Europeiske tannlegestudenter på møte i Cardiff:

Ti nasjoner representert på sosialt og faglig nyttig møte

For studenter fra Norden er det en selvfølge å ha god dialog med lærerne, både faglig og sosialt. Fra venstre: Tinde Solheim, Sverre Gundersen, Arild Stenvik, Ingar Olsen, Kristin Helene Nilsen, Marita Gjengstø og Harald Eriksen. Foran: Pål Brodin.

Årets andre møte i European Dental Student Association (EDSA) ble denne gangen holdt i tidsrommet 30. august til 4. september og det var som alltid, stormende jubel og masse «tenner i veggen». I overkant av ti nasjonaliteter var representert på møtet, og vi var tre heldige tannlegestudenter fra Det odontologiske fakultetet i Oslo som fikk med oss denne begivenheten, som vi kan trygt kalle det en svært «fruitful» uke.

Følgende tema ble behandlet på dette 34. EDSA- møtet:

EVP (EDSA visiting programme). Dette er et prosjekt hvor alle studenter på alle trinn i tannlegestudiet kan hospitere på et annet fakultet i Europa med varighet fra en til tre uker. Dette er en glimrende mulighet til å stifte bekjentskap med andre tannlegestudenter utenfor Norge og få kunnskaper om utdanningssystemet i andre land. Men EVP må ikke forveksles med ERASMUS -utveksling som er et mer langvarig og omfattende program.

Informasjon om jobbtilbud i England. Hvis noen ønsker å flytte til Storbritannia for noen år, fins det mange organisasjoner som kan ordne jobb, bosted og gode lønns- og bonusvilkår, selv for en helt nyutdannet tannlege. Vi fikk informasjon fra IDH; Integrated Dental Holdings. Ta kontakt om du er interessert!

Green Dentists. Ikke alle land i Europa ser på det å kaste amalgamrester i spesialavfall, eller for dens saks skyld sprøytespisser i lukkede beholdere, som en selvfølge. Dette er eksempler på fakta som virker rystende på en norsk tannlegestudent, og det er nå satt i gang et prosjekt i EDSA som har til hensikt å utvikle felles klinikkprosedyrer som alle må følge på veien til en «grønnere tannlege».

ADEE (Association for dental education). Denne foreningen hadde møte i Cardiff samtidig, og vi var invitert til å være med på både workshops og selve kongressen. Det er viktig for EDSA å styrke forholdet til ADEE, og det gjorde vi denne gangen. Dette vil igjen styrke forholdet mellom studenter, lærere og administrasjon ved hvert enkelt fakultet. I workshops diskuteres blant annet tannlegeutdanningene i Europa. Hva er bra og hva kan forbedres? Og ikke minst, hva kan vi lære av hverandre? Det er interessant når student og professor møtes rundt det runde bord. For oss studenter fra Norden er det en selvfølge å ha en god dialog med professorene våre, men slik er det ikke i mange andre europeisk land.

Videre ble Bologna-prosessen (Kvalitetsreformen) også diskutert, blant annet med tanke på utvikling av en felles studieplan/curriculum for tannlegeutdanningene i Europa. Tanken er at alle tannlegestudenter i løpet av et fem års studium skal ha gått igjennom det samme pensumet. Dermed vil det være større sjanser for lengre og bedre utvekslingsperioder, håper vi.

Vi møtte også representanter fra vårt eget fakultet. Seksjonssjef Sverre Gundersen holdt et foredrag om OSLO `96 og evalueringen av denne prosessen, og professor Harald M. Eriksen holdt et foredrag om den nye tannlegeutdanningen ved Universitet i Tromsø. Begge to høstet fortjent stor applaus og oppmerksomhet for sine bidrag. Dessuten ble tannlegestudent Kristin Helene R. Nielsen fra odontologisk fakultet i Oslo valgt som kasserer i EDSAs sentralstyre. Dermed blir det mer innflytelse for oss fra Norge.

Gå gjerne inn på web adressen til EDSA: www.edsa-net.org

EDSA ønsker også å takke Tannlegeforeningen og Det odontologiske fakultet i Oslo for økonomisk støtte.

MaritaGjengstø 

leder EDSA, Oslo

TineSolheim 

nestleder

Kristin Helene R.Nielsen 

sekretær