Tenner skiller Homo neanderthalensis og Homo sapiens
Det har lenge vært diskutert om det moderne mennesket (Homo sapiens) nedstammer fra Neandertalmennesket (Homo neanderthalensis) eller om de to artene eksisterte samtidig. Tidsskriftet Science skriver den 28. april at en europeisk gruppe forskere ved å studere tenner, har vist at Homo neanderthalensis og Homo sapiens var to forskjellige arter.
Incisiver og hjørnetenner fra moderne mennesker ble sammenliknet med tilsvarende tenner fra neandertaler. Spesielt studerte forskerne perikymata i emaljen på tennene. De fant et klart mønster som viste at neandertalerne dannet tenner raskere enn det moderne mennesket. De mener funnene tyder på at neandertalerne var fullt utviklet ved ca. 15 års alder – mye tidligere enn det moderne mennesket. Til Science sier forskerne at dette kan tolkes som et klart tegn på at det dreide seg om to forskjellige arter som ikke parret seg med hverandre.
Konklusjonene er møtt med blandede meninger hos andre forskere. Det hevdes at variasjonen i dannelse av tenner og perikymata varierer fra individ til individ, selv innen samme art og dermed er en upålitelig metode for å bestemme utviklingshastighet. Andre hevder at man ikke kan konkludere utelukkende på data fra incisiver, men at også molarer må undersøkes. Likevel er funnene interessante og gjør et godt forsøk på å tidsbestemme de to artenes utviklingshastighet.
Referanse
1. Holden C. Teeth set neandertals apart. http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2004/428/1 (avlest 29.04.04)