Høring i privat og offentlig forum
Både Næringspolitisk og Lønnspolitisk forum, som ble avviklet i henholdsvis Molde og Hurdalssjøen i midten av september, fikk presentert en innledning om veien videre etter at helsedepartementets arbeidsgruppe har fremlagt sin rapport om fordeling av tannleger. Meningsytringene som kom etter innledningen til Dag Reite fra NTFs sekretariat, markerte starten på de tilbakemeldinger som vil komme fra lokale hold når rapporten nå er ute til høring.
Lønnspolitisk forum
Fjorårets lønnsforhandlinger foregikk etter nytt system og ble tradisjonen tro gjenstand for en grundig gjennomgang på årets lønnspolitiske forum. De fleste representantene var godt fornøyd med resultatene, og med unntak av et og annet problem, ble også prosessene betegnet som gode. Problemene dreier seg i følge representantene om at enkelte arbeidsgivere ikke fullt ut har forstått at den nye hovedtariffavtalen innebærer en ny måte å forhandle på. Man betrakter imidlertid dette som innkjøringsproblemer inntil videre, og ser nå frem mot en ny runde forhandlinger med forventning om prosesser som blir enda bedre enn sist. Akademikernes spesialrådgiver, Svein Sjølie, var også møtt frem for å orientere om oppgjørene i 2004, og han gjorde noen makroøkonomiske betraktninger før han redegjorde for endringer i organisasjonsmønsteret, oppgavefordelingen mellom stat og kommune, tariffpolitiske utfordringer og pensjonsspørsmål.
Tvisteløsningsmodeller var viet en egen post på programmet, og Lønnspolitisk forum signaliserer at Akademikernes krav om at pendelvoldgift skal være den eneste mulige tvisteløsningsmodellen er for begrensende. Lønnspolitisk forum ser det imidlertid som særlig positivt at partene i halvparten av fylkeskommunene har avtalt pendelvoldgift som tvisteløsningsmodell, mens denne modellen bare var avtalt for to av fylkene i 2002.
NTFs forhandlingssjef, Karsten Kragh Langfeldt, ga forsamlingen innsikt i planene om å utvikle et nytt konsept for tillitsvalgtopplæringen som man ønsker skal bli mer brukerorientert, basert på lokale behov og konkrete bestillinger fra lokalforeningene. Det vil bli en høringsrunde om dette i lokalforeningene før saken legges frem for NTFs hovedstyre. Målet er å ha et nytt opplæringstilbud klart høsten 2004.
Lønnspolitisk forum vedtok forslaget til nytt reglement for forhandlingsordningen i NTF – offentlig sektor, som hovedsakelig var av redaksjonell art.
Valg
Til Sentralt forhandlingsutvalg ble valgt som leder Gunnar Lyngstad (Nord-Trøndelag), nestleder Richard Næss (Telemark), utvalgsmedlem Berit Lund-Andersen (Rogaland), varamedlem Anne-Berit Tandberg (Buskerud), varamedlem Kirsten Solemdal (Oslo) og som personlig varamedlem for nestleder Jan Theien (Akershus). Sistnevnte ble valgt for å løse situasjonen som mest sannsynlig vil oppstå når det i november er valg til hovedstyre i NTF. Der stiller Gunnar Lyngstad som visepresidentkandidat. Blir han valgt der, rykker Richard Næss opp som leder av Lønnspolitisk forum og Jan Theien rykker inn som nestleder.
Næringspolitisk forum
Næringspolitisk forum hadde denne gang flere nye deltakere, blant dem en del yngre tannleger. Ti av 19 deltakere var kvinner.
Til rapporten om fordeling av tannleger stilte forsamlingen spørsmål om arbeidsgruppen har tatt med i betraktningen at flere kvinner i tannlegeyrket betyr kortere gjennomsnittlig arbeidstid og også økt sentralisering på grunn av hensyn til partners jobb.
Det ble videre påpekt at tidligere erfaring med utenlandske tannleger, da særlig svenske og danske, viser at disse ikke har vært stabil arbeidskraft. Dersom det nå skulle vise seg at de tyske tannlegene er stabile, vil dette kunne bety mye, all den stund det allerede i år er rekruttert nærmere 40 tyske tannleger til Norge.
De privatpraktiserende tannlegene på Næringspolitisk forum var også av den oppfatning at samarbeidet mellom privat og offentlig tannhelstjeneste kunne og burde bli bedre mange steder for å få en bedre utnyttelse av de totale tannlegeressurser.
Næringspolitisk forum bød ellers på foredrag om sikker bruk av data i tannlegepraksis og etiske spørsmål i hverdagen.
Under aktuelt orienterte NTFs president om egen erfaring med NTFs sykeavbruddskasse. Den etterfølgende diskusjon både på og etter Næringspolitisk forum, har ført til at det vil bli lagt frem et forslag om å endre reglene i sykeavbruddskassen for bedre å imøtekomme behovene til tannleger som arbeider i aksjeselskap.