§§§Spør advokaten
NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende vil ta opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.
Spørsmål: Jeg er blitt pålagt av fylkestannlegen å delta i en tannlegevaktordning som fylkeskommunen har inngått avtale om, med den lokale tannlegeforening. Jeg kan ikke se at det følger av lover eller regler at jeg har noen plikt til å delta. Dette må være opp til meg. Jeg vil heller ikke tro at en forening kan forplikte sine medlemmer på denne måten. Hva mener NTFs advokat om dette?
Svar: I utgangspunktet har en sammenslutning anledning til å vedta regler og bestemmelser som i stor grad forplikter medlemmene. Dette er basert på den kjensgjerning at et medlem står fritt til å melde seg inn/ut. Det er imidlertid viktig at det fremgår av foreningens vedtekter hvilke forpliktelser et medlem kan bli pålagt.
NTF har egne vedtekter og Etiske regler som er bindende for medlemmene. Etiske reglers paragraf 5 – som nylig er revidert – inneholder en bestemmelse om at ethvert praktiserende medlem har plikt til å delta i organiserte vaktordninger som er etablert etter avtale med NTF. Det innebærer blant annet at når f.eks. lokalforeningen har inngått avtale om en vaktordning, er NTFs medlemmer forpliktet til å delta. Lokalforeningen kan gjøre unntak i spesielle tilfeller.
Den siste revisjon av regelen ble gjort fordi plikten til å delta skulle ikke gjelde uansett vilkår. Når lokalforeningen har gått inn på en avtale med fylkeskommunen, vil det normalt være en garanti for at foreningen/medlemmene får en gjenytelse for deltagelsen.
Den eller de medlemmene som mener at avtalen er for dårlig, må eventuelt få foreningen til å si opp avtalen og/eller revidere vilkårene. Det er dette som er foreningsdemokrati!