Tannlegene kan bli bedre til å tenke miljø!
Våren og høsten 2003 gjennomførte miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus (FMOA) kontroll av tannleger i fylket. Kontrollene var rettet mot rutiner knyttet til amalgamavskillere. Samme høst kontrollerte Statens forurensningstilsyn (SFT) amalgaminnsamlere, det vil si virksomheter som har tillatelse til å samle inn amalgam. De gjennomførte kontrollene har vært en del av et samarbeid med Fagrådet for vann- og avløpsteknisk samarbeid i indre Oslofjord, NORVAR, FMOA og SFT.
Resultater fra kontrollene
Kontrollene avdekket at over halvparten av tannlegekontorene rengjorde utstyr på en slik måte at kvikksølvholdig amalgam gikk direkte ut i avløpet, uten å bli samlet opp i en amalgamavskiller. Dette er en overraskende høy andel. Det var også mange, nærmere 40 prosent, som hadde store mangler i internkontrollen.
Amalgaminnsamlerne hadde også jevnt over mangler i internkontrollen, spesielt gjaldt dette skriftlige rutiner for håndteringen av amalgamavfallet og kunnskap om regelverket som gjelder for farlig avfall. Innsamlere skal rapportere til myndighetene ved å sende inn en gjenpart av deklarasjonsskjema hver måned, og det ble avdekket under kontrollene at dette sjelden ble gjort. En slik manglende rapportering bidrar til å svekke myndighetenes mulighet til å holde oversikt over hvor det farlige avfallet tar veien.
Hva kan tannlegene gjøre?
Tannhelsesekretærene foretar ofte den daglige rengjøringen, og det er viktig at de får informasjon fra sin arbeidsgiver om hvordan dette skal gjøres. Det er ikke tillatt å rengjøre sugesil eller annet utstyr som er kontaminert av amalgam i utslagsvask som ikke er tilkoblet amalgamavskiller.
Viktige momenter i den daglige rengjøring av kvikksølv- og amalgamholdig utstyr er:
sugesilen må bare rengjøres ved avløp tilknyttet godkjent amalgamavskiller
rengjøring av utstyr kan praktiseres over unitens spyttkopp
faste partikler som setter seg fast i sugesilen skal håndteres som kvikksølvholdig farlig avfall og legges i egen oppbevaringsenhet
Videre er det viktig at amalgamavskillere blir tilfredsstillende vedlikeholdt og at avfallet blir levert til godkjent innsamler eller mottak minst én gang pr. år.
På SFTs hjemmesider er det gitt en oversikt over innsamlere som har tillatelse til å samle inn både amalgamholdig avfall og annet farlig avfall. Se www.sft.no
I enkelte kommuner kan tannleger også levere amalgamavfall på betjente mottak. Ta kontakt med kommunen din for nærmere informasjon. Ved levering av amalgamavfall skal det fylles ut deklarasjonsskjema.
Myndighetene følger opp
Myndighetene følger opp de kontrollerte tannlegene og amalgaminnsamlerene ved å kreve skriftlig tilbakemelding på at kritikkverdige forhold blir rettet opp.
Les mer
På SFTs hjemmesider www.sft.no finnes mer informasjon om farlig avfall.
Seksjon for farlig avfall,Statens forurensningstilsyn