Forskningsplakater
Forskningsplakater – «posters» – er blitt en vanlig presentasjonsmåte i forbindelse med forskningskonferanser. På IADR-møtet i Göteborg var det over to tusen slike plakater fordelt på ulike formiddags- og ettermiddagssesjoner. Plakatene henger oppe i noen timer og den faglige ansvarlige skal være tilgjengelig i en viss tidsperiode. Fordelen med en forskningsplakat i forhold til en tradisjonell muntlig forskningsrapport er at publikum kan gå rundt og kikke uten være bundet til et nøyaktig tidspunkt. Dessuten kan man snakke direkte med den som er ansvarlig for resultatene. Plakatene har begrenset størrelse så forfatterne må legge vekt på å presentere innholdet på en kompakt måte. Utformingen og presentasjonen av plakatene er da også varierende, mildt sagt. Noen er laget som profesjonelle reklameplakater, mens andre kan være en tørr samling av løse tekstark. Kvaliteten på innholdet trenger riktignok ikke å stå i forhold til hvor lekker presentasjonen er, men publikum blir naturligvis interessert i en pen og iøynefallende plakat. I tillegg er det på forhånd publisert et kort sammendrag – abstract –som beskriver tema og hovedresultater slik at man finne riktig plakat eller muntlig presentasjon i mylderet.
Norske forskere tildelt ærerike priser
H. Trendley Dean Memorial Award til Jan Magne Birkeland
Jan Magne Birkeland, Det odontologiske fakultet i Bergen, fikk på årets IADR-møte tildelt den prestisjefylte H. Trendley Dean Memorial Award for sin innsats som forsker på feltet fluor og forebyggende tannpleie i mer enn 30 år. Prisen, som ble opprettet til minne om den første dekan ved National Institute of Dental Research, NIDR, bestod av en plakett og et pengebeløp ble delt ut på åpningen av møtet. Listen over tidligere prisvinnere omfatter mange sentrale navn innen internasjonal kariesforskning, bl.a. Frithjof Ramm von der Fehr og Finn Brudevold.
E.W. Borrow Memorial Award til Gunnar Rølla
Professor emeritus Gunnar Rølla, Det odontologiske fakultet i Oslo, ble tildelt E.W. Borrow Memorial Award for sin banebrytende og betydningsfulle forskning innen forebyggende barnetannpleie. Prisen, som bestod av en plakett og et pengebeløp ble delt ut ved åpningen av IADR-møtet. Professor Jan Eirik Ellingsen mottok prisen på Røllas vegne.
Nordisk Hatton Award-konkurransen vunnet av Fernanda C. Petersen.
Postdoktor Fernanda C. Petersen, som vant den internasjonale finalen i Hatton Award-konkurransen i Japan i 2001, vant også i år den nordiske konkurransen. Hun vil dermed være nordisk representant i den internasjonale finalen ved IADR-møtet på Hawaii i 2004. Årets prosjekt hadde tittelen «Cell-to-cell signalling in Streptococcus intermedius film formation».
Folk i forbifarten
Tidende møtte noen av deltakerne og spurte om hvorfor de deltok og hvilket utbytte de hadde av IADR-møtet i Gøteborg.
Professor Jan Magne Birkeland, Bergen.
– Jeg er her for å motta en pris. Dette er faktisk første gang jeg deltar på IADR, mitt forskningsfelt er karies, fluor og forebygging og jeg foretrekker møter som er mindre og som dekker mine forskningsfelter mer spesifikt. Derfor har jeg som oftest reist til ORCA-møtene. Her på IADR er det så mange mennesker og aktiviteter, at det kan være vanskelig å få med seg det man er interessert i.
Postdoktor Eva Elisabeth Ahlfors, Oslo
– Jeg er her fordi jeg er innbudt som foredragsholder på møtet. Det er første gang jeg er på et IADR-møte og et så stort møte. Her er det spennende, men forvirrende. Og for mye folk. Jeg har for eksempel fortsatt ikke klart å finne igjen medarbeideren min. Vi burde ha avtalt møtested og tid. Vanligvis reiser jeg på mindre spesialkonferanser – jeg har nok mest nytte av spesialmøtene i fagfeltet mitt. Men jeg reiser kanskje til Honolulu neste år. Vi får noe reisebidrag på fakultetet, men må også dekke noe selv. Jeg får for eksempel ikke dekket utgiftene her selv om jeg er invitert foredragsholder.
Professor Harald M. Eriksen, Oslo:
– Først og fremst er jeg her for tidsskriftet Acta Odontologica Scandinavica der jeg sitter som styreleder. Nå skal vi velge ny redaktør. Det vil si, det blir vel gjenvalg av Folke Lagerlöv. Det er for øvrig sannsynlig at tidsskriftet, som hittil bare har publisert skandinavisk forskning, etter hvert blir internasjonalt fordi tilsiget av artikler blir for dårlig til å holde et høyt nok kvalitetsmessig nivå. Jeg reiser ellers ikke ofte på IADR-møtene, men det er nyttig å være her både for å orientere seg om hva som foregår på forskningsfronten og fordi jeg jobber med Tromsø-utdanningen. Her møter jeg mange mennesker og kan høre litt forsiktig om hva de mener og tror, og om det kanskje kan være aktuelt med en ansettelse i Tromsø.
Professor Nils Roar Gjerdet, Bergen:
– Jeg deltar på dette møtet av flere grunner. For det første er det nyttig for å følge med på det som skjer på forskningsfronten og bli faglig oppdatert, men jeg er også her for å følge opp studentene våre som har en posterpresentasjon. De var litt nervøse på forhånd, det er en stor ting å debutere på slike møter, men det gikk fint. Vanligvis reiser jeg ikke på IADR-møtene hvis de er for langt unna, jeg har for eksempel ikke tenkt å reise til Honolulu, der møtet foregår neste gang.
Stipendiat Elizabeth Okumo Dimba, Bergen
– Jeg kommer fra Kenya og er stipendiat i Bergen. Jeg er her fordi jeg har vært med i Hatton Award-konkurransen med en rapport fra mitt forskningsarbeid om khat-planten og dens effekt på celler. Det er første gang jeg er på det internasjonale møtet, men jeg har vært flere ganger på møter i lokale seksjoner av IADR i Øst-Afrika og også ett i Cardiff. Det har vært svært interessant, ikke minst har det vært lærerikt å møte dommerne i Hatton Award-konkurransen. Jeg fikk mange spørsmål og mange nye vinklinger på prosjektet og lærte meg å tenke fort.
Forsker Jon E. Dahl, NIOM:
– Jeg er på dette møtet for å representere NIOM og forskningen der, men jeg har også holdt foredrag. Dette er mitt første IADR-møte, og så langt har det faglig vært bra, men jeg er selvsagt ikke helt fornøyd med at det var så få tilhørere på foredraget mitt. Foreløpig vet jeg ikke om jeg drar til Honolulu neste år.