MaxilloPol@r – et nytt desentralisert spesialutdanningsprogram på trappene

I prosjektet MaxilloPol@r planlegges desentralisert, universitetsledet spesialutdanning i kjeve- og ansiktsradiologi fra høsten 2005. Ved Det odontologiske fakultet i Oslo er det planlagt å ta opp til sammen fire kandidater i kjeve- og ansiktsradiologi, to til utdanning sentralt og to til et desentralisert utdanningsopplegg ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge, i Tromsø. De fire kandidatene vil registreres ved fakultetet i Oslo som gjennom Avdeling for kjeve- og ansiktsradiologi er faglig ansvarlig for utdanningen. Kandidatene skal følge samme studieopplegg, og både faglig og sosialt fungere som ett kull. Undervisning og veiledning vil støttes ved bruk av teleradiologi og nettbasert kommunikasjon.

Universitetslektor Bjørn Mork Knutsen veileder spesialistkandidat Linda Z. Arvidsson på en av arbeidsstasjonene til den nye CT-scanneren ved Avdeling for kjeve- og ansiktsradiologi ved Det odontologiske fakultet i Oslo.

Kandidatene som utdannes skal sikre nødvendig tilvekst og rekruttering av kjeve- og ansiktsradiologer til radiologimiljøet nasjonalt og spesielt til Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge og til Institutt for klinisk odontologi i Tromsø.

Flere samarbeidspartnere

Det odontologiske fagmiljøet i Nord-Norge er lite. Regionens målsetting med odontologisk kompetansesenter og tannlegeutdanning krever gode samarbeidspartnere både regionalt og nasjonalt. I prosjektet samarbeider oppdragsgiver, Den offentlige tannhelsetjenesten i Troms med Det odontologiske fakultet i Oslo, Radiologisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Institutt for klinisk odontologi i Tromsø og Nasjonalt senter for Telemedisin. Målet er at tverrfaglig samarbeid og samling av kompetanse skal styrke fagmiljøene gjensidig.

Gjennomføring av studiet

Spesialutdanningen i kjeve- og ansiktsradiologi er et treårig fulltids studieprogram. I prosjektet legges det opp til at kandidatene som skal gjennomføre utdanningen desentralisert, i hovedsak er lokalisert i Tromsø. Likevel vil kandidatene tidlig i studiet tilbringe mye tid ved Avdeling for kjeve- og ansiktsradiologi i Oslo for praktisk opplæring i ulike typer radiologisk utredning av tannsett og kjeve-/ansiktsskjelett, med konvensjonelle og digitale undersøkelsesmetoder. Kandidatene vil bruke avanserte radiologiske modaliteter som CT og MR og elektroniske bildelagringssystemer. Dette vil gi kandidatene som skal til Tromsø et godt grunnlag for å fortsette utdanningen der. Kandidatene vil videre gjennom hele studieperioden ha kortere opphold ved avdelingen i Oslo for å ta del i pasientundersøkelser som utføres der. Fakultetet i Oslo har et meget godt pasientgrunnlag for spesialutdanning som er opparbeidet gjennom mange år med spesialiserte helsetjenester til befolkningen i og rundt Oslo. Man kan ikke forvente et lignende pasientgrunnlag i Tromsø når spesialutdanningen starter opp.

Det har vært en forutsetning for prosjektet å etablere et nært samarbeid med Radiologisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge som i utdanningen vil bidra med medisinskradiologisk kompetanse ved radiologiske undersøkelser som CT og MR av pasienter med ulike odontologiske problemstillinger.

Utover dette vil pasientdata, undervisning og veiledning overføres ved bruk av teleradiologi, nettbaserte kommunikasjons- og læringssystemer, samt videokonferanser. Kjeve- og ansiktsradiologer benytter daglig avansert digitalt radiologisk og annet teknisk utstyr. Dermed ligger forholdene spesielt godt til rette for framtidsrettet bruk av kommunikasjonsteknologi. Dette gir nye muligheter for kompetansebygging, faglig nettverksarbeid og erfaringsutvikling.

Kompetansesenter og tannlegeutdanning

Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge er et regionalt odontologisk kompetansesenter, et samarbeid mellom Nordland, Troms og Finnmark. Senterets overordnede målsetning er å gi den nordnorske befolkningen et likeverdig tannhelsetilbud i forhold til landet forøvrig. Det å samle tannleger med spesialkompetanse under samme tak gir muligheter for et aktivt, inspirerende, tverrfaglig og inkluderende akademisk miljø. Målet er at dette skal komme øvrig tannhelsetjeneste i Nord-Norge til gode. Senteret skal være en støttespiller for grunnutdanningen av tannleger i Tromsø og vil bli samlokalisert med Institutt for klinisk odontologi i nytt bygg fra 2006. Den odontologiske radiologiavdelingen vil være fellesareal, og skal benyttes av begge institusjoner. Det kjeve- og ansiktsradiologiske miljøet blir dermed en funksjonell enhet.

Kjeve- og ansiktsradiologens rolle ved odontologiske kompetansesentra

1. «Diagnostic radiologist», utøvende diagnostiker

2. «Educator», veileder av tannhelseteamet

3. «Radiation protection officer», strålevernansvarlig

Ved kompetansesenteret i Tromsø vil også tradisjonelle instituttoppgaver i forbindelse med undervisning og instruktørvirksomhet for grunnutdanningsstudenter, samt aktiviteter i forbindelse med forskning være aktuelt.

Tannleger som vurderer å søke spesialutdanning i kjeve- og ansiktsradiologi er velkomne til å kontakte fagleder Anne Møystad ved Avdeling for kjeve- og ansiktsradiologi, Universitetet i Oslo, tlf. 22 85 22 56, e-post: amoystad@odont.uio.no.

Tannleger som ønsker å gå desentralisert i Tromsø er velkomne til å kontakte overtannlege Ragnhild Nordengen ved Tannhelsetjenestens kompetansesenteret for Nord-Norge, tlf. 77 78 82 86, e-post: ragnhild.nordengen@tromsfylke.no.

Oppdatert informasjon er tilgjengelig på prosjektets hjemmeside: www.maxillopolar.no

AnneMøystad 
MariaRedfors 
RagnhildNordengen 
HeddaHøvik