§§§Spør advokaten
NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende vil ta opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.
Spørsmål: Må oppsigelse fra arbeidstakers side være skriftlig?
Svar: Det heter i arbeidsmiljølovens § 57 nr. 1 at oppsigelser skal skje skriftlig. Oppsigelse fra arbeidsgiver side må være skriftlig for at den skal være gyldig, mens det for oppsigelse fra arbeidstaker tolkes som en ordensbestemmelse. Dvs. at den av bevismessige årsaker bør være skriftlig, men oppsigelsen er ikke ugyldig hvis den f.eks. kan bekreftes av vitner etc.
Spørsmål: Jeg skal ansette en tannhelsesekretær som er utdannet sykepleier. Kan hun sette anestesi?
Svar: I lov om helsepersonell § 5 står følgende: «Helsepersonell kan i sin virksomhet overlate bestemte oppgaver til annet personell hvis det er forsvarlig ut fra oppgavens art, personellets kvalifikasjoner og den oppfølging som gis. Medhjelperen er underlagt helsepersons kontroll og tilsyn...»
Dersom du føler deg overbevist om at hun er skikket, kan du overlate dette til henne. Du er imidlertid alltid ansvarlig overfor pasienten for det som gjøres i din praksis.
Spørsmål: Vi har ansatt en tannhelsesekretær på prøve. Hun har nå vært her i nærmere tre måneder og er blitt sykemeldt fordi hun ikke tåler hanskebruk. Vi har vært i kontakt med legen hennes som har opplyst at dette ikke er noen vanlig allergi, og hun blir frarådet dette arbeidet. Hun har ikke tidligere arbeidet innenfor tannhelsesktoren. Kan vi si henne opp?
Svar: Ja, dere må kunne si henne opp når sykeperioden er over. Jeg forutsetter at hun er nødt til å bruke hansker når hun assisterer tannlegen og at det ikke er så mye annet administrativt arbeid at hun kan være heltids beskjeftiget med dette.