Det snør, det snør, tiddelibom…
Det er det det gjør, tiddelibom, nå snør det mye mer enn før, tiddelibom og huttemegtu…
Denne lille Ole Brummvisen rant meg i hu da jeg skulle sette meg ned for å skrive leder til dette nummeret av Tidende. Ikke fordi det snør, selv om det faktisk også gjør det. Men det er noe med alt som etter hvert formelig laver ned i hodene på oss. Av meldinger, regler, forskrifter og forordninger. Stadig vekk er det noe nytt. Som vi må skynde oss å få inn i bladet – og på nettsidene. Nytt fra faget og foreningen – ja vel. Slik skal det være. Men nå synes det ingen ende å ta, med alt som den praktiserende tannlege må sette seg inn i og forholde seg til når det gjelder regler og rutiner fra så vel helsemyndigheter som skattemyndigheter, trygdeetaten og datatilsynet. Og ikke alt er like lett å sette seg inn i, det vil den se som tar et tilbakeblikk i de siste numrene av Tidende.
Fra 1. januar 2003 trådte for eksempel pasientskadeloven, Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) i kraft, men bare delvis. Som følge av problemer med forsikringsselskapene ble gjennomføringen av denne loven utsatt foreløpig ett år for helsepersonell i privat praksis.
Videre skal man, fra samme dato, ha sendt «Melding om behandling av personopplysninger» til Datatilsynet. Dette gjelder uansett om man bruker elektronisk eller manuell journal. Alle privatpraktiserende må sende slik melding, mens det i offentlig tannhelsetjeneste er tilstrekkelig at fylkestannlegen melder fra.
1. januar var også den magiske dato for innføring av egenandelstak 2, den nye frikortordningen der refusjonsberettiget tannlegebehandling inngår som en del av beløpet på 4 500 kroner sammen med fysioterapi, opphold i opptreningsinstitusjon og klimareiser. Ordningen er nærmere beskrevet i Tidende nr. 2.
Innføring av nye regler for stønad ved systematisk periodontal behandling medfører også at tannleger generelt får mer papirarbeid. I dette nummeret av Tidende bringer vi artikler både om den mer teoretiske tankegangen bak systemet med refusjoner ved tannbehandling, hva som menes med begrepet systematisk periodontal behandling og en rent praktisk oppsummering av et pasientkasus med utfylling av det nye skjemaet som skal benyttes overfor trygdekontoret. Et eget hefte med helsedepartementets takster og forskrift med trygdens refusjonstakster ble sendt ut som bilag til forrige hefte av Tidende.
Samarbeid mellom tannleger i form av assistenttannlegeavtaler har også nylig vært gjenstand for myndighetenes interesse, idet grenseoppgangen mellom ansettelse (med blant annet arbeidsgiveravgift som konsekvens) og egen næringsvirksomhet ikke alltid har syntes glassklar. En ny samarbeidsavtale, utarbeidet av foreningen, har forhåpentlig avklart dette problemet, og medlemmene rådes til ikke å forsøke å endre i denne utgaven av avtalen.
Den siste og kanskje største utfordringen for kollegene i privatpraksis er myndighetenes innføring av merverdiavgift på leie av utstyr og «leie» av pasienter. Der pågår fortsatt diskusjonene, med skattemyndighetene, og ikke minst internt, med mange og til dels sprikende ønsker og oppfatninger om hvordan problemene skal takles. Tannleger i Vestfold har fått beskjed om at merverdiavgift skal innføres fra 1. januar i år. I øvrige fylker er det ikke gått ut noe konkret informasjon eller påbud. NTF har nå sendt en såkalt paragraf 70-søknad til Finansdepartementet om fritak fra momsplikt. En nærmere orientering om arbeidet og status i denne saken er gitt på side …
Fortsatt snør det ute – store snøfiller. Men brøytebilen har begynt å rydde veier og gater. Og det er alt blitt februar måned. Dagene er blitt lengre og lysere. Og snart er det vår. Tiddelibom og hei og hopp…