§§§Spør advokaten
NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.
Spørsmål: Jeg er blitt innkalt til retten for å forklare meg om tannhelsen til en pasient som er blitt voldsoffer. Er det noe spesielt jeg bør tenke på i den forbindelse?
Svar: Du må forvisse deg om at pasienten ønsker å frita deg fra taushetsplikten. Det vil vedkommende normalt gjøre, da det er i egen interesse å få frem disse opplysninger.
Spørsmål: Min assistenttannlege tar ett års permisjon og det innebærer at jeg må permittere en eller flere av mine sekretærer. Hvordan er reglene for ledighetstrygd etc.
Svar: Den som skal permitteres har krav på varsel minst 14 dager før permitteringen tar til. I de første 10 dagene har arbeidsgiveren lønnsplikt. Dersom vedkommende permitteres i mindre enn 40 prosent stilling, er arbeidsgiverperioden 15 dager. I de neste 5 dagene må den permitterte klare seg uten dagpenger. Deretter vil vedkommende har rett til dagpenger fra folketrygden forutsatt at vedkommende er permittert i mer enn 50 prosent stilling. (Den som er permittert i mindre enn 50 prosent stilling har ikke krav på dagpenger).
Hvis den som skal permitteres er syk når varselet blir mottatt, vil permitteringen tre i kraft når vedkommende blir friskmeldt. Da vil imidlertid arbeidsgiverperioden inntre etterfulgt av de 5 karensdagene før dagpenger blir utbetalt. I utgangspunktet utbetales dagpenger bare i 26 uker ved permitteringer. Dagpengene utgjør 2,4 promille av årslønnen opp til 6 G.