Nordic Dentistry 2003
Lone Schou, redaktør:
Yearbook
Dette er første utgave av en ny serie årbøker beregnet på nordiske tannleger. I forordet legger redaktøren vekt på at utviklingen innenfor vårt fagområde går stadig raskere, og at flommen av informasjon gjør det vanskelig å plukke ut de viktigste nyhetene. Med denne boka ønsker forlaget å hjelpe oss med dette!
Formatet er hendig med harde permer, og boka er skrevet på lett tilgjengelig engelsk. Kvaliteten på papir og illustrasjoner er på topp. Artiklene er delt opp i gruppene «Practice» og «Reasearch and Education».
Første artikkel i praksisdelen er ved Sverker Toreskog og Claes Myrin, som gir en svært instruktiv og oversiktlig gjennomgang av anvendelsesmulighetene for bondet porselen. Mange illustrasjoner av høy kvalitet bidrar til å gjøre artikkelen absolutt lesverdig, særlig for de som eventuelt ennå ikke har stiftet bekjentskap med Sverker.
Orloff og Winkler diskuterer Ethics Behind Esthetics i neste artikkel. De har en grei presentasjon av temaet, og vektlegger bl.a. det uetiske i ikke å tilby behandling som pasienten ville hatt nytte av.
Interdisiplinær behandling er tema for kjeveortopedene Perregard og Holmqvist-Larsens artikkel. Her får vi en beskrivelse av mulighetene for å oppnå de beste resultater ved et samarbeid mellom flere spesialiteter. Lite nytt, egentlig, men en ryddig oversiktsartikkel.
Nytt for meg var derimot artikkelen om lasere i odontologien av Løvschall. Han beskriver forskjellige lasertyper og deres mulige anvendelsesområder. For allmennpraktikeren er det lite som taler for anskaffelse av slikt utstyr nå, men vi får følge med på videre forskning og utvikling.
Laine og Suuronen beskriver mange muligheter og noen begrensninger ved implantatbehandling. Også denne artikkelen har mange og fine illustrasjoner.
Som avslutning på praksisdelen har Preus et interessant og oversiktlig bidrag om strategier ved behandling av periodontale lidelser. Ikke så mye nytt, men veldig ryddig og nyttig likevel, synes jeg.
I artiklene om forskning og utdanning tar man først opp tannlegeutdanning i det 21. århundre (Nattestad og Attström) og framtidige muligheter for å lage tenner ved hjelp av genteknologi (Thesleff). Denne anmelderen hadde imidlertid størst glede av de påfølgende artiklene som omhandlet interaksjoner mellom oral og generell helse (Pedersen og medforfattere) og ikke minst betraktningene rundt Dental caries – an infectious disease? av Fejerskov og Nyvad. Avslutningsartikkelen om fiberforsterkede kompositter av Vallittu var også interessant og praksisrelevant.
Boka inneholder til slutt en oversikt over de nordiske lærestedene, tannlegeforeningene og spesialistforeningene med adresser. Dentalfirmaene er også listet opp, og en kalender viser planlagte møter og seminarer i 2003.
Jeg synes denne publikasjonen hadde vært mer tiltalende uten alle annonsene, men flere gode artikler med fine illustrasjoner gjør at jeg alt i alt fant boka lesverdig!
København: Quintessence; 2003. 200 sider, illustrert.