Kunst kurerer skrekken

Av Ingvild Paulsen

Tannlege Lloyd Jerome i Glasgow kombinerer smerte og nytelse. Han driver tannlege og galleri i ett. Målet er å bekjempe tannlegeskrekk.

Lloyd Jerome var den første tannlegen i Storbritannia som tok i bruk «Virtual Reality»-briller. Her er det Camilla Løw som ser film mens tennene undersøkes.

Det første man merker er tannlegelukten. Den er borte. Isteden­for dufter det aromatisk av citrus. Myke, eksperimentelle jazztoner siger lindrende ut av høyttalerne, og på venterommet henger malerier av Peter Howson, kjent for å ha malt Madonna.

Smilende Camilla Løw øns­ker velkommen. Hun er utdannet skulptør fra Glasgows kunstskole. Nå jobber hun to dager i uken som tannlegeassistent ved «The dental practice». Resten av tiden tilbringes i eget atelier, hvor hun lager skinnende, svarte skulpturer, ifølge tannlegekontorets nettside.

– Flesteparten av de som jobber her er praktiserende kunstnere, opplyser hun. – Vi har faktisk hatt utstilling med ­alle ansatte. Til og med sjefen selv, tannlege og kurator Lloyd Jerome, stilte med et maleri.

Rock and roll

Jeromes galleri- og tannlegekombinasjon har blitt en suksess. På tross av premiumpriser strømmer pa­sien­tene til. Mange er av celeber sort, og ­noen kommer helt fra London og Sverige.

Og det er rock and roll i veggene. I behandlingsrommet henger malerier av Kraftwerks Emil Schult. David Byrne fra Talking Heads har også stilt ut på tannlegekontoret. Selv maler tannlegen en gang i blant og lager musikk i eget studio. Mest sampling og dubbing.

– Ja, jeg er nok en nerd. Man må vel ­være det for å bli tannlege, ler han. Jerome startet eget tannlegekontor for snart ­åtte år siden og var lenge i tvil ­om det var det rette valget.

– Jeg var en ivrig kunstsamler, og kuratoryrket fristet. Ideen ­om å designe tannlegekontorer var jeg også innom. På det området er det i hvert fall nok å gripe fatt i. Men så kom selve eurekaet. En kombinasjon.

– ­Alle sa jeg var gal. At det ­aldri kom til å fungere. Men når de etablerte er skeptiske, så vet man at man er på rett spor.

Vekk med skrekk

Målet med å kombinere kunst og tannlege er å bekjempe tannlegeskrekk.

– Jeg har tannlegeskrekk selv, innrømer Jerome. Han så for seg et tannlegekontor ­uten hvite frakker, stram lukt og plansjer med råtne tenner på. Og han ville også ha en spesiell sort medarbeidere. – Ingenting kan vel være verre enn å vandre inn i et rom der ­alle er besatt av tenner. Tenk så skremmende. Derfor ansetter jeg folk som er opptatt av ­andre ting. Som er opptatt av kunst ­eller musikk.

Han ville også venterommet til livs.

– Venterom er siste sort. En pinebenk som setter nervene i høyspenn. Vi har det som galleri slik at folk kan vandre rundt og se seg om. Vi har dataspill, Internett og en bar. Pa­sien­tene kan få te ­eller kaffe. Og hvorfor ­ikke en øl ­eller whisky? Meningen er at folk skal slappe av.

­Andre avslappingsknep er aromaterapi, hypnose, musikk og stillegående bor.

Jerome var også den førs­te tannlegen i Storbritannia som begynte å bruke «Virtual Reality»-briller for å få pasienten til å tenke på noe annet.

– Mange velger å se på naturprogram. Livet i havet med David Attenborough er populært, ­sier han.

– Vi bruker også VR brillene til å gi pa­sien­tene en sight­seeing av ­sine ­egne tenner. Han demonstrerer med et ­lite kamera som kan lirkes innover jekslene.

– Det er viktig at pasienten er med. Det skal ­være lærerikt også.

Og smakfullt. Gurglevannet har mynte, jordbær ­eller appelsinsmak.

Støtter uetablerte

Galleriet har også en målsetning. Tannlegen vil gi plass til kunstnere som ­ikke så lett kommer til ­andre steder.

– Jeg viser mye uetablerte kunstnere. Vi dro rundt på kunstskolene, så på de­res utstillinger og jungeltelegrafen begynte å gå, forklarer han.

Han viser også internasjonale navn som ­ikke er særlig kjente i Skottland. Utstillingene skifter omtrent annenhver måned.

Flere ­unge kunstnere, blant annet Camilla Løw, jobber i hans stab. De får full opplæring i faget, blander amalgamfrie fyllinger og bygger nye, skinnende tenner.

– Dermed støtter han kuns­ten på mange måter, ­sier Løw lurt.

Så er lunsjpausen over. En pa­sient vandrer inn i galleriet, og Jerome finner fram ­sine grønne plasthansker. Det eneste tegnet på at denne musikkelskende og annerledestenkende kuratoren også har et av verdens mest fryktede yrker.

Dag­lig leder Amanda Glasgow og tannlege­assistent Camilla Løw slapper av i tannlegekontorets lille bar. Her serveres det kaffe, te ­eller en liten whisky før tannlegetimen.

Lloyd Jerome kunne ­ikke be­stem­me seg ­om han skulle bli tannlege ­eller kurator. Han ble begge deler. På kontoret sitt stiller han ut alt fra malerier til øst­euro­peiske glassfisker.

IngvildPaulsen