel. På samme måte må praksisinnehaver opplyse dette når pasientene spør.
§ 23 i Etiske regler for tannleger (håndboken side 353 følgende) lyder slik: «En tannlege må som vikar eller assistent ikke reklamere for egen fremtidig praksis. En tannlege kan etter avsluttet leie- eller assistentforhold etablere praksis hvor vedkommende måtte ønske med mindre annet er avtalt med bortleier eller arbeidsgiver.»