2004 – et begivenhetsrikt år
Når dette leses er vi kommet et godt stykke inn i 2004 og presse og kringkasting er ferdige med sine oppsummeringer av hva som hendte i 2003 og hva vi kan vente oss i 2004. Men hva vet vi tannleger om hva som venter oss, og hva ønsker vi skal skje i det nye året?
Allerede nå kan vi røpe at 2004 ser ut til å bli et usedvanlig innholdsrikt og utfordrende år for tannleger, så vel som for tannhelsetjenesten. Den viktigste begivenheten totalt sett er nok den nye utredningen om tannhelsefeltet som ble foreslått i statsbudsjettet for 2004, og som blant annet skal se på samarbeidsmodeller mellom offentlig og privat praksis. Helsedepartementet arbeider nå videre med denne saken, og mandatet for arbeidet og forslag om hvem som skal delta i utvalget vil foreligge om kort tid.
Den andre store saken i dette nye året er oppstarten av tannlegestudiet med 10 studenter i Tromsø fra høsten av. Deretter er det planlagt å øke antallet med 10 studenter per år til maksimalt 40 i 2007. Det vil ta tid før de nye tannlegene merkes på arbeidsmarkedet, men det blir spennende å følge den nye utdanningen. Heldigvis synes situasjonen å ha bedret seg noe når det gjelder antallet besatte stillinger i Den offentlige tannhelsetjenesten, og Aetat, som har nedlagt arbeidet med å skaffe leger og sykepleiere, fortsetter å rekruttere tyske tannleger til offentlige stillinger i Norge.
Men hva skjer ved fakultetene i Bergen og Oslo? I Bergen, der de sårt trenger til nytt odontologibygg, råder en viss optimisme, idet nybygg er under prosjektering og arkitektkonkurransen ventes avgjort i mars måned. I Oslo har de det siste året hatt problemer med stor strykprosent blant de prekliniske studentene, og der arbeides det med å løse disse problemene. Ved begge fakultetene foregår det dessuten en omlegging til fulltids spesialistutdanning med vekt på å bygge opp muligheter for desentralisert deltakelse.
Ellers har det skjedd mye på trygdefronten i det senere, og et justert rundskriv med nye takster og revidert forskrift i forbindelse med rehabilitering ved tanntap som følge av periodontitt, som skal gjelde fra 1. januar, er allerede sendt ut fra Helsedepartementet. Som en oppfølging av diskusjonen om hvem som kan utføre rehabilitering for trygdens regning, har Helsedepartementet også bedt Sosial- og helsedirektoratet om å utrede spørsmålet om behandlerkompetanse ved implantatbehandling. Videre har Helsedepartementet bedt Rikstrygdeverket om å vurdere trygdedekning for behandling av odontofobipasienter. Innføring av direkte oppgjørsordning med trygdeetaten fra 1. januar i år kan også nevnes i denne sammenhengen
Det nye Rådet for spesialistutdanning av tannleger, som skal gi Sosial- og helsedirektoratet råd i alle overordnede spørsmål som angår spesialistutdanningen, hadde i desember 2003 sitt andre møte. Blant rådets oppgaver inngår vurdering av spesialistregler, antall spesialiteter, finansiering av utdanningen og godkjenning av utdanningsinstitusjoner. Ikke minst i forbindelse med etablering av kompetansesentre rundt i landet, er dette særdeles viktige spørsmål i tiden som kommer.
Den såkalte momssaken opptok mange privatpraktiserende kolleger sist år. Finansdepartementet har opplyst at et forslag om unntak fra merverdiavgift for utleie av utstyr mv. mellom praksiseiere og assistenttannleger vil bli sendt på høring i januar/februar. Da først vil vi få vite hvordan unntaket foreslås utformet.
I regi av Seksjon for samfunnsodontologi ved Oslofakultetet vil det i løpet av våren gå ut to store undersøkelser som begge er støttet av NTF. For det første vil Norsk Gallup foreta en befolkningsundersøkelse av forbruk, egenvurdering, kvalitet og pris på tannhelsetjenester. Den andre undersøkelsen omfatter 3 000 offentlige og privatpraktiserende tannleger og skal kartlegge arbeidsomfang og kapasitet.
I NTF starter året med nytt hovedstyre, ny fagnevnd og nye utvalg og komiteer for øvrig. En ny generalsekretær skal også ansettes i løpet av våren. Foreningens arbeidsprogram, som er publisert i dette heftet av Tidende, innebærer ingen revolusjonerende nyheter og kursendringer etter den første toårsperioden med ny struktur. Dannelsen av den nye praksiseierforeningen kan imidlertid tolkes som at foreningen ikke helt har klart å fange opp de endringene som skjer i privatpraksis, og som tidligere ville ha hatt et forum gjennom PTE (privatpraktiserende tannlegers ervervsgruppe). Dette vil bli fulgt opp.
En annen viktig sak i 2004 er diskusjonen rundt retningslinjene for etterutdanning som nå er ute på høring i lokalforeningene. Videre vil kontakten med politikere, byråkrater, medier og andre helseorganisasjoner fortsatt bli prioritert, ikke minst i forhold til arbeidet med å sikre både barn og eldre en god tannhelse.
Den observante leser vil registrere at vi i redaksjonen har satset på å fornye Tidendes layout fra og med dette nummeret av tidsskriftet. Vi vil gjerne høre våre leseres synspunkt både på innhold og form, og kommer i løpet av januar/februar til å gjennomføre en ny leserundersøkelse som vi håper at flest mulig vil besvare. Samtidig oppfordrer vi alle til å sende oss bidrag. I tider hvor det foregår så mange viktige ting for standen og tannhelsetjenesten er det grunnleggende med diskusjon og debatt, og at alle sider – og ønsker – kommer frem og blir hørt.
Med håp om mange og konstruktive kommentarer og debattinnlegg i Tidende ønsker vi alle våre lesere et godt og aktivt nytt år.