Ingen kritikk av offentlige tannleger
Tannlegeforeningens president, Carl Christian Blich, åpnet årets landsmøte i Oslo med å kommentere de mange medieoppslagene om både eldres og barns tannhelse, som har vært i den senere tid. – Når det gjelder de eldre vet vi lite, sa Blich, – men vi har en formening om at situasjonen blir stadig verre, etter hvert som folk lever lenger og flere og flere beholder sine egne tenner langt ut i livet. Når de eldre kommer på institusjon, går det imidlertid veldig fort nedover med tannhelsen, hvis de ikke får et nøye daglig stell. Dette handler om prioriteringer og om personellet ved institusjonene, mer enn om tannlegene, for når vi kommer inn i bildet overfor disse pasientene er det ofte for sent, sa Blich, som ønsker mer samarbeid helsepersonellgruppene imellom. Det har også vært et møte, den 14. august i år, der de ulike helseprofesjonsorganisasjonene alle signaliserte at de ønsket et slikt samarbeid.
Blich sa videre at ulike prosjekter i forhold til barns tannhelse også ser ut til å vise forverring. – Her trenger tannhelsetjenesten foreldre og besteforeldre med på laget, og det er disse som har vært adressaten i de medieoppslagene som har vært i dagspressen i det siste, sa Blich, og beklaget at noen tannleger hadde tatt enkelte spissformuleringer ille opp. Han presiserte at det aldri er verken presidentens eller NTFs intensjon å kritisere kolleger gjennom massemediene.
Presidenten kom videre inn på spesialistkandidatene, og fortalte om det nylig nedsatte fagrådet, der NTF er representert. Dette rådet skal diskutere og komme frem til hvilke spesialiteter man skal ha.
– Om det skal bli likestilling mellom medisinske og odontologiske spesialiteter må det skje politisk, sa Blich og la til at man ikke har råd til å la være. – Uten lønn og fradragsmuligheter får man ikke tannleger med klinisk erfaring til å reise fra distriktene for å ta en treårig spesialistutdanning, for så å returnere til distriktene, sa han, og antydet en kostnad på 25 millioner kroner i året med det antallet spesialistkandidater vi har i dag. Blich regnet det som sikkert at det vil bli en ordning, men han kunne ikke love at den ville være på plass allerede neste år.
Blich kom også raskt innom momsspørsmålet, der han understreket at NTF arbeider for et bransjefritak og ga uttrykk for at det er positivt at et forslag er sendt på høring, da dette gir mulighet til å påvirke videre.
Han orienterte også om arbeidet med å få til en bedre fordeling av tannleger. Nå pågår en bred demokratisk gjennomgang ved at rapporten fra helsedepartementets arbeidsgruppe, med forslag til ulike virkemidler, er ute til høring i alle NTFs lokalforeninger, så vel som i NTF sentralt.
Når det gjelder NTF og holdningen til trygdedekning av tannhelsetjenester, minnet presidenten om at det ved siste representantskap ble vedtatt et forslag som sier at dagens ordninger skal forbedres, og at strategiplanens ordlyd om at man skal gå inn for full trygdedekning dermed ikke gjelder.
Avslutningsvis orienterte presidenten kort om forholdet rundt ansettelse av ny generalsekretær i NTF etter at Sindre Koppang har sagt opp sin stilling. – Det er representantskapet som ansetter generalsekretær, men det vil ikke bli satt i gang en hasteaksjon for å få frem en kandidat til representantskapsmøtet i november. En slik ansettelse vil finne sted når tiden er moden. Inntil videre, og kanskje opp til et halvt år, vil spesialrådgiver Dag Erlend Reite fungere som administrativ leder av NTFs sekretariat, fortalte Blich de fremmøtte i Radisson SAS Plaza Hotel.