Allmennmedisin
Steinar Hunskår, redaktør:
En ny, norsk lærebok i allmennmedisin ble utgitt første gang i 1997. Den ble umiddelbart en suksess og ble verdsatt og brukt av lesere langt utover den målgruppe den var tenkt for, nemlig medisinerstudentene. Nå foreligger annen utgave som er vesentlig oppdatert og modernisert både teknisk og innholdsmessig. Hovedforfatter og redaktør er Steinar Hunskår som er professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen. Med seg har han hatt en redaksjonskomité på fem kolleger, men over 100 fagpersoner har bidratt og vært involvert i arbeidet med boken.
Første del av de seks hovedkapitlene i boken omhandler grunnlaget for allmennmedisin og rammene for slik klinisk virksomhet. I andre og tredje del presenteres viktige symptomer og sykdommer i kroppens organer. Dette utgjør mesteparten av bokens 800 sider. I fjerde del diskuteres problemstillinger knyttet til de forskjellige faser i livsløpet. Konsultasjoner med ulike formål som helseopplysning, røykeavvenning, rusproblemer og lignende blir omtalt i del fem, mens utfordringer og dilemmaer ved det å være allmennpraktiserende lege i dag. Bokens mange bidragsytere presenteres deretter, etterfulgt av et 20 siders stikkordregister vurderes i siste del.
Boken er et mønster for oppbygging av en lærebok, så vel pedagogisk som metodisk. Hovedkapitlene har nummererte underkapitler, noe som gjør den lett å orientere seg i. Språket er moderne og lettlest. En rekke rammer med vektlegging av viktige diagnostiske og kliniske forhold, figurer, illustrasjoner og tabeller er harmonisk tilpasset og gjør selv den tyngre delen av stoffet lettlest. Innholdet er gjennomgående symptomorientert uten et øyeblikk å miste fokus på pasienten. En rekke korte kasuistikker belyser forskjellige kliniske problemstillinger. Det er lagt vekt på moderne diagnostiske og terapeutiske arbeidsmetoder innen allmennmedisin. Vektlagt er også sunn vurdering for hva som er viktig og best for pasienten i forhold til hvilke muligheter som finnes innen medisinen.
I enda større grad enn førsteutgaven er dette en bok som favner langt utover sin primære målgruppe. Odontologi må kunne defineres som en del av allmennmedisinen og her foreligger en lærebok som på lettfattelig vis fører faget vårt inn i en større sammenheng. Den gir innsyn i allmennmedisinske problemstillinger som vi ofte kan møte i den odontologiske hverdag. Mange av våre pasienter har allmenne sykdommer og får forskjellig terapi som kan ha betydning for tannlegens behandling. Denne boken er en utmerket oppslagsbok ved slike forhold og bør finne veien til ethvert tannlegekontor. Like god er den som lærebok for odontologistudenter og kandidater under videreutdannelse. Og sist, men ikke minst, er det en bok som er en fryd å lese og bli klok av.
Oslo, Gyldendal Akademisk; 2004. 848 sider. ISBN 82-05-30779-2.