Bergensfakultetet vant publikumsprisen
De odontologiske lærestedene er flinke til å markere seg ved Forskningsdagene. Dette er et årlig arrangement i samarbeid mellom ulike forskningsmiljøer og Norges forskningsråd. I fjor vant Oslofakultetet pris, og i år vant Bergensfakultetet publikumsprisen for beste forskningsbod, mens Oslofakultetet kom på andre plass med tilsvarende pris i Oslo. Forskningskonsulenten ved fakultetet i Bergen, Gry Kibsgård, engasjerte både studenter og ansatte slik at arrangementet ble en suksess. Det var i alt 15 ulike interaktive forskningsstasjoner som handlet om mangt og mye, for eksempel reservedeler for mennesker, eksotiske insekter og morofysikk. Et hovedtema for årets arrangement var «Jakten på et bedre liv». Temaet var ikke tilfeldig valgt siden den offentlige helsetjenesten fyller 400 år, og at det til og med startet i Bergen, etter hva som ble sagt.
Det odontologiske fakultet hadde en bod med overskriften «Jakten på en bedre tannhelse». Her kunne man få gjort en enkel test av bufferkapasiteten i spyttet sitt ved hjelp av appelsinjuice og cola. Dette var så populært at det til tider måtte lages køordning. I boden var det også plakatpresentasjoner som handlet om tannhelsen til både barn og eldre. Ungene (noen voksne også) kunne ved hjelp av spørreskjema og skattekart finne skattekisten med tannpasta, tannbørster og andre odontologisk godkjente godsaker. Stipendiat Kathrine Skartstein holdt foredrag om tørr munn og tørre øyne. Det foregikk i akademisk uvante omgivelser på utestedet Zachariasbryggen, mens tann- og fluorbrontosauren Bronto opptrådte utenfor, for et noe yngre publikum.
Ungdomsskoleelever studerte munnpiercing
Stipendiat Vibeke Barman Michelsen hadde den krevende oppgaven å lose to niendeklasser gjennom et forskningsprosjekt om piercing i munnen. I løpet av et par uker besøkte elevene piercingstudioer, intervjuet folk med piercing og analyserte metaller ved hjelp av raffinert utstyr. Dessuten målte de kraften som skulle til for å ødelegge tennene når man biter på en tungepiercing. De fant at tenner med fyllinger var svakere enn friske tenner, men tok de vitenskapelige korrekte forbeholdene om at utvalget var lite osv. Elevene presenterte resultatene for publikum og laget dessuten en nettside (http://www.piercing-9a9d.tk) om funnene sine.