§§§Spør advokaten
TFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende vil ta opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.
Spørsmål: Hvor lenge må en være ansatt for å få rett til sykepenger? Hva med retten til egenmeldinger, og hvilke regler gjelder for fravær på grunn av sykt barn?
Svar: Arbeidsforholdet må ha vart i minst to uker før retten til sykepenger fra arbeidsgiver oppstår. Ulovlig fravær eller sykefravær uten gyldig grunn i to-ukersperioden kommer til fradrag. En arbeidstaker har rett til å benytte egenmelding etter å ha vært ansatt i minst to måneder. Arbeidsgiver kan begrense retten til egenmelding til fire ganger i løpet av en 12-månedersperiode for egen sykdom. Egenmelding ved sykdom hos barn eller barnepasser kommer i tillegg. Det gjelder samme rett for deltidsansatte.
Dersom fraværet varer ut over tre dager, kan arbeidsgiver kreve at sykefraværet dokumenteres med legeerklæring.
Det kan benyttes egenmelding også ved barns sykdom eller barnepassers sykdom. Egenmeldingsperioden kan ikke overstige tre dager. Det gjelder ingen begrensning i antall egenmeldinger i disse tilfeller, men arbeidsgiver er ikke pliktig til å dekke lønn under slikt sykefravær i mer enn 10 dager per kalenderår for barn under 12 år så lenge man har ett eller to barn. Forelder som er alene om omsorgen har krav på inntil 20 dager. Har man omsorg for tre eller flere barn, utvides retten til henholdsvis 15/30 dager.
Foreldre med omsorg for kronisk syke barn eller funksjonshemmede har begge rett til 20 dager, aleneforsørger har rett til 40 dager.